Csillagokat kapnak a strandok

Új védjegy – ’Magyarország kincsei’ a turisztikai attrakciók minősítésére

„Kiszámíthatóság és a minőségi élmények, szolgáltatások garantálása – így foglalható össze az MTÜ által létrehozott ’Magyarország kincsei’ új minősítési védjegy, amely mostantól iránytűként szolgálhat a látogatók és a különböző turisztikai attrakciók üzemeltetői számára is” – fogalmazott Fekete Tamás a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Az egységes márkajelzés mögött objektív minőségi kritériumrendszer áll, amit azonos elvek mentén, de figyelemmel a különböző turisztikai területek jellegzetességeire alakítottak ki. Az attrakciók minőségfejlesztése érdeklében jött létre a védjegyportál (https://attrakciominosites.hu), amelyen megtalálhatók mindazok a szolgáltatók, turisztikai attrakciók, látnivalók és programok, amelyek garantáltan magas minőséget nyújtanak. A látogatók eligazodását könnyen beazonosítható, egységes megjelenés biztosítja.

„Turisztikai területenként ugyan eltérhetnek a szempont- és kritériumrendszerek, ám a szolgáltatóktól elvárt működésben a ’Magyarország kincsei’ minősítési rendszere magas színvonalon húzza meg a képzeletbeli határt. A védjegy így valamennyi turisztikai terület legjobb, hasonló színvonalon működő szolgáltatóit fogja össze. A szakértők által, erősen látogató fókuszú szempontrendszer alapján lefolytatott helyszíni ellenőrzések biztosítják, hogy a minősítési rendszerhez csatlakozni kívánó szolgáltatók is folyamatosan keressék saját működésükben a lehetőséget a megújulásra” – folytatta Fekete Tamás.

A strandokra vonatkozó ’Magyarország kincsei – Vízparti strandok’ védjegy követelményrendszerének fő szempontjai:

· online és helyszíni tájékoztatás

· megközelíthetőség, elérhetőség

· tisztaság, rendezettség, karbantartottság

· vendégbarát működés

· élmény- és programkínálat

· személyzet

· speciális igények

A minősített strandok – díjfizetés mellett – 2 évig, a fürdők és gyógyhelyek 3 évig használhatják a védjegyet. Fontos előny, hogy minden minősítés után a strandok nem csupán tájékoztatást kapnak a problémákról és hiányosságokról, hanem konkrét javaslatokat is, hogyan orvosolhatják azokat hatékonyan. A rendszer ösztönzi a strandokat a hálózatosodásra, arra, hogy kapcsolatba lépjenek más strandokkal, attrakciókkal és információs irodákkal. A védjegyet ingyenes (szabadstrandok) és fizetős strandok is megkaphatják hasonlóan a Kék Hullám Zászlóhoz.

A ’Magyarország kincsei’ (Best of Hungary) ernyővédjegyet a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület működteti, és jelenleg nyolc kategóriát tartalmaz: gyógyfürdő, élményfürdő, wellnessfürdő, vár, kastély, gyógyhely, fizetős strand, ingyenes strand, melyek közül a – szezonra való tekintettel – jelenleg a kastélyok és a strandok vannak fókuszban. Az első ’Vízparti strandok’ védjegyet a Lido Strand kapta Vonyarcvashegyen.

„Az egységes szempontrendszer jelentősége, hogy mivel országos szintű, valamennyi szabadvízi strand esetén ugyanazokat a minőségi szinteket határozza meg – hangsúlyozta a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. – Éppen ezért rendkívül fontos, hogy mielőbb, minél több strand üzemeltetője regisztrálja magát a minősítésre. Érdemes felkeresni az online elérhető oldalt, tanulmányozni a kritériumokat, elvégezni az ingyenesen elérhető önauditot, majd akár egy konzultáció után kérni a minősítési folyamat elindítását. Bízom benne, hogy a jövő évi fürdőszezont már ebben a rendszerben is bizonyított, ötcsillagos strandokkal tudjuk elkezdeni a Balatonon is.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány