Bringára fel!

Hét érv a balatoni kerékpározás mellett

A Balaton környéki térséget felfedezni kerékpárral a legnagyobb élmény – vallja Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, akinek szíve csücske a somogyi dombság és a Dél-Balaton vidéke.

A bringázók nemcsak izgalmas túraötleteket, de segítséget is kapnak, ha a balatonbike365.hu weboldalán, illetve a hozzá kapcsolódó applikáción tervezik meg kirándulásaikat.

Princzinger Péter javaslatai kezdő és vérbeli kerékpárosoknak:

1. „Ne csak a jól ismert parti útvonalon kalandozzunk, érdemes 5-10 kilométert eltávolodni a Balatontól, és felfedezni az egyedülálló tájakat, természeti szépségeket, szuper szálláshelyeket, turisztikai attrakciókat. A Balaton-felvidéken sem csak a Káli-medence lehet vonzó!

2. A túrához megfelelő kerékpárt kell választani, ha nincs, érdemes kölcsönözni. A BB365 kerékpáros központok - Füred, Földvár és Keszthely -, valamint a 300 kerékpárt számláló flotta nagy segítség ebben.

3. Aki először vág neki biciklis túrának a környéken, az kezdjen az előbbi három helyszín valamelyikén, hisz közel a vasút, van parkolókapacitás, és jó néhány könnyebb, családbarát túra indul innen. Persze a sportosabb túraútvonalakra vágyók is találnak magunknak kihívást.

4. Amikor még csak keresgélünk, kezdjük a weboldalon, ahol a teljes útvonalhálózat fent van, a mobilapp főleg akkor hasznos, ha már kint vagyunk a terepen. 70 ajánlott túra, 1000 km bicikliút vár, azaz a 200 km-es balatoni bringakörön kívül van még 800 km kitáblázott útvonal, 3600 turisztikai szolgáltatóval és 1000 ingyenesem látogatható attrakcióval.

5. Először tervezzük meg az utat a weboldalon, az app pedig végignavigál, mutatja a terepviszonyokat, plusz szolgáltatásként pedig, ha csapatban biciklizünk, és mindenki bekapcsolja a helymeghatározást, térképen lehet követni, ki, merre jár, így könnyű segíteni az eltévedteknek.

6. A Balatonnál 130 minősített kerékpáros barát szálláshely található olyan szolgáltatásokkal, mint például zárható tároló, egyéjszakás szállás, térképek, információs anyagok, bőséges reggeli, amiből akár az útra is lehet csomagolni, de van mosó-, és szárítógép és persze alapvető szerszámok, ha javításra lenne szükség.

7. Több vendéglátóhely kapcsolódott olyan kezdeményezésekhez, amelyeknél ingyen sütit vagy kávét kap, aki bicajjal érkezik hozzájuk. Remélem, mihamarabb megvalósulhat egy olyan pontgyűjtőrendszer, rajongói program, ami még inkább ösztönözné az embereket, hogy pattanjanak két kerékre.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány