„A friss fagyi a jó fagyi”

Dobos József - Erzsike Fagylaltozó

Dobos József tavaly éppen hogy lecsúszott a nevezésről, így a tihanyi Erzsike Fagylaltozó nem képviselte magát a versenyen, idén azonban már biztosan ott lesz a megmérettetésen. Azért is várja, mert ilyenkor van lehetőség – ahogy ő fogalmaz – a nagy roham előtt még utoljára találkozni a kollégákkal és megkóstolni az ő fagylaltjaikat is.

Milyen íz, újdonság, izgalmas fagylaltkreáció készül az idei versenyre?

Fejben nagyjából megvan, hogy milyen fagyival indulok idén, de, hogy melyik variáció áll össze a legjobban, még kiderül. Van tejes és gyümölcsös verzió is a tarsolyunkban, és mivel Tihanyban vagyunk próbálunk autentikusak maradni, olyan alapanyagot választani, ami a környéken terem.

A fagylaltmester szemével, milyen a jó fagyi?

Mindenkinek más az ízlésvilága, de szerintem a friss fagyi a jó fagyi. Harminc éve készítek fagylaltot, az én koncepcióm az, hogy nem tárazok be nagy mennyiséget a háttérhűtőben, hanem mindig frissen csináljuk, ami éppen elfogy a pultból. Néhány esetben jó, ha összeérnek az ízek, de a fagylaltok többségének nem jó, ha pihentetik.

Hol kóstolta eddig a legjobb fagylaltot?

Meghatározó élmény volt úgy 25 évvel ezelőtt egy Salgótarján közeli kis fagyizó, amikor a Szamos marcipán gyárához mentünk alapanyagért. Ott ettem egy iszonyatosan finom vaníliát. Sajnos azóta nem jártam arra.

Mi az ön kedvenc íze?

Életem során legalább tízszer váltottam ez ügyben álláspontot, legújabban a pisztáciát és a mangót szeretem úgy, ahogy mi készítjük. Ebből rengeteget eladunk, de vannak más slágertermékeink is. A nagy melegben főleg a sorbet fogy, az utóbbi években pedig a mentes termékeket is nagyon keresik.

Ha valaki betér egy-két gombócért, és sétálna, kirándulna még a környéken, milyen látnivalót, kedvenc helyet ajánlana?

Tihanyról lévén szó könnyű helyzetben vagyok. Természetesen menjenek el az apátsághoz, nézzék meg a Belső-tónál a szürkemarhákat, és remek program ellátogatni a remetelakásokhoz. Aki a visszhangot szeretné hallani, menjen a fagyizónk fölé úgy 30 méterre, ma is működik.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány