Balatoni ízek a világbajnokság kapujában
A Florida fagyizó fagylaltmesterének már a kislánya is besegít
Az Év Fagylaltja nagydíj után az európai döntőből is tovább jutott Somodi János, a balatonmáriafürdői Florida fagyizó fagylaltmestere. Így sütőtökös mandulafagyijával Magyarországot képviseli a világbajnokságon.
A receptet tulajdonképpen 2022-ben alkotta meg, a Gelato Festival első magyar selejtezőjére, azóta finomítgatja az ízeket és az arányokat, 2023-ban pedig elnyerte vele az Év Fagyaltja díjat. A mostani, bolognai versenyen Torta della Nonna néven indult vele. „Az ötlet születéséhez a gyerekkoromig kell visszamenni, rengeteg sütőtököt ettem ugyanis a nagymamámnál, aki gyakran készített sütőtökös tortát is. Ezt az ízt idézte fel bennem évekkel ezelőtt egy kéthelyi étterem desszertje, utána döntöttem el, hogy megcsinálom fagylaltban” – mesél a kezdetekről Somodi János, aki a Gelato Festival World Masters 2026-os döntőjében a Pingvin Cukrászdás Wilheim Dáviddal együtt képviseli Magyarországot. János az enyhén sós mandula alapú fagylalttal indul, aminek a nyers nádcukor ad színt és egy kissé melaszos, karamellás ízt. János ezt rétegezi fűszeres házi sütőtökös krémmel, az egészhez pedig diót, pekán-, kesu-, és brazildiót pörköl, aminek a felét grillázsként készíti el, a másik felét felfőzi cukorszirupban.

„Nincs családi hagyomány a tekintetben, hogy a cukrászatot választottam, alapvetően műszaki beállítottságú voltam, de mindig kacsingattam a gasztronómia felé. Pálfi Attilának köszönhetem, hogy elindultam ezen az úton, ahogyan ő adta át a tudást, megszerettette velem ezt a szakmát. Ezután végeztem el a cukrásziskolát, de az önképzések is rengeteget számítanak, részt vettem több külföldi tanfolyamon, illetve egy olasz fagylaltalapanyag-gyártó cég technikusa is lettem.”
János azt mondja, mivel nem ehet tejet, az ő kedvenc ízei a gyümölcsfagylaltok, ezek közül is leginkább az eper és a mangó, de persze nagyon büszke a sütőtökös fagyira is, ami teljesen saját kreáció, és amit már a nagyobb lánya is szívesen kóstol. „Az új ízeket mindig a család és a kollégák tesztelik először, utána kikerül Florida fagyizó pultjába. A kóstolásban részt vesz a két kislányom is, igaz, a kisebbnek egyelőre csak az számít, hogy rózsaszín legyen a fagyi. A nagyobb viszont már ott sertepertél körülöttem, érdekli a cukrászat. A mostani elődöntőről egy nagyon szép rajzzal várt haza, remélem, egyszer majd, hogy követni fog a szakmában és átadhatom neki a tudást.”


