A Kőröshegyi Levendulás-sztori

Szabó Lajos a látványgazdaság megálmodója

Hogy miként kapcsolódik össze a levendula és a balatoni turizmus? Megtudjuk Szabó Lajostól, a Kőröshegyi Levendulás megálmodójától.

Teába, lekvárnak és persze arcbőrre is…

Hogy miként kapcsolódik össze a levendula és a balatoni turizmus? Megtudjuk Szabó Lajostól, a Kőröshegyi Levendulás megálmodójától.

A gazdaságot 2012-ben alapították, mára Magyarország legnagyobb látvány levendáriuma lett. Aki egyszer már szedett itt levendulát, biztosan visszatér, és nemcsak az összetéveszthetetlen illatú, lila virágú növény, de az elénk táruló megkapó balatoni panoráma miatt is. A nyári szezonban rengeteg tó környékén vakációzó vendég megfordul itt, de tavasszal és ősszel is várják az errefelé túrázókat, virágkedvelőket, a balatoni táj felfedezőit. „A birtok tulipán- és nárciszvirágzás idején is látogatható, de az ősz beköszöntével is készülünk programokkal. A szeptember 16-i és az azt követő hétvégén például tulipánhagyma-vásár van nálunk, de az se csüggedjen, aki ilyenkor nem tud eljönni, mert online is rendelhet tulipánhagymát a webshopunkon keresztül. Októberben a Halloweenre tökvásárral és őszi virágokkal készülünk” – mondja Szabó Lajos a gazdaság megálmodója.

A korábban is kereskedelemmel foglalkozó tulajdonos gyerekkorában sok nyarat eltöltött a Balatonnál, erős a kötődése a déli parthoz. Nagyon szeretett volna ideköltözni és földdel foglalkozni, így több mint tíz éve megvette azt a hét hektár földet, amin ma, 17 hektárra bővítve a Kőröshegyi Levendulás található. A cél az volt, hogy a gazdaságból származó termékeket értékesítse és idevonzva az embereket birtoka egyúttal turisztikai desztináció is legyen. „Szedd magad mozgalommal kezdtük, csokrokat, palántákat árultunk, miközben azon gondolkoztunk, milyen meglévő termékekkel tudjuk párosítani a levendulát. Így kapható nálunk többek között levendulás barack-, és málnalekvár, vagy levendulás szappan, illóolaj és a virágvíz. Ez utóbbit talán kevesebben ismerik: ez egyfajta desztillált víz, amit permetként szoba illatosítására lehet használni, és remek tisztítószer, mi például öblítővízbe tesszük. Jó fertőtlenítésre és ajánlom a hölgyeknek arcbőrre, mert rendkívül jó sminklemosó. Nyáron pedig a levendula a szúnyogok ellen is hatásos, mert nem szeretik ezt az illatot. A lekvárok mellett szörpöt is készítünk vagy ízesítünk levendulával, és van egy partnerünk, aki méheket hozott ide, így levendulás mézet is vásárolhatnak az üzletünkben. A gazdaságban megtalálható akácvirágot és bodzát felhasználva pedig teakeverékeket készítünk, hisz mindent érdemes feldolgozni, ami megterem a birtokon.

Megcsináltuk tehát ezt a látványgazdaságot, parkosítva, gyönyörűen nyírt fűvel, ligetekkel, padokkal, és különféle szolgáltatásokkal: parkolóval, mosdókkal, kávézóval, fotópontokkal várjuk az idelátogatókat, hogy a Kőröshegyi Levendulás igazán emlékezetes élmény legyen annak, aki egyszer is járt nálunk. Érdemes követni az eseményeinket, rendezvényeinket.”

A családi vállalkozásba már Lajos lánya és a szomszédban lakó húga is besegít, aki hobbiból kerámiákat készít, így vannak levendulamintás tányérok, bögrék, kancsók. Bár a virágzás időszaka mindössze 3-4 hét, a növény egész nyáron gyűjthető, mert nem csak a virágáért érdemes szedni - hiszen az hamarabb megbarnul és elszárad -, hanem a virágházért, amiben az illóolaj-tartalom nagy része koncentrálódik.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány