Ismét érdemes kerékpárra pattanni…

Több ezer embert vár a Tour de Zalakaros

Idén 16. éve rendezik meg Zalakaroson Magyarország legnagyobb amatőr kerékpárversenyét. A kétnapos rendezvényen kicsik és nagyok is rajtvonalhoz állnak, a legelszántabbak egy 133 km-es biciklis maratonon is kipróbálhatják magukat.

Szeptember 23-ára és 24-ére több ezer résztvevőt vár Zalakarosra Karádi Szabolcs főszervező, aki ezen a versenyen ugyan nem indul, de sokat kerékpározik országúton. A Balaton környékét mindenkinek szívből ajánlja, kedvenc része a Balatongyörök és Keszthely közti útszakasz, ahol az infrastruktúra is jól kiépített, és remek szolgáltatások vannak, de azt mondja, a táj mindenhol csodálatos.

„A szombat-vasárnapi versenyprogram a zalakarosi Korzóról indul a Szabadics Ride csapatversennyel. Idén 70 nevezés jött, az ötfős csapatok profi és amatőr kategóriában indulnak. Vannak köztük önkormányzatok, cégek, különféle szervezetek, egyesületek. Ötperces különbséggel rajtolnak és 33 km-t tekernek – mondja Karádi Szabolcs. – De szombaton zajlik majd több száz nevezővel a Nilfisk gyermekkerékpáros verseny is, természetesen életkor szerint több kategóriában. A Balatoni Turizmus Szövetség és a BalatonBike365 támogatásával a gyerekversenynek nincs nevezési díja, illetve jóvoltukból rengeteg ajándékkal, gyerekjátékkal, müzliszeletekkel, tornazsákkal örvendeztetjük meg a kicsiket.


A vasárnap szintén egy 33 km-es távval indul. A Karos-Spa családi túrán a Kis-Balatont kerülik meg a bicajosok, de lesz egy 66 km-es teljesítménytúra is, ami a félamatőröket és a rendszeres kerékpár használókat mozgatja meg jobban. Ezen a távon már vannak dimbes-dombos szakaszok is. A legnagyobb küzdelem a Skoda Maratonon várható a maga 133 km-ével, itt jóval nehezebb a terep, de azért ide is több száz indulót várunk. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján mondhatom, hogy ez megmozgatja a nemzetközi mezőnyt is, jönnek tekerni német, cseh, szlovén, osztrák, lengyel kerékpárosok is.”

Szabolcs szerint az ilyen versenyek a legjobb csapatépítő események, nem véletlen, hogy egyre több cég jelentkezik náluk. És persze az is nagy lökést adott a kerékpár sportnak, hogy idén sok magyar bringás nyert díjakat, ami igencsak ösztönzőleg hat a fiatalokra. „Amióta bekerültünk a világversenyek naptáraiba Walter Attilával illetve a többiekkel, emelkedtek a számok” – véli a főszervező. Karádi Szabolcsot nemcsak a biciklis közösség ismeri, hiszen Hévízen, Keszthelyen és Zalakaroson ott vannak a Segreto cukrászat üzletei. Brandjüket egy saját sütigyár is erősíti. Mivel a kerékpározásnál nagy az energiaveszteség, ezt leghatékonyabban egy cukrászdában lehet pótolni. Szabolcs szerint igencsak észrevehető ez a forgalmukon is, hiszen főleg szezonban, rengeteg bicajos megáll náluk is pótolni a folyadékot és a szénhidrátot egy-egy finom süteménnyel. „Nemigen tudják, de büszke vagyok rá, hogy a hévízi Macchiato Kávézónk előtti járdán a város emlékkövet állított, itt haladt el ugyanis a Giro d’Italia verseny” – mondja végül.

Még van pár nap nevezni, aki kedvet kapott, megteheti a tourdezalakaros.hu weboldalán!

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány