7 túratipp a Balaton körül

​Geo-és biotúrák, akár borkóstolással is egybekötve

A nyár valamiért mindig gyorsabban eltelik, mint a többi évszak, de van még néhány hét, így akire vár még a vakáció, vágjon bele egy-egy Balaton körüli kirándulásba. Persze ősszel sem áll meg az élet, a természet szerelmeseinek össze is gyűjtöttünk néhány kevésbé ismert túraútvonalat a térségben.

A következő túráknak gyalog vagy kerékpárral is nekivághatunk, aki pedig szeretne, szervezett keretek közt is megteheti, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ugyanis jó néhány geotúrát és izgalmas kirándulást is indít a következő hetekben, hónapokban (bfnp.hu). Somlai Szilárd a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa az alábbi nem feltétlen legismertebb célpontokat ajánlja a Balaton és környéke szerelmeseinek.

1. A déli parton érdemes megcélozni a Szárszótól nem messze található Szólád települést. Kerékpárral is jól megközelíthető és nem csak a kilátóról elénk táruló látvány miatt érdemes ide elmenni. A nezdei szoborpark kulturális vonzerő, vannak, akik szkíta golgotának hívják, mert a kültéri faszobrok témái az ősi magyar folklórból táplálkoznak. Megtalálható itt többek között Attila, Koppány vezér, Csaba királyfi és egy táltos szobra, a szabadtéri kápolnához pedig helyi legenda is kötődik, miszerint, aki felmegy ide, az kigyógyul a bajaiból. Varázslatos élmény azoknak is, akik csak a természet kedvéért látogatnak el ide.

2. Ha maradunk még a déli parton, akkor Szántód és Zamárdi közt nagyjából félúton található a Kő-hegyi kilátó. Mivel errefelé borospincék is vannak, egy borkóstolással is összeköthetjük a szabadidős programot. Ez a helyszín is viszonylag könnyen megközelíthető gyalog vagy kerékpárral, így attól függően, hogy mennyit szeretnénk túrázni, tegyük le az autót a környéken.

3. A Fonyód melletti Berek Világa Látogatóközpont szintén sok élményt kínál. A kiállítás mellett foglalkozás keretében beleshetünk a közeli berek vízi élővilágába. A főleg szabad szemmel látható gerinctelen főszereplőket egy háló segítségével kapjuk el. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság rendszeresen indít berek túrákat, a látogatóközpont környékén. Ha valaki nem ér rá a meghirdetett időpontokban, saját vezetést is kérhet. A két órás túrák a vizes élőhely természeti értékeit mutatják be. Szerencsére a korábbi lecsapolások ellenére is maradt fenn az eredeti élőhelyekből.

4. Ha északi part, akkor tanúhegyek. Lépjünk azonban el egy kicsit a Badacsony - Szent György-hegy - Csobánc megszokott hármasától, Monostorapátinál tegyünk egy kitérőt a közeli tónál is! Érdemes felmenni a rövid, ám igen meredek hegy oldalon a csúcsra, ahol varázslatos látvány fogad. Szeles időben észak felé nézve, olyan érzése támad az embernek mintha magas hegységben járna.

5. Hegyesdet a közeli Haláppal érdemes egy túrára felfűzni, ha még bírjuk erővel. A terület sokáig bányaterület volt, emiatt látogatására csak korlátozottan nyílik lehetőség. Mára már több útvonalon és sok tájékoztató tábla mentén kirándulhatunk. A panoráma a itt is csillagos ötös! A helyszín nem csak a geológiát kedvelőknek ajánlott. Legközelebb októberben lesz vezetett geotúra. (bfnp.hu)

6. Bár Kapolcs neve mindenki előtt ismert, kevesen túráznak a környékén. A Malmok völgye túraútvonalat talán többen ismerik. errefelé, pedig a Királykő kihagyhatatlan geológiai érdekesség. Itt, kis területen egymás mellett tetten érhető az elmúlt négy millió év földtörténeti lenyomata: van vulkanikus kőzet, karszt, és jégkorszak utánról löszös terület is. Legközelebb szeptember 16-án indul ide túra.(bfnp.hu)

7. Az Uzsai csarabos Természetvédelmi Terület elsősorban növénytani szempontból érdekes, de nemcsak a botanikát kedvelőknek fog tetszeni. A Dúnántúl ezen egyedi élőhelyén a csarab mellett, nyírek társaságában előfordul a ritka fekete áfonya is. A következő meghirdetett túra szeptember 9-én vezet a vidékre.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány