Balatoni fagyisok sikerei az Év Fagylaltja versenyen

Két arany-, két ezüst és egy bronzérem a régiónak

Idén Kecskeméten rendezték meg az Év Fagylaltja megmérettetést, ahol szép számmal vettek részt a balatoni régióból. A rendkívül erős mezőnyben többen szerepeltek a Balaton Fagyija versenyzői közül is.

A fagylaltmesterek versenymunkáikat az érdeklődő nézők előtt készítették el, hogy a vendégek is belelássanak kicsit a hideg édesség elkészítésének kulisszatitkaiba.

Az „A”-kategóriás cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenyébe olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, amelyek természetes alapanyagokból és kizárólag saját készítésű öntetekből, pasztákból és díszítésekkel készültek. Az aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja vándorkupa győztese Bergmann Nándor lett a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászdából. „Tökmag sorbet készítettem pirosbogyós gyümölcsökkel, fűszert a són kívül nem használtam, azt tettem a fagylaltba, az édeskés íz ellensúlyozására, valamint a savakkal adtam ballanszt neki. A tökmag felhasználása olaj formájában is megtörtént és tartalmaz még a fagyi házilag készült tökmagpürét. Ez volt az első alkalom, hogy indultam ilyen versenyen, egyelőre nincs rutinom a versenyzésben, de édesanyámnak nagyon ízlett, és mindenki annyira kapacitált,hogy végül beneveztem, és bejött. 16 íz van nálunk a pultban, az biztos, hogy most ez lesz a vezető íz. Korábban volt egyébként sütőtökös fagylaltunk, főleg amikor már múlik a nyár és jön az őszi szezon, bekerülnek a repertoárba olyan ízek mint a fahéjas fagylalt sült szilvával, a gesztenyés vagy a már említette sütőtökös is, úgyhogy érdemes később is ellátogatni hozzánk, a Kis Bergmannba."

Az ezüstérmet az idei Balaton Fagyija győztes, a balatongyöröki Promenád Kávéház fagylaltmestere, Vadócz Jenő hozta el Meggyes Pekuccino nevű kreációjával. „Ez egy pekándiós kávéfagylalt, amit karamellizált pekándióval tettünk még érdekesebbé. A verseny hétvégéjétől már ez is kint van a pultban a Balaton Fagyija diós-fügés kreáció mellett. Mindkettőt nagyon keresik, sokan is kóstolják, aminek nagyon örülök. Fontosak a díjak, mindegyiket egyformán nagy becsben tartom, de végül is az a legfontosabb, hogy a vendégeink elégedettek legyenek, és visszajöjjenek hozzánk.”

Az „M”, azaz mentes kategória második díját Böröczky-Asztalos Ágnes kapta a balatonszemesi Margaréta Fagyizóból. „A Mángó fantázianév onnan jött, hogy a fagylalt alapja mangó, amit málnával rétegeztünk, és a kategóriának megfelelően sem tej, sem glutén, sem cukor nincs benne. Sokat kísérleteztem vele – már amennyit a versenyre készülés engedett, idén ugyanis kicsit hamarabb tartották –, úgyhogy nagyon örülök a második díjnak. Pénteken volt a zsűrizés, másnap már kikerült a pultba a fagyi, igaz, korábban is teszteltük az ízt a vendégeken. A visszajelzések alapján elmondhatom, hogy szerencsére nagyon kedvelik.”

Mivel a versenyt Kecskeméten tartották, külön kategóriát kapott a sárgabarack. Az aranyérmet Mámoros Marillen fagylaltjával Márton Sándor kapta a füredi Bagaméri Fagylaltozóból. „Mivel a kiírásban nemcsak az szerepelt, hogy magát a gyümölcsöt, de a belőle készült párlatokat is használhatjuk, én éltem ezzel a lehetőséggel. Így került a fagylalt rétegzésébe sárgabarack likőr. Aszalt sárgabarackot áztattam be a likőrbe, az alapfagylalt pedig azért volt különleges, mert kétféle, srí lankai és madagaszkári vaníliával is ízesítettem. Plusz csavarként a vaníliarudakat is beáztattam sárgabarack likőrbe, így az alkoholból felvették az ízeket. A vaníliának megvan az a jó tulajdonsága, hogy hajlamos elvenni a gyümölcsök savasságát, ugyanakkor előhívja az ízeket, azaz a barack még barackosabb lesz, de nem annyira savas. Ahogy hazaértem a versenyről, már aznap keresték a vendégek, mert hallották a hírt, úgyhogy biztosan többet kell majd készítenem belőle az idei nyári szezonban.”

A sárgabarack kategóriában még egy balatoni díj született: a bronzérmet ugyanis Papp Balázs vihette haza a marcali Mester Étterem és Cukrászdából. Fagyija a Kecskeméti Aranybarack nevet kapta. „A sárgabarack alapíz mellett van benne szőkecsokoládé fagylalt és diógrillázs. Volt már korábban is sárgabarackos fagylaltunk, sőt, egy nagyon hasonló kreáció is: csak ott a szőkecsoki mellett maracuya volt a gyümölcs. Most ehhez nyúltunk hozzá, és helyettesítettük, dolgoztuk át sárgabarackkal. A vendégeink is jobban keresik ezt az ízt a díj miatt, úgyhogy örülök a versenyen elért eredménynek.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány