Eddigi nyerteseink

11 éve kóstoljuk a Balaton fagyijait

Idén tizenegyedszerre rendezik meg a Balaton fagyija versenyt, de hogy ne feledkezzünk meg az eddigi nyertes ízekről, összegyűjtöttük az elmúlt évek legkiválóbbjait.

2023-ban a balatonalmádi Amaretto Fagyizó „Tövises mangó sorbet”-ját választották meg a Balaton Fagyijának. Különdíjat kapott a balatonmáriai Vitorlás Fagyizó „Sajtos-tejfölös lángos” ízesítésű fagylaltja, a balatonfüredi Bagaméri Fagyizó „Édes csalogány” fagylaltja, valamint a balatonakarattyai Sissi fagyizó „Túrógombócos” kompozíciója.

2022-ben a balatonakarattyai Sissi Fagyizó „Eszterházy epercsoda levendulával” fagyija nyerte el a Balaton Fagyija címet.A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó „Füredi Napfény” fagyija, a marcali Mester Étterem, Cukrászda „Pálmalevél fagylalt feketeribizli jellyvel” fagyija és a balatongyöröki Promenád Kávéház „Cserszegi Álom” fagyija pedig különdíjat kapott a zsűritől.

2021-ben a Balaton fagyija a balatonmáriafürdői Florida Fagylaltozó “Mézesem” fantázianevű kreációja lett. Az egyik szakmai díjas a “Somogyi”-mogyi fantázianevű fagylaltjuk lett, melynek érdekessége, hogy a felhasznált mogyoró Somogy megyéből – Balatonboglárról – származik, a fagyizó üzemeltetője pedig a Somogyi család. Különdíjban részesült a balatonszemesi Margaréta Fagyizó (Tökmagos fehér kávé), a veszprémi Völgy Fagyizó (Borsos marcipán) és a balatonalmádi Amorettó Fagyizó (Meggyes gomolyasajt pirított dióval) fagylaltkülönlegessége.

2020-ben a balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó győztes finomsága a levendulás kajszibarack elnevezésű fagylalt volt. Emellett három különdíjat is kiosztott a zsűri: Margaréta Fagyizó, Balatonszemes, "ZabSzemes", Völgy Fagyizó, Veszprém, "Tök Jó Fagyi", sós, tökmagos, vaníliás, Tejvirág Fagyizó, Balatonboglár, "Balaton forró csókja".

2019-ben a Balaton Fagyija címet idén a gyenesdiási Bringatanya, Somogyi fagylalt műhely “Illatos Izabella” elnevezésű fagylaltkreációja nyerte el, ami sorbet alapú, tele gyümölcsökkel, tehát a laktóz és tejfehérje érzékenyek is fogyaszthatják. Különdíjat érdemeltek a Florida Fagyizó – “Kersztúri szilvás-meggyes”, a Kárpáti Fagyizó és Gofrizó Balatonföldvár – “Mákos túrógombóc” és a Rózsakert Étterem és Fagyizó – „Jázmin” elnevezésű fagylaltjai.

2018-ban a sült almás, linzeres, Annabáli csemege fantázianevű fagylalt, a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó terméke lett 2018 balatoni fagylaltja – hangzott el a verseny szerdai eredményhirdetésén Siófokon. Két különdíjat osztottak ki. Az egyiket a balatonmáriafürdői, korábban kétszer is győztes Florida Fagyizó Kékszalag Aranytorta nevű, karamellizált zabkeksz-ropogóssal és sós karamellás gabonagolyóval készült fagylaltja kapta. A másikat a balatonföldvári Kárpáti Fagyizó Diófagyi házi szilvalekvárral, csillagánizzsal elnevezésű fagylaltja nyerte.

2017-ben a győztes fagyi a Bringatanya fagyizó remeke: "Festeticsék mandulás csókja". A mandulát, madártejet, házi piskótát, fekete és fehér csokit egyesítő fagyi egy régi recept alapján készült. Különdíjasok: Amaretto Fagyizó – Balatonalmádi a „Balatoni nyár „free”” fagylalttal, Cappuccino Kávéház – Balatongyörök a „Badacsonyi borhab” fagylalttal, Florida Fagyizó - Balatonmáriafürdő „Jégbe zárt Balaton” fagylalttal.

2016-ban a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó Vulkánok ajándéka nevet viselő műalkotása lett 2016-ban a Balaton Fagyija. Kiosztottak három különdíjat is: az Amaretto Fagyizó étcsokis-pisztáciás fagylalttal rukkolt elő, a Bringatanya Fagyizó Gyenesdiós névre keresztelt édességénél pedig hosszú kísérletezés eredményeként született helyi alapanyagokból. Végül a Cappuccino Kávéház Györöki mandulása is a különdíjazottak közé került: a neve is mutatja, hogy az ihlet egészen mostani és egészen helyi, hiszen a balatongyöröki virágzó mandulások miatt készült.

2015-ben a földvári Kárpáti Fagylaltozó Napraforgós fagyija nyerte el a címet. A zsűri különdíjban részesítette a tavalyi győztes Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő) „Gesztenyés álom, a Szilágyi Cukrászda (Zalakaros) „Alma szimfónia” (Muskotályos sült alma) és az Amaretto Fagylaltozó „Almádi házi krémes” fagylaltját.

2014-ben a balatonmáriafürdői Florida Fagylaltozó pezsgős marcipán, szamócás összetételű, Balatoni randevú fantázianevű fagylaltja nyerte el első alkalommal a Balaton fagyija 2014 címet. A zsűri a fődíj mellett különdíjjal jutalmazta a balatonfüredi Korzó Fagyizó Füredi mákvirág, a szintén füredi Bagaméri Fagylaltozó Kapros-túrós pite, valamint a balatonföldvári Kárpáti Fagyizó Füge-dió fantázia nevű fagylaltját.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány