Blaha Lujza esküvői tortája ihlette az Édes csalogányt - Különleges fagyinevek a Balaton körül

Ki tudja, mit jelent az Illatos Izabella, a Vulkánok ajándéka vagy a Balaton forró csókja? Ez utóbbi ráadásul igen érdekes névadás, ha tudjuk, hogy a fantázianevek fagylaltkreációkat jelölnek...

Ránézésre nehéz megmondani, milyen ízekre utal a Velencei álom, a ZabSzemes vagy a Jégbe zárt Balaton. Izgalmas fagyinevek után nyomoztunk a Balaton körül, ahol az évről-évre megrendezett Balaton Fagyija verseny nevezői és díjazottjai nemcsak különleges ízekkel, de különleges fagyinevekkel is megörvendeztetik a hideg nyalánkságok kedvelőit.

A füredieknek ott a Füredi Napfény, a Somogyi-mogyi fantázianevű fagylalt érdekessége pedig, hogy a felhasznált mogyoró Somogy megyéből, Batonboglárról származik, a fagyizó üzemeltetője a Somogyi család.

A balatonmáriafürdői Florida fagyizó számos érdekes fagylaltnévvel büszkélkedhet, néhányuk eredetéről a tulajdonos, Pálfi Attila rántotta le a leplet. „A 2017-es Balaton Fagyija versenyen különdíjas lett a Jégbe zárt Balaton, ami az előző télre utal, akkor volt ugyanis 40 cm-es jég a tavon, amit egy Balaton átcsúszással ünnepelt meg Badacsony és Fonyód közt több ezer ember. Ez adta az ötletet, készítettünk egy forraltbor-fűszerekkel ízesített narancsos fagyit, aminek a tálalása is különleges volt: a csillagánizst, a fahéjat és a narancsot beletöltöttük egy tégelybe és egy jégtáblán szolgáltuk fel a zsűrinek. A Gesztenyés álom nevű kreációnk Balatonmáriafürdő névadója, Festetics Mária tiszteletére készült, akinek évekkel ezelőtt megtalálták egy 99 éves hozzátartozóját. Ő mesélte, hogy Mária kedvenc édessége a gesztenyepüré volt gyümölcsökkel. Ebből alkottuk meg a Gesztenyés álmot málnával és csokoládéval. 2016-ban a Vulkánok ajándéka nevet viselte az a fagylaltunk, amibe friss mentát és piros ribizlit tettünk, az alapja pedig a Szentgyörgy-hegy egyik pincészetéből, a Horváth pincéből származó rozémust volt. Az ő palackjaikon olvasható a szlogen, így kaptuk kölcsönbe a fagylalthoz a Vulkánok ajándéka nevet.”

Hogy az idei versenyből is említsünk izgalmas nevű fagyikat: a balatongyöröki, Promenád fagylaltozó Vöröslő mámoráról Vadócz Jenő mesél. „A mámor a borra utal, a sorbet alapja ugyanis egy balatoni rozé, a vörös jelző pedig nemcsak az ital színét jelzi, hanem a gyümölcsét is. Zalaszántón él ugyanis az a helyi termelő, akitől a málnát szerezzük be hozzá.”

Ugyancsak az verseny kreációja a füredi Bagaméri fagyizó Édes csalogánya. Márton Sándor egy helytörténeti érdekességet oszt meg ezzel kapcsolatban. „A mögöttünk lévő utcában található a Blaha Lujza-villa, aki a ’Nemzet csalogánya’ néven híresült el annak idején. Az ő esküvői tortája készült diós linzerből málnás-meggyes krémmel, és ez ihlette a mi fagylaltunkat, az Édes csalogányt.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány