A Balatonnál a pisztáciaíz a legmenőbb
„Remélem, mindenszentekkor is lehet fagyit árulni”
Az augusztussal csak a nyár ér véget, mivel ősszel is meleg napok várnak ránk, a fagylaltozók sem zárnak be. Bár tart még a fagyiszezon, nézzük, eddig milyen ízek taroltak idén a Balaton körül.
A 2025-ös Balaton Fagyija verseny nyertese a veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó lett. Hakkel Zsófia tulajdonos azt mondja, sokan kifejezetten azért tértek be hozzájuk, hogy megkóstolják a győztes kreációt. „A kéksajtos íz azért elég megosztó, de a többségnek ízlett, összességében pozitív volt a visszajelzés. Olyannyira, hogy a nyári hónapokban a Balaton Fagyija fogyott a legjobban. A mi vendégkörünk elég kísérletező, megszokták már, hogy nálunk sosem biztos, hogy ami egyik nap van, az a másik nap is kapható, mert mi is mindig újdonságot szeretnénk kitenni a pultba. A gyerekek kedvence idén az eper és a kékszőlő volt, gondolom a színek miatt, de persze a csokoládét sem lehet letaszítani a dobogóról. Már hagyomány a kooperáció a Pannon Várszínházzal, ami azt jelenti, hogy minden évben alkotunk egy új ízt egy színházi produkcióhoz. Így született meg a Dzsungel könyve fagyi maracuja-banán-mangó frissítő ízkavalkádja, és dzsungeles díszítése. Amíg nem vacogunk a pultban, fagyit is készítünk, remélem, októberben is jönnek a vendégek fagylaltozni.”
Az Amaretto Fagylaltozót 30 éve ismerik Balatonalmádiban. Varga Tamás elégedett is a forgalommal, hiszen rengetegen járnak vissza hozzájuk a magas színvonal és az izgalmas ízek miatt. „Mindent megteszünk azért, hogy ne lankadjon a forgalom, ezzel kelünk, ezzel fekszünk, igyekszünk minél magasabb minőséget a vendégeink elé vinni. A Balaton Fagyija és egyéb versenyek díjazott ízei mennek a legjobban, de persze a trendeket sem hagyjuk figyelmen kívül, így idén a dubaji csokit is sokan keresték. A pisztáciás ízek hasítanak, nálunk többféle is készül, van 100%-os pisztáciából készült fagyink is. De nyáron a gyümölcsfagylaltok is kelendőek, a hazai gyümölcsből készültek igen finomak, szép színűek. Saját kreációnknak nagy sikere van, ez a Kókuszbársony nevű, aminek hazai feketeribizli az alapja, ebből készül a gyümölcs sorbet, amit kókuszrémmel párosítunk. Többnyire időjárás függő, hogy mi fogy jobban: a nagy melegben a citrusos ízek, ősztől a krémesebb, tejes fagyik mennek jobban. Mivel a cukrászdában van egy télikertünk, egész évben tartunk a pultban fagylaltot egy-két tégellyel.”
Papp Balázs, a marcali Mester Cukrászda fagylaltmestere nem tud kiemelni egytelen ízt. „Nálunk nagyon egyenletes a fogyás, nincsenek kiugró kedvencek. Persze nagyon ment a dubaji csoki, de nem a többi rovására. A gyerekek a szemükkel választanak, ők azt kérik, ami színesebb, érdekesebb. Idén nyáron egyébként nagyon jó volt a vendégforgalmunk, naponta 100 kg fölött adtunk el a fagylaltból. Nálunk Márton napig van a pultban fagyi, azzal elköszönünk egészen márciusig.”
A balatonakarattyai Sissi Kézműves Fagylaltozó forgalmára sem lehet panasz. Az elmúlt évek kedvencei idén is változatlanul slágerek voltak – mondja Koncz Andrea. – Ilyen az extra csokifagyi málnával, a mangó, de mindenekelőtt a pisztácia. Tíz éve megcsináljuk az adott év ország tortáját is fagylaltban, azok az ízek mindig nagyon keresettek. A női és férfi vásárlók ízválasztásában nincs észrevehetően nagy különbség, de a gyerekek annyit mondanak a pultnál: ’én pirosat kérek, sárgát kérek’ és így tovább. És persze a csoki is a top háromban van mindig. Nálunk egyszerre 48 féle fagyi van mindig a pultban, úgyhogy lehet miből választani egészen szeptember végéig. Általában addig vagyunk nyitva, de ez nincs kőbe vésve, ha jó az idő, váruk a vendégeket.”
A pisztácia íz elsőbbségét az Erzsike Fagylaltozó vezetője, Dobos József is megerősíti. „Persze tihanyiak lévén, nálunk a levendula fagyi is abszolút sláger, a nyári időszakban az viszi a prímet.”
„Rossz időben nehéz fagyit eladni – mondja a siófoki Dinasztia cukrászda képviseletében Bán Tamás. – De szerencsére jó nyarunk volt, 20 fagyi mindig kint volt a pultban a 30-40 féle íz közül. Mi is, ahogy a vendégeink is, szeretjük a változatosságot, legjobban a cukormentes gyümölcsös ízek mentek, mint a málna, a szeder, a grapefruit, vagy éppen az erdei gyümölcsös fagyi görögjoghurttal. Sok érdekesség van nálunk, nagy kedvenc például a kókuszos tiramisu vagy a gyerekek kedvence a Kinder pingvin. Egyre több a tudatosan választó szülő, aki már nem engedi meg a gyereknek, hogy hupikék fagyit egyen, de erre már figyelnek az alapanyag készítők is, és egyre inkább a természetes színezékeket választják. A Kinder pingvinen kívül talán a barackos tea ízű Pocemon fagyi ment még jól, én is többször ettem belőle a nagy melegben. Bár a nyári hónapokon kívül csökkentett nyitvatartással működünk, azaz csütörtöktől vasárnapig, azért remélem, sokáig lesz olyan jó idő, hogy még lehet fagyizni. Hátha mindenszentekkor is lehet majd fagylaltot árulni idén.”