A Balatonnál a pisztáciaíz a legmenőbb

„Remélem, mindenszentekkor is lehet fagyit árulni”

Az augusztussal csak a nyár ér véget, mivel ősszel is meleg napok várnak ránk, a fagylaltozók sem zárnak be. Bár tart még a fagyiszezon, nézzük, eddig milyen ízek taroltak idén a Balaton körül.

A 2025-ös Balaton Fagyija verseny nyertese a veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó lett. Hakkel Zsófia tulajdonos azt mondja, sokan kifejezetten azért tértek be hozzájuk, hogy megkóstolják a győztes kreációt. „A kéksajtos íz azért elég megosztó, de a többségnek ízlett, összességében pozitív volt a visszajelzés. Olyannyira, hogy a nyári hónapokban a Balaton Fagyija fogyott a legjobban. A mi vendégkörünk elég kísérletező, megszokták már, hogy nálunk sosem biztos, hogy ami egyik nap van, az a másik nap is kapható, mert mi is mindig újdonságot szeretnénk kitenni a pultba. A gyerekek kedvence idén az eper és a kékszőlő volt, gondolom a színek miatt, de persze a csokoládét sem lehet letaszítani a dobogóról. Már hagyomány a kooperáció a Pannon Várszínházzal, ami azt jelenti, hogy minden évben alkotunk egy új ízt egy színházi produkcióhoz. Így született meg a Dzsungel könyve fagyi maracuja-banán-mangó frissítő ízkavalkádja, és dzsungeles díszítése. Amíg nem vacogunk a pultban, fagyit is készítünk, remélem, októberben is jönnek a vendégek fagylaltozni.”

Az Amaretto Fagylaltozót 30 éve ismerik Balatonalmádiban. Varga Tamás elégedett is a forgalommal, hiszen rengetegen járnak vissza hozzájuk a magas színvonal és az izgalmas ízek miatt. „Mindent megteszünk azért, hogy ne lankadjon a forgalom, ezzel kelünk, ezzel fekszünk, igyekszünk minél magasabb minőséget a vendégeink elé vinni. A Balaton Fagyija és egyéb versenyek díjazott ízei mennek a legjobban, de persze a trendeket sem hagyjuk figyelmen kívül, így idén a dubaji csokit is sokan keresték. A pisztáciás ízek hasítanak, nálunk többféle is készül, van 100%-os pisztáciából készült fagyink is. De nyáron a gyümölcsfagylaltok is kelendőek, a hazai gyümölcsből készültek igen finomak, szép színűek. Saját kreációnknak nagy sikere van, ez a Kókuszbársony nevű, aminek hazai feketeribizli az alapja, ebből készül a gyümölcs sorbet, amit kókuszrémmel párosítunk. Többnyire időjárás függő, hogy mi fogy jobban: a nagy melegben a citrusos ízek, ősztől a krémesebb, tejes fagyik mennek jobban. Mivel a cukrászdában van egy télikertünk, egész évben tartunk a pultban fagylaltot egy-két tégellyel.”

Papp Balázs, a marcali Mester Cukrászda fagylaltmestere nem tud kiemelni egytelen ízt. „Nálunk nagyon egyenletes a fogyás, nincsenek kiugró kedvencek. Persze nagyon ment a dubaji csoki, de nem a többi rovására. A gyerekek a szemükkel választanak, ők azt kérik, ami színesebb, érdekesebb. Idén nyáron egyébként nagyon jó volt a vendégforgalmunk, naponta 100 kg fölött adtunk el a fagylaltból. Nálunk Márton napig van a pultban fagyi, azzal elköszönünk egészen márciusig.”

A balatonakarattyai Sissi Kézműves Fagylaltozó forgalmára sem lehet panasz. Az elmúlt évek kedvencei idén is változatlanul slágerek voltak – mondja Koncz Andrea. – Ilyen az extra csokifagyi málnával, a mangó, de mindenekelőtt a pisztácia. Tíz éve megcsináljuk az adott év ország tortáját is fagylaltban, azok az ízek mindig nagyon keresettek. A női és férfi vásárlók ízválasztásában nincs észrevehetően nagy különbség, de a gyerekek annyit mondanak a pultnál: ’én pirosat kérek, sárgát kérek’ és így tovább. És persze a csoki is a top háromban van mindig. Nálunk egyszerre 48 féle fagyi van mindig a pultban, úgyhogy lehet miből választani egészen szeptember végéig. Általában addig vagyunk nyitva, de ez nincs kőbe vésve, ha jó az idő, váruk a vendégeket.”

A pisztácia íz elsőbbségét az Erzsike Fagylaltozó vezetője, Dobos József is megerősíti. „Persze tihanyiak lévén, nálunk a levendula fagyi is abszolút sláger, a nyári időszakban az viszi a prímet.”

„Rossz időben nehéz fagyit eladni – mondja a siófoki Dinasztia cukrászda képviseletében Bán Tamás. – De szerencsére jó nyarunk volt, 20 fagyi mindig kint volt a pultban a 30-40 féle íz közül. Mi is, ahogy a vendégeink is, szeretjük a változatosságot, legjobban a cukormentes gyümölcsös ízek mentek, mint a málna, a szeder, a grapefruit, vagy éppen az erdei gyümölcsös fagyi görögjoghurttal. Sok érdekesség van nálunk, nagy kedvenc például a kókuszos tiramisu vagy a gyerekek kedvence a Kinder pingvin. Egyre több a tudatosan választó szülő, aki már nem engedi meg a gyereknek, hogy hupikék fagyit egyen, de erre már figyelnek az alapanyag készítők is, és egyre inkább a természetes színezékeket választják. A Kinder pingvinen kívül talán a barackos tea ízű Pocemon fagyi ment még jól, én is többször ettem belőle a nagy melegben. Bár a nyári hónapokon kívül csökkentett nyitvatartással működünk, azaz csütörtöktől vasárnapig, azért remélem, sokáig lesz olyan jó idő, hogy még lehet fagyizni. Hátha mindenszentekkor is lehet majd fagylaltot árulni idén.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány