„A filmed olyan mint a helyszíned”

Kerékgyártó Yvonne: Együtt kezdtük

Van hagyománya a Balaton-felvidék filmkockákon való megörökítésének, a ’70-es években igazi filmes paradicsom volt ez a környék. A tavalyi Együtt kezdtük helyszíne szintén ide, a badacsonyi tájba hozza el a mozinézőt. Hogy miért, arról Kerékgyártó Yvonne rendező mesél.

Több filmes munka és egy nagyjátékfilm elkészítése után Yvonne 2020-ban kapta meg a felkérést, hogy rendezze meg az Együtt kezdtüket. A forgatókönyv szerint a helyszín a Balaton, de pontos elképzelés még nem volt arról, hol is legyen a forgatás. „Számomra azért is volt azonnal vonzó ez a filmterv, mert úgy játszódik a Balatonnál, hogy nem a hagyományos, lángosos-hekkes hangulatot idézi, hanem éppen azt, amit én nagyon szeretek és jól is ismerek – mondja a rendező. – A nyaraim egy részét gyerekként ugyanis Balatonudvariban töltöttem a nagyszüleim házában. Rengeteg emlék kapcsol ide: amikor siklókat kerestem a nádasban, vagy amikor találtam egy teknőst, vadregényes helyeket jártam be, kalandos heteket éltem meg itt. Ráadásul a szomszéd településen, Fövenyesen volt egy kertmozi, ahol sok filmet láttam, ma is élénken él bennem azoknak az estéknek a hangulata. Nem véletlen, hogy amikor az Együtt kezdtük debütált, én a balatonfövenyesi moziba mentem el megnézni a premiervetítést. Tartottunk is előtte egy rögtönzött beszélgetést a nézőkkel.”

Yvonne azt mondja, a helyszínkeresés nagyon összetett feladat egy film esetében. Rengeteg dolognak kell megfelelni, így eleinte nem hitt abban, hogy a nyári szezonban megtalálják azt a helyet, ahol egy hónapig háborítatlanul forgathatnak. „Végigjártuk a Balaton-felvidéket Babos Tamás operatőrrel és Valcz Gábor díszlettervezővel, megvolt a fejünkben az elképzelés, milyennek kellene lennie annak a helyszínnek, ahol a film története szerint például az esküvő játszódik. Nem akartunk zárt térben forgatni, egy tipikus balatoni étterembe tenni az esküvői bulit, hiszen akkor nem jön át az az életérzés, amit akkor látunk, amikor a csillagos ég van a fejünk felett, másnap reggel pedig elénk tárul a Balaton látképe. Badacsonyban, a Szent Anna kápolna fölött találtuk meg az Óbester fogadót, ami tökéletes volt, és szerencsénkre ki is bérelhettük augusztusra. Gyönyörű a környék, a kilátás, a hegy, azonnal beleszerettem. Alaposan megterveztük, melyik jelenetet milyen szögből, honnan vesszük fel. Igazi spirituális élmény is volt, mert vagy hajnalban kezdtünk, vagy akkor fejeztük be a munkát, így mindig láttuk a napfelkeltét, ez pedig megemelte a napi forgatás hangulatát. A színészek is ott laktak, ami szintén sokat segített az átélésben. A főszereplő, Jakab Balázs például nem kért transzportot, hanem reggelente zenét hallgatva sétált le a sminkes munkatársakhoz, így készült fel a karakterére. Egy másik kulisszatitok az esküvő éjszakájának felvétele, ami tíz éjjelen át tartott, és hát a Badacsonyban nyáreste sincs meleg. Négy fokban, erős szélben kellett nyári ruhákban mulatni, hogy meglegyenek az esküvős jelenetek. Az egyik tanárom mondta még az egyetemen, hogy olyan a filmed, mint a helyszíned. Ha egy lakásban játszódik, akkor a forgatás nagy része arról fog szólni, hogyan férünk el, ki, hol nincs útban. A munka részévé válik az, amit a helyszín áraszt magából. Ha a Balatonnál, a természetben forgatsz, akkor alkalmazkodni kell az időjáráshoz, de be is engeded mindazt a szépséget, amit a táj ad.”


Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány