A Balatoni mámor nyerte a Balaton Fagyija versenyt

„Még tegnapelőtt is módosítottam a recepten”

A balatongyöröki Promenád Kávéház színeiben Vadócz Jenő harmadszor indult a Balaton Fagyiján. Volt már különdíjas, most pedig az övé lett a legjobb fagyi, az idei fagylalt világbajnokság bronzérmes magyar csapatával kiegészült zsűri szerint.

Mi inspirált az ízek tekintetében, és miért éppen Balatoni mámor lett a név?

Mivel a verseny egyik fontos alapszabálya, hogy környékbeli, régiós alapanyagokban is gondolkodjunk egy-egy íz megalkotásakor, engem is ez inspirált. A gyenesdiási dió az alap, amihez a helyben termő, györöki laposfügét választottam, és hogy még különlegessebbé, mámorosabbá tegyem a fagylaltot, belekerült egy hegymagasi, díjnyertes vörösbor is. A név erre a mámorosságra utal.

Mennyi ideig készültél a versenyre?

Mivel tudható, hogy a verseny mindig májusban van, és márciusban, amúgy is nekiállunk az új szezon fagyijait kitalálni, a gondolkodás is ilyenkor kezdődik. Az idei, korán érkező, nyárias tavasz miatt már március 1-jén belekezdtem a kísérletezésbe, bár még tegnapelőtt is módosítottam a recepten: egy kicsit több vörösbor került bele, az egyik cukrot lecseréltük mézre, hogy még intenzívebb legyen az íz, és lekaramellizáltuk a cukrot. Az, hogy idén diófagylalt lesz az alap fügével, már korábban eldöntöttem.

Volt időd, lehetőséged megkóstolni a többi versenyző kreációit?

Sokat megkóstoltam közülük, mindegyik nagyon finom volt, mindegyiknek más volt a különlegessége, szóval, biztosan nehéz dolga volt a zsűrinek.

Mikortól lesz kapható a Balatoni mámor, és különleges helye lesz majd nálatok a pultban?

Már ma kapható lesz, mert otthon is hagytam egy jó adaggal a háttérfagyasztóban, holnap pedig nekiállok újból elkészíteni. Mivel nem kimondottan fagyizó vagyunk, hanem cukrászda, nálunk elég kicsi a fagylaltos pult, 11 féle ízzel várjuk a vendégeket, de azok mind finomak, különlegesek, és a többségük évről-évre megújul. Azért a Balatoni mámor biztosan kiemelt helyet kap idén.

Lesz még más újdonság is a mostani szezonban?

Igen, mert nemsokára lesz az Év Fagylaltja megmérettetés, és arra hat új fagyival készülök. Ezek is kikerülnek majd a pultba, szóval bőven lesz még újdonság.

MIT LEHET TUDNI A BALATON FAGYIJÁRÓL?

Idén 11. alkalommal szervezte meg a Balatoni Turizmus Szövetség a versenyt. Fekete Tamás, a szervezet alelnöke szerint a versenyre évről-évre egyre több különleges fagyival készülnek a nevezők. A tó környéki településekről most 13 fagylaltozó illetve cukrászda 24 fagylalttal vett részt a megmérettetésen. Fontos szabály, hogy a fagylaltmestereknek kreációikhoz helyi alapanyagokat is fel kell használniuk. A zsűri az ízvilág mellett az alapanyagok felhasználását, a kreativitást, valamint a fagyik állagát és díszítését egyaránt pontozta. A szervezők és a résztvevők közös célkitűzése, hogy felhívják a figyelmet a minőségi balatoni fagylaltokra, hiszen az utóbbi években már bebizonyosodott, hogy ilyen "egyszerű" finomságok miatt is hajlandók egy-két órát utazni a magyarok. „A verseny szolgálja azt az elképzelést és irányt, hogy a Balatonon rengeteg szolgáltató - étterem, cukrászda, fagyizó, kávézó, borászat - működik a nyári főszezonon kívül, így van miért a térségbe látogatni tavasszal, ősszel és télen is. A fagylaltverseny a Nyitott Balaton programsorozat egyik fő eleme, amelynek a négyévszakos balatoni turizmus megteremtése a fő üzenete" - mondta Fekete Tamás.Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány