Balatoni bejgli körkép
A mákos és a diós mellett egyre több az újdonság
A karácsonyi asztalról nem hiányozhat a bejgli. A hagyományos mákos és diós mellett egyre több új, izgalmas töltelékkel készült süteményt készítenek a cukrászmesterek. Érdemes egy Balaton környéki kirándulás során bekukkantani a helyi cukrászdákba, és innen hazavinni az idei karácsonyi édességet. Nem fognak csalódni!
A balatongyöröki Promenád Kávéház cukrászmestere, Vadócz Jenő szereti sok mindenben kipróbálni magát. Évről-évre szép sikereket ér el az országos vagy éppen a Balaton Fagyija fagylaltversenyein, de a téli időszakban sem adja alább. Izgalmas, új ízekkel kísérletezik bejgli-, és szaloncukor fronton is. Most is éppen egy megmérettetésre készül, ezért a legújabb bejgli receptjét még nem árulja el, de azt igen, hogy miből fogy náluk a legtöbb a karácsony előtti, adventi időszakban. „Mivel a legtöbben ragaszkodnak a hagyományokhoz, a diós és a mákos fogy nálunk is leginkább, de egyre több vevőnk próbálja ki a legújabb ízeket is. A bejgliversenyt azért tartom fontosnak, mert ezt a hagyományos kézműves terméket még magasabb szintre emeli, és ez számít nekünk, cukrászoknak, hisz ez különbözteti meg a minőségi termékeket a hipermarketekben kapható tekercsektől. Én például valódi vajjal dolgozom, és a töltelék is igazi mákból és dióból készül, azaz nagyon odafigyelünk a minőségre. A Magyar Cukrász Ipartestület versenyének kiírásában szerepel az ínyenc bejgli kategória, amit azért is kedvelek nagyon, mert ebben lehet megmutatni a kreatív oldalunkat és én szeretek újítani. Szerencsés vagyok, mert 2022-ben megnyertük az év ínyenc bejglijének díját, ami ’mennyei ajándék’ néven fut, és a tölteléke fűszeres pekándió, karamellizált zöldalmával. A mostani kreációról még nem beszélek, lássuk meg, mit hoz a november végi verseny…”
fotók: Promenád Kávéház
Bár a Promenád Kávéház nem nagy cukrászda, Jenő mellett még egy kolléga dolgozik a cukrászmesterrel, az elmúlt évek karácsony előtti időszakában így is 1200 bejglit vásároltak náluk. Nem tudnak eleget készíteni, annyian keresik őket főleg az új, izgalmas ízek miatt. Tavaly 800 kiló szaloncukrot is készítettek, és az idei téli szezonra is van már 600 kg megrendelésük, amiben még nincs benne a honlapról történő rendelés. Tavaly a diós-fügés szaloncukor volt a sláger, idén úgy tűnik a dubaji csokiból készült lesz a favorit. „Ez utóbbi a Tik-Tokon híresült el, a töltelék pisztáciakrémes, szezámmagpasztás krém, amibe cérnametélthez hasonló tésztát pirítunk és teszünk étcsokiba, ez adja az édesség roppanós textúráját. Pillanatok alatt elkapkodják, ebből is rengeteg előrendelésünk van már, de sokan keresik a tavalyelőtti nyertes szaloncukrunkat, a ’karamell goldot’ is. Idén 12 új ízt kísérleteztem ki, és a versenyeredménytől függően helyezem majd bele a kínálatba.”
Balatonkenesén Eleven Lajos, az Eleven cukrászda tulajdonosa tradicionálisan minden évben készít bejglit. Azt mondja, a fő csapás természetesen náluk is a diós és a mákos. „Nagyon kedvelt még a gesztenyés és a különféle gyümölccsel töltött bejglink is, mint például az aszaltszilvás, a barackos vagy éppen a meggyes. Hagyományos recept alapján készítjük, amitől nem térünk el, mert az törzsvásárlóink direkt ezekért az ízekért járnak hozzánk. A legtöbb rendelés a karácsonyi előtti 2-3 hétben jön, de egész decemberben jól fogy a bejgli. Az én kedvencem egyébként a mákos.”
Geleta Balázs, a balatonlellei Geleta Cukrászdából sem számol be másról, mint kollégái: náluk is nagyságrendekkel több fogy a klasszikus ízekből, azaz a vásárlásoók zömét a diós és a mákos bejgli teszi ki. "Emellett ott van a már szintén régebb óta a palettán lévő gesztenyés és marcipános, amiket aszalványokkal szoktunk még variálni, belekerülhet a töltelékbe aszaltszilva-, meggy-, és sárgabarack, vagy kandírozott narancs, de nagyon kedvelt a csokis-narancsos és a csokis-meggyes bejgli is. A bevált ízeken nincs értelme változtatni, mert ezeket keresik, viszik a legjobban. Az én kedvencem is a mákos, és az utóbbi években úgy tűnik, a vevőkörünk kedvence is ez lett, a korábban domináló diós helyett. Évente egyébként 1500-2000 bejgli fogy, aminek a felét a két hagyományos íz teszi ki, a másik 50%-on osztoznak az előbb felsoroltak."
A gyenesdiási MóniSütiben már zajlik a bejglik próbasütése, a diós és mákos verziókból mentes is készül. A harmadik íz a gesztenyés, de náluk hagyományosan a flódni a vásárlók téli kedvence. Idén külön kis édes gasztrocsomag variációkkal is készülnek, amelyekből remek karácsonyi ajándék válhat, de erről majd egy következő cikkben számolunk be.