A Tölgyfa csapatának ajánlata: Jókai bableves marhahússal
„Sokféle tartalmas levest készítünk”
Az egész éves balatoni jelenlétet két étterem működtetésével oldja meg Zamárdiban Koncz Péter tulajdonos és párja, Végh Barbara. A Tölgyfa Étterem & Pub áprilistól októberig, a Balcsi Falatozó októbertől áprilisig várja a vendégeket.
„Így tudunk minden nap nyitva tartani, így tarthattuk meg a 20-25 fős csapatot – mondja Péter. – A vendégkör növelése rengeteg munkával jár, igyekszünk rendezvényekkel erősíteni, hogy a normál ebéd-vacsora forgalmat meghaladjuk: a farsangi, előszilveszteri bulik, a Helloween partik és egyéb tematikus hétvégék segítenek ebben. Sok energiát fektetünk abba, hogy télen is megtöltsük élettel az éttermet. Most ezért egy nagyon igényes menüztetést is elkezdünk kiszállítással, de persze a legfontosabb szempont, hogy semmi ne menjen a minőség rovására.” Péterék sokféle étellel dolgoznak, de vannak átfedések, mert a vendégek kedvenceit egész évben elkészítik. Évente négyszer-ötször is cserélődik az étlap, így nem lehet megunni a Tölgyfa vagy a Balcsi Falatozó menüjét. „Nálunk nincs kimondottan séf, abban hiszünk, hogy a konyha csapatként dolgozik együtt. Közösen gondolkozunk az ételeken, a munkát pedig a rangidős szakácsok vezénylik le. A párommal szinte mindent szeretünk, legyen az olasz, ázsiai vagy magyar konyha, de ha egyetlen ételt kéne kiemelni, mi az, amit bármikor szívesen választok, az a brassói aprópecsenye.
A mostani ajánlatunk – bár rengeteg tartalmas levest készítünk, mint például a palócleves házi sajtos pogácsával vagy a tárkonyos csirke raguleves –, most az egyik szakácsunk javaslatára a Jókai bableves marhahússal, ami a gulyás és a bableves egyvelege. A vendégeink nagyon szeretik.
És akkor jöjjön a recept 4 főre!
Hozzávalók:
500 gr Töreki gyöngybab
400 gr füstölt csülök
600 gr angus marha tarja
100 gr házi sertészsír
4 fej vöröshagyma
7 gerezd fokhagyma
2 evőkanál cecei fűszerpaprika
só,bors ízlés szerint
3 db babérlevél
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 db zeller
1 csokor petrezselyem
150 gr házi parasztkolbász
120 ml tejföl
1 ek liszt
2 db paprika
2 db paradicsom
Elkészítés:
A szárazbabot kiválogatjuk, átmossuk és feltesszük főni külön sós, babérleveles vízben. Sertészsírt melegítünk, közben a vöröshagymát apróra vágjuk, majd a felhevített zsírhoz tesszük és enyhén megpirítjuk. A paprikát, paradicsomot kockára vágjuk és hozzáadjuk a vöröshagymához, alaposan összepirítjuk és a fokhagymát hozzá reszeljük. Sózzuk, borsozzuk illetve fűszerpaprikát teszünk hozzá, majd kevés folyadékkal felöntjük, összeforraljuk és kézi botmixer segítségével pépesre daráljuk, hogy egy homogén krémes alapot kapjunk. Mindehhez hozzáadjuk a kockára vágott marhatarját és füstölt csülköt. Mielőtt készre fő, beletesszük a karikázott sárga illetve fehérrépát és a zellert. Közben amikor már a bab majdnem megfőtt, ráöntjük a levével együtt a levesre és a felkarikázott zsírjára pirított parasztkolbászt is hozzáadjuk. Kellő vízzel felengedjük úgy, hogy a sűrűségét megtartsa, de ügyelve arra, hogy a bab felszívja majd egy részét. Ezek után készre főzzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a tejfölt csomómentesre keverjük a hozzáadott liszttel és ezzel enyhén sűrítjük. Tálaláskor egy kanál tejfölt teszünk a közepére,megszórjuk egy kis pirospaprikával és petrezselyemmel, mellé pedig néhány szelet ropogós kovászos kenyeret adunk.