Bejgli – a karácsonyi sláger / A hagyományostól a kókuszosig

Hol van már, amikor a nagymama készítette diós és mákos bejgliből napokig evett egy család az ünnepek idején? Ma már kevesebben sütnek, de hogy senki ne maradjon házias ízek nélkül, szinte minden cukrászda árul a hagyományos karácsonyi édességből. A kísérletező kedvűeknek pedig többféle ízt ajánlanak a cukrászok.

A siófoki Dinasztia cukrászdában jól fogy a bejgli az ünnepi időszakban. A hagyományos diós, mákos mellett a harmadik legnépszerűbb náluk a gesztenyés, de lehet kapni nutellás bejglit is. Bán Tamás tulajdonos elmondta, hogy a családi kedvenc az aszalt szilvás, de most, hatodik ízként kijönnek a kókuszossal is. „Idén a csomagolás is megújult, a félkilós rúd karácsonyi díszdobozt kapott – büszkélkedik Bán Tamás. – Szerencsére már jönnek a megrendelések, reméljük, hogy idén is sok bejgli fogy majd. Volt olyan év, amikor egy céges karácsonyra több százat is rendeltek, mert ez volt az ajándék a dolgozóknak, de a betérő vendégek is egy-két rúdtól, tucatnyi nagyságrendig szoktak vinni. Nekünk cukrászoknak fontos kérdés, hogy a bejgli a magyar élelmiszerkönyvben védett termék, így nem lehet bármit ezen a néven nevezni. Nem mindegy hogyan készül a tészta, milyen arányú a töltelék. Pálmazsír vagy tartósítószer például a rendes bejgliben nincs.”

Fotó: https://www.facebook.com/dinasztiacukraszda


Szintén a diós, mákos bejgliből, illetve ezek aszalt gyümölcsös variációiból fogy a legtöbb Balatonlellén is a Geleta cukrászdában. „A dió mellé nagyon jól illik az aszalt füge és a sárgabarack, valamint a kandírozott narancs, a mákoshoz pedig a szilva és a meggy – avat be az ízesítés titkaiba Geleta Balázs, akinek egyébként a gesztenyés bejgli a kedvence. – Van még marcipános, zserbós és csokis bejglink is, de a hagyományosból fogy a legtöbb, ezeket rendelik meg például ajándéknak a cégek, vagy küldik külföldre a rokonoknak az emberek. A saját ünnepi asztalukra viszont egyre inkább a különlegesebbet válogatják.” A Geleta cukrászda másik favorit édessége a panettone, amit néhány éve, egy ismerős receptje alapján készítenek. Geleta Balázs azt mondja, bár alapvetően a környékből érkeznek a vendégeik, főleg a Covid óta egyre többen használják a nyaralóikat is télen, vagy jönnek a helyi apartmanokba az ország minden szegletéből. Így az ünnep előtti héten van a legnagyobb dömping, karácsony előtt úgy 1500-2000 rúd bejgli fogy náluk.

Fotó: https://www.facebook.com/geletacukraszda


Eleven Lajos, a balatonkenesei Eleven cukrászda tulajdonosa még az édesapjától tanulta a bejglikészítést. Büszke arra, hogy csak nemes alapanyagokból dolgoznak, olcsó, helyettesítő terméket ők sem használnak a sütemények elkészítésekor. „Inkább kevesebbet sütünk, de kiváló minőségre törekszünk, nincs tömegtermelés, nem az anyagi haszon, hanem a családi tradíció az elsődleges nálunk. Az idén a diós, mákos és gesztenyés ízeken kívül készül diós-fügés, mákos-aszalt szilvás, meggyes mákos, de kipróbálom a mogyoróscsokis és a zserbós bejglit is. Személyes kedvencem a mákos-meggyes. Előző nap magam gyúrom be a tésztát, forrázom a tölteléket és kollégáimmal közösen formázzuk a bejgliket, lekenjük tojással, majd délután kap még egy réteg tojásfehérjét. Estére sütöm ki, éjszaka pihen, és másnap kerül a cukrászdába. Már érkeznek a rendelések a weboldalunkon keresztül. A bejglin kívül a vásárlók nagy kedvence a házi krémes, az ünnepekre pedig sokan rendelnek tálcás aprósüteményt. Az így megtakarított időt mindenki a családjára fordíthatja, talán ez a legjobb amit tehetünk!”


Fotó: https://www.facebook.com/Eleven.Cukraszat


Aki pedig az északi part felé veszi az irányt, álljon meg a gyenesdiási MóniSüti cukrászdában. Itt a nagymamáink ízeit idéző sütemények és torták mellett nagy választék van liszt-, cukor-, és tejmentes édességekből is. Bejglit ugyan nem sütnek, de egyik legnépszerűbb téli ajánlatuk a diós-mákos-szilvás flódni. Ne hagyják ki!


Nyitókép: https://www.freepik.com/

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány