A szívkirálynő, a csokiszobor és a többiek…

Meghozta a dobogós helyet az Alice Csodaországban

A tavalyi Eb-bronz után az olaszországi Riminiben megrendezett Gelato World Cup-on is a harmadik helyet szerezte meg a magyar csapat, melynek tagjai közt ott volt Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya fagylaltmestere is.

Renáta készített már fagyit sült kápiapaprikából, nyert Év Fagylaltja címet, második díjat európai mezőnyben és háromszoros Balaton Fagyija győztes. Nagy álma teljesült azzal, hogy a 2024-es világversenyen dobogóra állhatott társaival, Gáborecz Istvánnal, Gácsi Zoltánnal, Fodor Sándorral és Füredi Krisztiánnal. A csapat egyetlen hölgytagja a mesterséget az édesapjától tanulta, s bár először közgazdásznak tanult, úgy tűnik az életét mégis inkább a jeges édességeknek szenteli. „Miután elkezdtem édesapámék vonyarcvashegyi üzletében dolgozni, elvégeztem a cukrász iskolát is. Az első siker a 2016-os Balaton Fagyija versenyen ért, amikor beneveztünk a Gyenesdiós nevű fagyival, és elhoztuk a különdíjat. Büszke voltam, ez ugyanis már saját kreáció volt, ráadásul a településre jellemző dió adta az alapot. Azóta is versenyzek rendületlenül: a 2017-es Európa Bajnokságon második lettem, a világbajnokságon negyedik, a következő Év Fagylaltja versenyen pedig a nyolc kupából ötöt hoztunk el. Van egy szerencsehozó fagylaltkiszedő spatulám, amit édesapámtól kaptam. Most, Riminiben is velem volt, s bár kicsit már avíttas, ezúttal is szerencsét hozott” – meséli Renáta.


A négynapos világversenyen tematikus kompozíciókkal mérettek meg a csapatok. A magyar ötös az Alice Csodaországban mesét választotta inspirációnak. Fagylalttégelyt, fagylalttortát, fagylalt-pohárdesszertet, gourmet sós fagylalttal kombinált háromfajta meleg előételt, jégszobrot, csokoládé artisztikai díszmunkát, grillázs és karamell felhasználásával készült szobrot és egy meglepetés alapanyag felhasználásával készült tejes és vizes bázisú fagylaltot kellett készíteniük. „Az Alice témát egy nagyon híres karamellkészítő ihlette, az ő közösségi oldalát nézegetve pattant ki a fejemből az ötlet. Fontos, hogy szinte a világon mindenhol ismerik a történetet, és az sem utolsó szempont, hogy a mesefigurák formavilága rendkívül változatos, csupa szín és varázslat, szóval minden szempontból ideálisnak tűnt ezeket megmintázni.”

A csapatok bemutatkozó terméke a fagylalttégely volt, Renátáék úgy gondolták, ennek küllemében és persze ízvilágában is nagyot kell szólnia, ezért elkerülve a biztonsági játékot a nagyon technikás elkészítésű szőke csokoládét választották alapnak. „A zsűri elnöke nagyon megdicsért bennünket, mert sokan biztosra mentek, nem úgy mint mi. A versenyre való felkészülést egyébként tavaly májusban kezdtük, hetente egyszer-kétszer találkoztunk és felosztottuk a feladatokat. A tégely éppen hozzám tartozott. Minden kreációt többször is elkészítettünk, vakon kóstoltuk és finomítottuk az összetevők arányát. Fel is szaladt mindenkire pár kiló az elmúlt időszakban – mondja nevetve Renáta. – Talán a legnehezebb feladat a torta esetében a vágási felület látványa volt. Ezt a feladatot az Alice-ból a szívkirálynőnek ajánlottuk, így az édesség belsejébe egy szívet rejtettünk el, ami csak a torta felvágásánál mutatkozik meg. Ez azért feladta a leckét, hisz ennek az összetevőnek kellett a legpuhábbnak lennie, miközben fagyottan tettük be, hogy megmaradjon. Végül sikerült, a kóstolás után Olaszország leghíresebb fagylaltkészítő mestere, Sergio Dondoli is odajött gratulálni. Az ő fagyizójában ettem egyébként életem legfinomabb fagylaltját San Gimignanóban.”

A négynapos verseny kemény megmérettetés volt, szigorú szabályokkal. Semmit nem lehetett készen vinni, minden dekorációs elemet a helyszínen készítettek. Renátáék rengeteg alapanyagot vittek, csak a szoborhoz 65 kg csokoládét, a grillázshoz 28 kg, a fagylalttégelyekhez 20 kg alapanyagot. „A csokoládészobrunknak sokan a csodájára jártak, mert egy beépített, gyengeáramú elem felhasználásával meg tudtuk forgatni a talapzatot, így jóval látványosabb volt mint a többieké. Minden elemet külön zsűriztek, a pohárdesszertünk a második lett az olaszoké mögött. Ez egy ananász calamansi citrusféléből, yuzu bevonóval és baba tésztával, ami az olaszok nagy kedvence.

Dél-Korea lett a második, és én nagyon tartottam az ázsiai országoktól, hiszen karamellában és csokoládéban is ott vannak a világ élvonalában. De nagy szó, hogy végül megvertük Kínát és Szingapúrt, sőt a nagyon rutinos argentinokat is. A meglepetésbox kategóriában viszont mi lettünk a legjobbak. Itt egy ismeretlen alapanyagot is be kellett építeni a desszertbe. Mi extraként mascarponét kaptunk, amiből egy epres sajttortát csináltunk pisztácia ropogóssal, a vizes bázisú gyümölcsös sorbet pedig áfonya, fekete ribizli és ibolya felhasználásával készült. Most pihenés következik a nyári szezon előtt, de jövőre jön a kontinens döntő, ahonnan az első három helyezett kvalifikálhat a 2026-os vb-re, úgyhogy folytatás következik!”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány