Bejgli és bor - karácsonyi párosítások

Androsics Ferenc ajánlata

Hogy a balatoni régió borászatai kiemelkedőek, azt senkinek nem kell bizonygatni, de így karácsony előtt a bejgliturizmus is feléled a tó környékén. Sokan jönnek ide a finomságokért vagy rendelnek díjnyertes balatoni bejglit az ünnepekre.

De vajon milyen nedűt ajánl az Androsics Birtok borásza az ünnepi desszerthez? „Bár sokféle töltelékkel készül már a bejgli, még manapság is az alapízekből fogy a legtöbb, így én is azokhoz ajánlok borokat. A mákoshoz például jól passzol a savakban gazdag, gyümölcsös bor, ami ellensúlyozza a sütemény kicsit kesernyésebb ízét. Jöhet az édes vagy félédes kategória is, amiből talán Tokajban van nagyobb választék, de a Balatoni Borrégió sem marad le a késői szüretelésű boraival. Ebben általában magasabb a savtartalom, de a maradék cukor miatt igazán komplex ízélményt tud adni. A diós bejglihez a dió földesebb karaktere miatt jól illik egy érleltebb, több éve palackban lévő, sur lie és batonage techikával készült bor, ami a finom seprőn kevertetést, tartást jelenti. Ettől krémesebb, vajasabb tónusú a bor, kissé karamellás jegyekkel rendelkezik, ami kiegészíti a dió ízét. De egy gyümölcshangsúlyos pezsgő is jól megy hozzá, ami friss, üde, nem túlérlelt. Ez egyébként a mákossal is párba állítható. Aki pedig a gesztenyés bejglire esküszik, fogyasszon hozzá kissé savhangsúlyosabb bort a Somlóról, a Badacsonyról.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány