„A jó fagyiból kiérezhető a belefektetett munka”

Varga Tamás - Amaretto

A Balatonalmádiban található Amaretto Fagyizó még 2002-ben nyert Év Fagylaltja versenyt a Velencei álom kreációval, ami töretlen sikernek örvend a vendégek körében. Varga Tamás azóta több díjat is bezsebelt, tavaly a Balaton Fagyija első helyezését hozta meg számára a homoktövises mangó sorbet. Vajon idén mivel készül?

Milyen íz, újdonság, izgalmas fagylaltkreáció készül az idei versenyre?

Nem titok, de mivel folyamatosan újítunk és több ötlet is fut párhuzamosan, nem tudom, melyik két ízzel indulunk idén. Erős tavaszkezdet volt nyári meleggel most húsvétkor, ilyenkor teszteljük az újdonságokat a vendégek körében, melyikre kapnak rá, melyik fogy jobban.

A fagylaltmester szemével, milyen a jó fagyi?

Négy dolog kell az igazán jó fagyihoz: jó gépek, jó alapanyag és minőségi hozzávalók, szaktudás – hisz ugyanazokból az alapanyagokból lehet nagyon rossz fagyit is csinálni –, valamint az a hozzáadott érték, ami a fagylaltkészítő saját stílusa, ízvilága, amivel más mint a többiek.

Hol kóstolta eddig a legjobb fagylaltot?

Erre nagyon nehéz válaszolnom, mert bármerre járok itthon vagy külföldön mindig sok fagyit kóstolok. Mindenkitől lehet tanulni, majdnem mindegyik fagylaltban lehet valami jót találni. Amúgy pedig attól is függ mi ízlik éppen, hogy milyen hangulatban vagyok, szóval az adott lelkiállapot is hozzátesz.

Mi az ön kedvenc íze?

Én a gyümölcsfagyikat kedvelem legjobban enni és készíteni is. Nagy melegben mindenképp ez a favorit. Amikor hidegebb az idő, a krémes fagyik esnek jobban, azokból fogy több a fagyizóban is. Azt a fagylaltot szeretem egyébként a legjobban, amiből kiérezhető a belefektetett munka, és amiben van kreativitás. Személyes kedvencem a tavalyi homoktövises mangó sorbet mellett a pisztáciás csokibomba, ami szintén különdíjas volt a Balaton Fagyija versenyen.

Ha valaki betér egy-két gombócért, és sétálna, kirándulna még a környéken, milyen látnivalót, kedvenc helyet ajánlana?

A Veszprém felé menő bicikliút mentén nagyon szép a táj, érdemes arrafelé kirándulni. De ajánlom az Óvári messzelátót, vagy a fagyizónál lévő izgalmas, művészeti munkákkal díszített vasúti aluljárót, amin keresztül egyből a Balaton partra érünk.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány