BalatonBor – a szerelemgyerek

A közösség ereje

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor. 2024. június 16-án a Balaton Piknik keretén belül Tihanyban tartották a Balatoni Kör a BalatonBor, Hegybor premier rendezvényét.

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor. 2024. június 16-án a Balaton Piknik keretén belül Tihanyban tartották a Balatoni Kör a BalatonBor, Hegybor premier rendezvényét.

A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek. „Ez a projekt valódi, organikus, alulról jövő szerveződés, fő célunk, hogy a balatoni termelők a balatoni olaszrizlingjüket, mint BalatonBort vagy Hegybort a Balaton térségében tudják értékesíteni, hogy itt a lehető legtöbb vendéglátóegységben jelen legyünk – mondta Barabás Barna, a Rizling Generáció Egyesület elnöke. – Idén 19 termelő várhatóan 100 ezer palackkal készít belőle. A vásárlói visszajelzések alapján tudjuk, hogy a BalatonBorok minősége évről évre emelkedik, csak bíztatni tudok minden termelőt, hogy nevezzen, és bíztatunk minden vendéglátóst, akár egy strandi lángosost, akár egy elegánsabb szállodát, hogy tartsa kínálatában ezt a tételt, ami kiváló fröccsbor, és a könnyed ételek remek kísérője.”

„Kilencedik éve készítünk BalatonBort, és hatodik éve Hegybort – folytatja Dobosi Győző, a Balatoni Kör elnökségi tagja. – Számos hazai és nemzetközi borversenyen nagyon jó eredményeket érnek el velük a termelők, és nemcsak mi balatoni gyerekek, balatoni borászok gondoljuk, hogy ez jó irány, hanem a nemzetközi szakma is objektíven elismeri ezt. Mind a hat balatoni borrégióban megtalálható az olaszrizling, ezért erre a szőlőre építettük a projektet. A Balatonon fogyó borokhoz képest a mi 100 ezer palackunk még csak kisebb mennyiség, de ez a szám évről évre növekszik. Az idei évben azokat a vendéglátósokat is megszólítjuk, akik eddig nem mertek vagy nem akartak BalatonBort tartani a kínálatukban. Boros pohár promócióval és marketing kihelyezéssel, szakmai támogatással segítjük őket.”

Hegyborból várhatóan 33 ezer palack készül, ez egy magasabb kategória, nem a fajta gyümölcsösségről, ropogós ízvilágról szól, inkább a termőhelyet előtérbe helyező, komolyabb tételek.

Kardos Gábor, a BalatonBor megálmodója szubjektív oldalról közelíti meg a projektet: „A BalatonBor igazi szerelemgyerek. Ha pedig valaki hisz a saját márkájában, az nagyon hiteles. A Balaton a Balatoni Kör tagok, a BalatonBort készítők számára személyes szerelmi történet, így erősebb a privát brand hitelességénél. És ezt a szerelmet nem hagyjuk kihűlni! Egy nagyvonalú gesztus is van abban a borászok részéről, hogy a BalatonBor címkén kisebb betűvel írják a saját nevüket a közössel szemben.”

2024-ban BalatonBor termelők: Androsics Birtok, Barna Pince Ábrahámhegy, Bujdosó Pincészet, Cseh családi Pince, Dobosi Pincészet, Dóka Éva Pincészet, Dombi Pince, Fata Pince, Feind Pincészet, Hujber Pincészet, Koronczai Pince, Laposa Pince, MATE Badacsony, Pócz Pincészet, Szabó és fia, Tagyon Birtok, Végh testvérek, Veszprémi pince, Zelna Borászat

2024-ben Hegybort készítők: Androsics Birtok, Bujdosó Pincészet, Cseh Családi Pince, Dobosi Pincészet, Dombi Pince, Fata Pince, kisspine, Martinus Birtok, Tagyon Birtok, Tánczos Pince, Végh testvérek, Zelna Borászat

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány