Nemsokára itt az első Hungarian Ballet Grand Prix - Versenyizgalom és balatoni lazulás egyben

Nagyszabású balettversenynek ad otthont az EKF támogatásával Veszprém, június 26-a és 29-e között. A Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, Solymosi Tamás már régóta dédelgette az ötletet, amit most „újrakoreografáltak”, így idén meg is valósul.

A Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány négy éve jött létre azzal a céllal, hogy mecénások segítségével támogassák a Balettintézet növendékeit. „Finanszírozási lehetőségeket biztosítunk a produkcióik megalkotásához és szerepet vállalunk a balettmesterek felkészítő munkájának honorálásában is – foglalta össze röviden fő tevékenységüket Steiner-Isky Annamária, az alapítvány vezetője, aki egyben a Hungarian Ballet Grand Prix rendezvény szervezője is. - Természetesen arra is figyelmet fordítunk, hogy a verseny, a mesterkurzusok és a fellépések izgalmán túl a növendékeknek lehetősége legyen kikapcsolódni, hiszen egy ilyen esemény a közösségteremtésről is szól. Az érkező balettosokat és kísérőiket Balatonalmádiban szállásoljuk el, így a növendékek a program szüneteiben strandolhatnak, vitorlázhatnak, a versenyt megelőző napon, június 25-én pedig még egy nyitó strandbulit is tartunk nekik. A legfontosabb esemény persze a június 29-i gálaműsor, amelyen a verseny döntősein túl fellépnek többek közt az Operaház művészei is.”

„A balettnövendékek számára a versenyek és az azokra történő felkészülés biztosítja a legjobb és leghasznosabb fejlődési lehetőséget – teszi hozzá Leblanc Gergely balettművész, a zsűri tagja. – A balett-teremben megismerik a technikai elemeket, de igazán a színpad készít fel arra, hogyan lehet megküzdeni a lámpalázzal, az esetleges stresszel. Ezen kívül ilyen alkalmakkor nagyon jó kapcsolatokat lehet kiépíteni. Mivel a balett világa kicsi, mégis nemzetközi, egy versenyen a szakma koncentráltan van jelen, és ez hatalmas élmény.”

fotó: Nagy Attila

Verseny után vagy éppen a nyári időszakban persze a balettosok is jobban elengedhetik magukat, belefér egy kis lazítás. „Valóban, a színházi szezon igen aktív és kimerítő, de szerencsére a Balaton környékén van lehetőség pihenésre, szoktunk is élni vele. Inés, a barátnőm és egyben kollégám japán származású, az első közös nyarunkon Tihany környékére vittem el, ahol egy felejthetetlen hétvégét töltöttünk: jó éttermekben ettünk, finom borokat ittunk, nagyokat sétáltunk. Mikor ilyen szép helyeken járunk, mindig megjegyezzük, hogy gyakrabban kéne eljönnünk ide. Remélhetőleg a veszprémi zsűrizés kapcsán erre most újra alkalmunk nyílik.”

nyitókép: Nagy Attila

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány