A MóniSüti ünnepi ajánlatai

„Az unokáim inspirálták az új könyvötletemet”

A gyenesdiási MóniSüti cukrászda tulajdonosát szinte mindenki ismeri a környéken, de aki nem ismerős a Balaton északi partján, az a blogján követheti Kövérné Kalmár Mónikát. Finomságai mellett süteményes könyvei is híresek, készült már lakodalmas vagy éppen mentes receptgyűjteménnyel, és most újabb ötletei vannak, csak a megvalósításra kellene idő…

Karácsonyra milyen édességekkel készültök a MóniSütiben?

Kaphatóak természetesen mindazok az édességek, amelyeket egész évben szívesen vesznek a vásárlóink, de karácsonyra tekintettel nem maradhat el a bejgli. Igaz, mivel azt ritkán, évente csak egyszer készítünk, mindig fel kell kutatni, hová is tettük a recepteket. Az én kedvencem egyébként a flódni, minden mennyiségben, de persze ebben az időszakban nem lehet kihagyni a klasszikus mákos és diós bejglit, annyira hozzátartoznak a magyar karácsonyi gasztronómiához. Szerencsére mi is egyre jobbak vagyunk a bejglikészítésben, a szokásosokon túl pedig gesztenyés-meggyest is készítünk.

Említetted a flódnit, de van más ünnepi ajánlatod is?

Az aprósütis dobozunk különlegessége, hogy a szintén klasszikusnak számító, elhagyhatatlan linzer és isler mellett teszünk bele florentint is, ami Sissi királyné kedvenc süteménye volt. Mandulalisztből, narancshéjból, mézzel és vajjal kis korongokat sütünk, aztán az aljukat étcsokival bevonjuk. Igazi karácsonyi ízkombináció. De van az aprósütis dobozunkban macaron és kókuszgolyó is, ami az unokáim nagy kedvence. Bármit megkaphatnának a cukrászpultból, ők, ha van kókuszgolyó, mindig azt választják. Az említetteken kívül vannak üveges termékeink is, például pisztáciakrém és lekvárok, de tavaly nagy karácsonyi kedvenc volt az üvegbe rétegezett „muffinpor”, amiben megtalálhatók a szükséges száraz hozzávalók, illetve egy használati utasítás. Kiváló gasztroajándék, ez a saját specialitásunk, szívesen veszik az emberek.

Szaloncukrot is készítesz?

Ahhoz nincsen gépünk, és bár tavaly csináltunk kézzel a kirepedt bejglik maradékából, nagyon időigényes egyesével mártogatni, csomagolni. A barátoknak és a családnak azért jutott belőle.

Nagyon szeretik a könyveidet: írtál a MóniSüti történetéről, van mentes recepteket és lakodalmas süteményeket tartalmazó is. Van most tervben új?

Igen, egy része el is készült egy olyan könyvnek, amiben kitalált vicces történetek lesznek, és mindegyik sztori mellé odateszek egy receptet, amit valamelyik szereplő elkészít vagy éppen az a kedvence. 25 történetet már megírtam, de 40-et tervezek, úgyhogy még van munka, és meg is kell fotózni a kész süteményeket. De ezen kívül is van még egy ötletem, amit az unokáim inspiráltak, akik nagyon szeretnek a konyhában sertepertélni és nekem segíteni. Velük álmodtam meg egy süti sütős könyvet. Úgy képzelem, hogy mindegyik recept mellé egy mese is íródik. Remélem, jövő karácsonyra elkészülök vele. Szép ajándék lenne…

És akkor álljon itt Móni flódni tortájának receptje, lesz még idő elkészíteni karácsonyra

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 tojás, annyi fehérbor, hogy nyújtható legyen a tészta

Az almás töltelékhez: 1 kg alma, 10 dkg cukor, 1 kk őrölt fahéj,

A mákos töltelékhez: 20 dkg őrölt mák, 15 dkg cukor, 1 dl fehérbor, 1 citrom reszelt héja

A diós töltelékhez: 30 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1 dl fehérbor

A negyedik töltelék: kemény szilvalekvár

A tetejére: 1 tojássárgája

Elkészítés: Először készítsük el a töltelékeket, mert mindnek ki kell hűlnie, mire a betöltéshez érünk.

1. Az almákat hámozzuk meg, gyaluljuk le (vékony szeletekre), és pároljuk meg a cukorral és a fahéjjal.

2. A mákos és a diós töltelék hozzávalóit is főzzük fel.

3. Gyúrjuk össze a tészta alkotórészeit, osszuk öt gombócra, és pihentessük kissé.

4. Vegyünk elő egy 27 centis kapcsos tortaformát, és béleljük ki sütőpapírral. Nyújtsuk ki az első gombócot, helyezzük a formába, és tegyük rá a máktölteléket. Jöhet a következő lap, és az alma. Következő lap, dió, következő lap, szilvalekvár (ez legyen jó kemény, különben eléggé kifolyik), és erre az utolsó lap. A leeső tésztadarabokból szaggassunk díszítést (pl. csillagok) a tortára. Tegyük rá, és kenjük meg az egészet tojássárgával.

5. 180 fokos sütőben süssük egy órán át. Hagyjuk teljesen kihűlni, akárki is könyörög.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány