„A harmonizáló ízvilágban, jó textúrában hiszek”

Márton Sándor - Bagaméri Fagylaltozó

Márton Sándor a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó fagylaltmestere több kreációba is becsempészi a Tihanyra, Füredre jellemző gyümölcsöket, a környékbeli ízvilágot. Nyitott az inspirációkra, meglátjuk, idén milyen fagyival indul majd a Balaton Fagyija versenyen.

Milyen íz, újdonság, izgalmas fagylaltkreáció készül az idei versenyre?

Konkrétumot még nem tudok mondani, van pár hetünk, egyelőre teszteljük a felmerült ötleteket. Két fagylalttal készülünk, ezek fűszerezését, ízvilágát most álmodjuk meg. Az alapanyag-felhasználás, ahogy a kiírásban is szerepel kötődik a Balatonhoz, a Balaton-felvidék gyümölcseihez.

A fagylaltmester szemével, milyen a jó fagyi?

A jó minőség az alapanyagokon múlik, illetve a megfelelő technológián dől el. Mindezek végeredménye megtestesülhet a harmonizáló ízvilágban és textúrában. Persze kell tudni a különböző arányokat, mint a zsírtartalom, cukorszázalék, szárazanyag-tartalom.

Hol kóstolta eddig a legjobb fagylaltot?

Sok jó fagyi van, de a legjobbat Olaszországban, San Gimignanóban ettem.

Mi az ön kedvenc íze?

Én gyümölcsfagylalt párti vagyok, leginkább a trópusi ízeket kedvelem, a mangót, maracuyát, de egy jó eperfagyi is kitűnő. Legtöbbször egyébként az alapízek a legkedveltebbek, amik nincsenek túlgondolva. Nálunk a gesztenyepüré fagyit imádják a vendégek.

Ha valaki betér egy-két gombócért, és sétálna, kirándulna még a környéken, milyen látnivalót, kedvenc helyet ajánlana?

Érdemes megnézni a Jókai Villát és ajánlanám a Bodorka Látogatóközpontot is, ami a gyerekek nagy kedvence. A balatoni növény-, és állatvilágot mutatja be.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány