„A furminthab maga a Káli Art Inn”

Helyi alapanyagokra építenek

A köveskáli Káli Art Inn volt az első igazán színvonalas vendégház és étterem a Balaton-felvidéken. Az utóbbi években Schéda-Kirilla Fruzsina és férje, Schéda Martin a házigazdák, ott is laknak, ők felelnek a vendégek nyugalmáért és gasztronómiai élményeiért.

Az ételeket mindig dicsérte, aki ott szállt meg, de a nyári szezonban leginkább csak a nyaraló vendégek igényeit tudták kielégíteni. Ma már főleg szezonon kívül mások is betérhetnek, ha finomat szeretnének enni. Ilyenkor csütörtöktől szombatig kínálnak meleg vacsorát, a többi napon hideg, tapas jellegű vacsorával várják a vendégeket a környék finomságaiból. A konyhát hat éve Ekler Viktor séf viszi, ő alkotja meg a fix, szezonális menüt. „Az étteremben jellemzően helyi alapanyagokból, friss zöldségekből, gyümölcsökből készítjük az ételeket, igyekszünk az itteni gazdák termékeiből válogatni – mondja Fruzsina. – A reggelire is nagy hangsúlyt fektetünk, környékbeli sajtokat, sonkát, szalámit, joghurtot veszünk, házi süteményt sütünk. A meleg vacsora négyfogásos fix menü, többnyire annyi készül, ahányan megszállnak nálunk. Persze, ha van kapacitásunk, szívesen fogadunk külső vendégeket is, erre leginkább tavasszal, ősszel és télen van lehetőség, de a nyári szezonban sem kizárt. Figyelünk az ételallergiákra, a különféle étkezési módokra.” A Káli Art Inn kertjében mandulafák virágoznak, nem csoda, hogy a vendégek, de Fruzsina egyik nagy kedvence is a házi mandulás torta. Mivel mandulalisztből készül, gluténmentes, egyébként pedig finom csokoládés sütemény, és szintén helyben készült házi lekvárral kínálják. Igazi kalóriabomba, de mindenki imádja.

„A receptgyűjteménybe mégsem ezt a tortát, hanem egy másik különlegességet ajánlok. A nyitástól kezdve a menün tartottuk a Káli Art Inn furminthabját, olyan nagy siker a visszatérő vendégek körében. A környéken nagy hagyománya van a furmintnak, többször megrendeztük mi is a furmint hónapját februárban. Idén a Pálffy pincészettel közösen rendeztünk borvacsorát, ahol a pezsgők és borok mellé Ekler Viktor fogásait ajánlottuk.”

És akkor jöjjön a furminthab receptje:

Hozzávalók:

6 tojássárgája
8 dkg porcukor
60 gr köveskáli furmint
60 gr köveskáli furmint pezsgő

Idény szerint friss gyümölcs vagy kompót a tálaláshoz


Elkészítés:

Egy üstben vagy tálban keverővel fehéredésig keverjük a tojássárgákat a porcukorral. Hozzáadjuk a furmintot és a furmint pezsgőt, és néhány perc alatt habosra keverjük. A tálat vízgőz fölé tesszük, ügyelve arra, hogy a lobogó vízbe nem érjen bele a tál alja, és addig gőzöljük, amíg habos, légies állaga lesz. Mi legjobban birskompóttal szeretjük, és tálaláskor 2-3 szelet mandulás kétszersültet adunk mellé.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány