„Az elmúlt 13 év alatt közel 300 fagylaltot kísérleteztem ki”

Póta László - Völgy Fagyizó

Tavaly nem indultak, de most pótolni szeretnék az elmaradást, így a nevezési határidő utolsó napján a veszprémi Völgy Fagyizó cukrásza, Póta László is beszállt a versenybe. Vár alatti, 2011-ben megnyitott üzletüket sokan ismerik, a vendégek egyik nagy kedvence egy korábbi Balaton Fagyija különdíjas íz.

Milyen íz, újdonság, izgalmas fagylaltkreáció készül az idei versenyre?

Mivel az utolsó pillanatban döntöttünk – a feleségem unszolására –, így egyetlen fagylalttal indulok a versenyen. Két variáción gondolkodtam, de végül nyert a sorbet, amiről annyit elárulhatok, hogy elég intenzív íz lesz, amihez egy szezonális fűszert illesztünk.

A fagylaltmester szemével, milyen a jó fagyi?

Természetesen legyen technológiailag minőségi termék, ez a jó fagyi alapja, de fontos az is, hogy szívvel-lélekkel készüljön, és persze lényeges szempont a vásárlók visszajelzése.

Hol kóstolta eddig a legjobb fagylaltot?

Spanyolországban, egy malagai nyaralás alkalmával. A fagyi neve is malaga volt, utalva a helyi borra, amivel ízesítették. Különleges aromájára ma is emlékszem.

Mi az ön kedvenc íze?

Én a tejszínes alapúakat kedvelem, az egyik favoritom a nálunk is kapható sajttorta alapú fagylalt, amit kekszesen és málnásan is készítek. Jól bevált íz, a megnyitás óta minden nyáron ott van a pultban, nagyon szeretik a vendégek is. Az elmúlt 13 év alatt közel 300 fagyit kísérleteztem ki, vannak, amiket elhagytunk, és mindig kerülnek újabbak is a repertoárba. A tavalyi nagy sláger a borsos marcipán fagylalt volt, ami egyébként egy korábbi Balaton Fagyiján különdíjas lett. Zöldmandula lekvárral és feketeborssal készül, az alapja pedig mandula fagyi. Az idei nagy várományos egy pálinkába áztatott, aszalt szilvás fagylalt, aminek szintén mandula az alapja. Elég jók az eddigi visszajelzések…

Ha valaki betér egy-két gombócért, és sétálna, kirándulna még a környéken, milyen látnivalót, kedvenc helyet ajánlana?

Van egy ’Kolostorok és kertek’ nevű sétaútvonal, ami végig visz a völgyön és végül egy tóhoz érkezik az ember. Mi is gyakran sétálunk arra a kutyákkal, az egyik kedvenc helyem a városban. Mivel a fagyizónk mellett halad el, csak ajánlani tudom😊

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány