A Tölgyfa csapatának ajánlata: Jókai bableves marhahússal

„Sokféle tartalmas levest készítünk”

Az egész éves balatoni jelenlétet két étterem működtetésével oldja meg Zamárdiban Koncz Péter tulajdonos és párja, Végh Barbara. A Tölgyfa Étterem & Pub áprilistól októberig, a Balcsi Falatozó októbertől áprilisig várja a vendégeket.

„Így tudunk minden nap nyitva tartani, így tarthattuk meg a 20-25 fős csapatot – mondja Péter. – A vendégkör növelése rengeteg munkával jár, igyekszünk rendezvényekkel erősíteni, hogy a normál ebéd-vacsora forgalmat meghaladjuk: a farsangi, előszilveszteri bulik, a Helloween partik és egyéb tematikus hétvégék segítenek ebben. Sok energiát fektetünk abba, hogy télen is megtöltsük élettel az éttermet. Most ezért egy nagyon igényes menüztetést is elkezdünk kiszállítással, de persze a legfontosabb szempont, hogy semmi ne menjen a minőség rovására.” Péterék sokféle étellel dolgoznak, de vannak átfedések, mert a vendégek kedvenceit egész évben elkészítik. Évente négyszer-ötször is cserélődik az étlap, így nem lehet megunni a Tölgyfa vagy a Balcsi Falatozó menüjét. „Nálunk nincs kimondottan séf, abban hiszünk, hogy a konyha csapatként dolgozik együtt. Közösen gondolkozunk az ételeken, a munkát pedig a rangidős szakácsok vezénylik le. A párommal szinte mindent szeretünk, legyen az olasz, ázsiai vagy magyar konyha, de ha egyetlen ételt kéne kiemelni, mi az, amit bármikor szívesen választok, az a brassói aprópecsenye.

A mostani ajánlatunk – bár rengeteg tartalmas levest készítünk, mint például a palócleves házi sajtos pogácsával vagy a tárkonyos csirke raguleves –, most az egyik szakácsunk javaslatára a Jókai bableves marhahússal, ami a gulyás és a bableves egyvelege. A vendégeink nagyon szeretik.

És akkor jöjjön a recept 4 főre!

Hozzávalók:

500 gr Töreki gyöngybab

400 gr füstölt csülök

600 gr angus marha tarja

100 gr házi sertészsír

4 fej vöröshagyma

7 gerezd fokhagyma

2 evőkanál cecei fűszerpaprika

só,bors ízlés szerint

3 db babérlevél

3 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

1 db zeller

1 csokor petrezselyem

150 gr házi parasztkolbász

120 ml tejföl

1 ek liszt

2 db paprika

2 db paradicsom

Elkészítés:

A szárazbabot kiválogatjuk, átmossuk és feltesszük főni külön sós, babérleveles vízben. Sertészsírt melegítünk, közben a vöröshagymát apróra vágjuk, majd a felhevített zsírhoz tesszük és enyhén megpirítjuk. A paprikát, paradicsomot kockára vágjuk és hozzáadjuk a vöröshagymához, alaposan összepirítjuk és a fokhagymát hozzá reszeljük. Sózzuk, borsozzuk illetve fűszerpaprikát teszünk hozzá, majd kevés folyadékkal felöntjük, összeforraljuk és kézi botmixer segítségével pépesre daráljuk, hogy egy homogén krémes alapot kapjunk. Mindehhez hozzáadjuk a kockára vágott marhatarját és füstölt csülköt. Mielőtt készre fő, beletesszük a karikázott sárga illetve fehérrépát és a zellert. Közben amikor már a bab majdnem megfőtt, ráöntjük a levével együtt a levesre és a felkarikázott zsírjára pirított parasztkolbászt is hozzáadjuk. Kellő vízzel felengedjük úgy, hogy a sűrűségét megtartsa, de ügyelve arra, hogy a bab felszívja majd egy részét. Ezek után készre főzzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a tejfölt csomómentesre keverjük a hozzáadott liszttel és ezzel enyhén sűrítjük. Tálaláskor egy kanál tejfölt teszünk a közepére,megszórjuk egy kis pirospaprikával és petrezselyemmel, mellé pedig néhány szelet ropogós kovászos kenyeret adunk.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány