„Azt szeretem, ha egyensúly van a borban”

Baranyai Péter, a Garamvári Szőlőbirtok főborásza

Az elmúlt évtizedekben az átlagos magyar borfogyasztás a korábbi felére csökkent. Ezt a mennyiséget persze – ami nagyjából két palack - nem nehéz megugrani annak, aki szőlőtermesztéssel, borral foglalkozik. Baranyai Péter főborásszal, a lellei Garamvári Szőlőbirtok ügyvezetőjével többek között a nemzetközi trendekről, a balatoni borok elismertségéről beszélgettünk, és arról, hogyan lehet úrrá lenni a másnapos macskajajon.

Huszadik alkalommal rendezte meg 2023-ban a Balatoni Szövetség hagyományos versenyét, amelyen a Balatoni Borrégió hat borvidékének jeles képviselői vonultatták fel termékeiket. A Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről több mint 250 bor nevezett a megmérettetésre, június 14-én pedig kihirdették a legjobb vörös-, fehér-, rozé-, és desszertbor, valamint a pezsgő kategória nyerteseit.
A Garamvári Vencel alapította szőlőbirtok főborásza, Baranyai Péter büszke lehet arra: amellett, hogy a legjobb vörösbor és a legjobb pezsgő kategóriában is aranyérmet nyertek, elhozhatták a Balatoni Borok Versenyének legeredményesebb termelője címet is.

Mit kell tudnunk a borászatukról, hány hektáron foglalkoznak szőlőtermesztéssel, milyen fajtákat preferálnak, és egyáltalán ön hogyan csöppent bele a jó harminc éve működő Garamvári Szőlőbirtok életébe?
Idén négy borral és három pezsgővel neveztünk, és öt arany-, valamint két ezüstérmet hoztunk el. Két helyen dolgozunk, a balatonlellei dűlőkön 90 hektáron művelünk 17 fajta szőlőt, a pezsgőinket pedig Budafokon készítjük.

Emlékszik arra, mikor ivott először bort?
Tizenhárom éves voltam, amikor megkóstoltam a nagyapám kedvencét, ami – ilyen a véletlen - egy boglári bor volt. Amúgy békés megyei vagyok, korábban csak a nyári pihenések kapcsán volt kötődésem ehhez a vidékhez. Egyetemistaként kezdetben környezetvédelemmel foglalkoztam, egy USA-beli cserediák programon kaptam bele a borászkodásba. A féléves programból egy hosszú kaland lett, a hobbimból pedig hivatás.


Van kedvenc bora?
Nincs kifejezett kedvencem, nehéz is lenne egyet mondani, olyan sokféle szőlővel dolgozom, és persze másét is megkóstolom… Azt szeretem, ha egyensúly van a borban, megvan benne a gyümölcsösség, a frissesség, az elegancia. Észrevehető rajta a készítő keze nyoma, egyedi és mindenképpen kimagasló minőségű.

Van a borászatban is divat? Hogy lehet egyáltalán az alkoholfogyasztási szokások változására gyorsan és jól reagálni? Követik vagy teremtik a trendeket?
Egy jó borász gondolkodásában mindkettő benne van. Egy új fajta telepítésénél figyelembe kell venni, hogy jó eséllyel 4-5 év múlva lesz belőle forgalmi tétel, ha pezsgőről beszélünk, 6-8 év mire eredménye lesz az első tőke elültetésének. A lényeg, hogy hosszú távon kell gondolkodni. Mi egy évben egyszer szüretelünk, nem olyanok vagyunk mint a söripar, amelyik folyamatosan ugyanazt a terméket bocsátja piacra. Ez a szépsége, ugyanakkor a veszélye is a szakmánknak: mi egy évben egyszer tudunk nagyot alkotni vagy hatalmasat hibázni. De persze ennek a szakmának is van dinamizmusa, ha ezt valaki érti és érzi, akkor tud előre gondolkodni. Nincs egy orákulum, hogy megmondja, mi az a termék, ami felkapott lesz, de azért látszanak a trendek. Ilyen például a prosecco térnyerése, vagy, hogy a tradicionális champagne-ok is gyümölcsösebbek manapság. Az Irsai mindig jolly joker, azzal nem lehet mellényúlni, a rozé viszont mostanában hanyatlik picit, és az is látszik, hogy a magas alkoholtartalmú vörösborok vagy a hordós érlelésű fehérek valamelyest visszaszorultak.

Emlékszik „fekete” évre, amikor rettenetes volt a termés? És melyik év volt a legerősebb eddig?
Nincs olyan időjárás, ami minden szőlőfajtának egyformán kedvez, de életemben nem fáztam annyira télen, mint 2010 nyarán. Na, az fekete év volt. A szokásos 10-12 hét alatt zajló szüreti időszak alig öt hétre csökkent, olyan későn értek a szőlők és menteni is kellett, amit lehetett. 2018-ban viszont mindenhol nagyon szép termés volt, ráérős volt a szüret. A kicsit hűvösebb nyár kedvez az illatosabb fehér fajtáknak, a Sauvignon blanc-nak is, ami személyes kedvencem.


Évtizedekkel ezelőtt híres volt a magyar bor. Ma hogy állunk ezzel?
Lehetne finomkodni, de jelenleg a nemzetközi megítélés az, hogy a magyar bor inkább hullámvölgyben van mint csúcson. Persze ez egyúttal kihívás, felfogható úgy is, hogy legalább lehet min változtatni.

Ön mennyi bort iszik meg egy évben?
Amikor elkezdtem borászattal foglalkozni, a ’90-es években 33 liter volt az átlagfogyasztás, ma ez a felére csökkent. A trend sok másfajta italt hozott, olyan ízesített söröket, alkoholos koktélokat, amelyeknek ma nagy divatja van a fiatalok körében. A nagyjából 16 liter évi borfogyasztást nem nehéz teljesítenie annak, aki borral foglalkozik, hisz ez nagyjából két palack havonta. Bevallom őszintén, én ennél azért valamivel több bort fogyasztok.

Mit ajánl macskajajra? Hogyan lehet a másnaposságon minél hamarabb túllendülni?
Először is el kell kerülni. De a viccet félretéve, itt is a mérték a mérvadó. Egy gyógyszer is akkor használ, ha orvosi javaslat szerint szedik, ha túladagolják, akkor méreg. Ilyen a bor, de még a víz is.

De ha már beütött a ménkű?
Sok vizet kell inni! De persze mindig van, aki a kutyaharapást szőrével elvre esküszik…

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány