A Hableány lett 2025-ben a Balaton sütije
Balatongyöröki dupla siker a versenyen
Vadócz Jenő, a balatongyöröki Promenád Kávéház cukrászmestere tartolt a Balaton sütije idei versenyén. „Hableány” nevű kreációja elnyerte a fődíjat, míg a „Balaton kincsei” nevű desszertje a mentes kategória győztese lett. A versenyen kiosztották még a Junior kategória díjait, amelyek közül első helyen a siófoki Dinasztia Cukrászda fiatal tehetsége, Lovas Nóra végzett „A Tópart Kincse” nevű alkotásával. Az elismeréseket a badacsonyi Füge Feszten adták át.
A győztes sütemények már kaphatók azokban a cukrászdákban, ahol az indulók azokat megálmodták és elkészítették, de A VisitBalaton365 Nkft. a marketing@visitbalaton365.hu e-mail címen várja azoknak a balatoni cukrászdáknak és vendéglátóhelyeknek a jelentkezését is, akik a nyilvánosan elérhető recept alapján szeretnék elkészíteni és kínálni a „Balaton sütije 2025” nyertes desszertjeit, ezzel is tovább erősítve a Balaton gasztronómiai közösségét.
Tó ihlette ízek
A versenyre érkező desszertekben a Balaton természeti kincsei, legendái, szőlőhegyei és gyümölcsei keltek életre. A cukrászokat mogyoró, dió, mandula, szilva, szőlő, bor, barack, körte, füge, áfonya és málna ihlette: a Balaton környékének gazdagságát szimbolizáló ízek. A zsűri anonim kóstolás során szeptember 29-én Siófokon a Thanhoffer villában döntött a nyertesekről, kizárólag az íz, az összhang és a természetesség alapján. „A Balaton sütije nemcsak egy gasztronómiai verseny, hanem a régió közösségének ünnepe is. Külön öröm látni, hogy a cukrászok a Balaton ízeit, hangulatát és történeteit egy-egy szelet süteményben mesélik el – mindezt olyan kreativitással, ami méltóvá teszi a tó térségét egy négyévszakos gasztrodesztináció címére” – mondta Princzinger Péter a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke, a VisitBalaton365 ügyvezetője.
Mogyoró és málna, ó, de finom…
Vadócz Jenőnek a Promenád Kávéház cukrászának kedvenc gyümölcs a málna, nem csoda, hogy mindkét nyertes süteményben fontos alapíz lett. „A Hableányban a mogyorót málnával párosítottam, ráadásul a mogyorót többféle formában is felhasználtam: készült belőle felvert, ropogós réteg, mousse, nugát, ezek közé rétegeztem a málnazselét. Mindkét alapanyag a Balatonhoz köthető. A Hableány neve egyébként egy régi legendából jön, amikor a hableányt meglátva, a Balaton ura beugrott utána a vízbe, a tó hullámainak fröccsenése pedig kioltotta a Badacsony vulkánját. A málna jelképezi a vulkanikus hegység tüzét, a mogyoró pedig a hegy urát. E két alapanyag kereszteződése lett a sütemény, ami ugyanolyan titokzatos, mint a legenda. Ebben a kategóriában egyébként három recepttel indultunk, ez volt az utolsó, amit beneveztem, és végül ez nyert. Közeledik az év vége, jön még a szaloncukor és a bejgli verseny. Már elkezdtük a bejglivel való kísérletezést, ínyenc kategóriában is indulunk a szokásos diós és mákos mellett – sorolja terveit Vadócz Jenő, aki a mentes kategóriában is felhasználta a mogyorót és a málnát, mint alapanyagot. „A Balaton kincsei desszert alapja is mogyorómousse, aminek a belsejébe tonkababbal fűszerezett áfonyás-málnás zselét rejtettünk. Ez kakaós felvertre került, amelyben kakaómasszás-mogyorós ropogós réteg van. A csillogó, arannyal hintett bársonybevonat a Balaton rejtett kincseit idézi. A sütemény glutén-, tej- és cukormentes, így azok is bátran ehetik, akik ételintoleranciával élnek.”
Kiss László, a Promenád tulajdonosa nagyon büszke a cukrászára, de nemcsak őt emelte ki. „Minden egyes versenyzőre büszke vagyok, és különösen Balatongyörökre, mert Jenő első díjaival a település is nyert. Jó irányba megyünk, egyre több vállalkozó megérti, hogy nem csak a nyárról szól a Balaton. Egész éves szezonért küzdünk minden erőnkkel, ezért van a Promenád is egész évben nyitva. Szeretnénk felemelni a Balatont, ahogy a versenyzők sem a gazdaságosságot nézték elsősorban, hanem azt, hogy meg tudjuk mutatni a tó ezer arcát. Vannak olyan kulináris élmények, amelyeket hosszú időre magával vihet, aki itt járt, és ez reményeink szerint visszacsábítja őket a Balaton partjára.”
A Balaton junior sütije 2025 - A Tópart Kincse
A Junior kategória győztese a siófoki Dinasztia Cukrászda fiatal tehetsége Lovas Nóra, aki „A Tópart Kincse” nevű desszerttel aratott sikert. A pálinkás szilvazselé, mandulamousse és karamellás bevonat rétegei a Balaton partjának gazdagságát és eleganciáját idézik. A fiatal cukrász a Bán Tamás vezette családi cukrászdában készítette el nyertes alkotását.
A díjazottak nyereményekkel is gazdagodtak:
§ A Balaton Sütije 2025 főkategória nyertese, a Promenád Kávéház (Balatongyörök) „Hableány” nevű desszertje 200 000 Ft értékű TORK vásárlási utalványt, 200 000 Ft értékű fűszertámogatást a Kotányi jóvoltából, valamint marketingkommunikációs csomagot vehetett át a VisitBalaton365 NKft. és a Magyar Turisztikai Szövetség felajánlásából.
§ A Balaton minden mentes sütije 2025 kategória győztese, a „Balaton kincsei” desszert 100 000 Ft értékű fűszertámogatást, valamint marketingkommunikációs csomagot és elismerő oklevelet kapott.
§ A Balaton junior sütije 2025 kategória nyertese, Lovas Nóra (Dinasztia Cukrászda, Siófok) szintén 100 000 Ft értékű fűszertámogatást, marketingkommunikációs csomagot és elismerő oklevelet vehetett át.
Bővebb infók: https://visitbalaton365.hu/informacio/itt-az-ideje-hogy-megkostold-a-balaton-sutijet