Egyedülálló gyógyfüves boraik is vannak

​Balatoni borászatok – Aklan Családi Szőlőbirtok

Alföldi fiatalemberként került az egyetemre Veszprémbe, ahol a környékbeli, csoporttársak ismertették meg a csopaki és az almádi borokkal. Dr. Aklan György azt mondja, mivel jó borokkal kezdte, hamar jó útra tért. Vett is nemsokára saját szőlőt, ma a lesencei borvidéken gazdálkodik.

Kezdetben egy barátjával közösen művelt szőlőt Füreden és Badacsonyban, majd először Tihanyban vett egy kis területet, és végül Lesenceistvándon kötött ki. Fél hektáron kezdte a szőlőművelést, aztán 2004-ben jött az ötlet, hogyha kicsiben ilyen jól megy, nagyban még jobb lehet. „Ez azért nem jött be teljesen, mert a szórakozás része elmaradt, csak a munka lett több, de beleszerettem a borászatba – mondja dr. Aklan György. – A birtokot idővel nyolc és fél hektárra bővítettük, vettünk egy pincét, abból nőtte ki magát a borház, ahol ötven látogatót is tudunk fogadni. Hétfajta szőlőt termelünk, nagyjából 40 ezer tőkén. Háromféle fehéret: chardonnayt, szürkebarátot és cserszegi fűszerest, valamint négyféle kékszőlőt: kékfrankost, cabernet francot és sauvignont, meg syrah-t.”

Az Aklan szőlőbirtokon visszafogott termelést folytatnak, ami azt jelenti, hogy ekkora területről 40-50 mázsát szednek le, miközben ez lehetne akár 300 mázsa is, de nekik nem a mennyiség, hanem a minőség az elsődleges. „A szőlőt magunk dolgozzuk fel, nem vásárolunk hozzá, így nagyjából 30-40 hektoliter bor készül. Nem az idei lesz a legjobb évjárat, mert rengeteg volt az eső, a szőlő pedig nem vízinövény. Nagy a gombafertőzés terhelés, pedig már kilencszer permeteztünk és fogunk is még egyszer szüret előtt. A fehér szőlővel nincs gond, de a kékből a fele termést elviszi a rothadás. Most a rosé lesz jóval több. Az elmúlt három évben sokkal szebb volt a termés, büszke is vagyok rá, hogy a 2020-as cabernet francom Veszprém vármegye bora lett az idén.”

Az Aklan birtokon is elkezdődik a szüret nemsokára, a cserszegi fűszeressel kezdenek augusztus 29-én, aztán jöhet a többi fajta. Mindent kézzel csinálnak, a szüretelést és a feldolgozást is, ami rengeteg munka, tekintve, hogy Györgyön és feleségén kívül még két kolléga vesz részt a munkában. „Én vagyok a főborász és a főportás egy személyben – viccelődik György. – Mi nem savtartalomra, hanem cukorfokra szüretelünk. Savat itt nem kell mérni, mert a Lesence-vidéki boroknál ebből nincs hiány. Ha a cukorfok eléri a 20 fokot kezdünk, bár a könnyedebb cserszeginél elég lesz a 19 is.”

Az Aklan Szőlőbirtokon nem csak hagyományos borral kínálják a vendégeket. Igazi kuriózum, az országban egyedülálló termékük a gyógyfüves boruk, amiből nyolcfélét tartanak. Árulkodóak a nevek: a Jó egészség és a Védnök nevű az immunrendszerre hat, a Jókedv hangulatjavító, de van Cukorőr a diabéteszeseknek, nyugtató hatású Édes álom a rosszalvóknak, és így tovább. Mindegyik hétféle gyógyfüvet tartalmaz, kivéve a szíverősítő Jószívű elnevezésűt, amiben 14 féle komponens van. A speciálisan válogatott gyógynövény-keverékekért Takács Ferenc zánkai gyógynövényszakértővel kooperáltak. Egy másfajta kulináris termékük a fűszeres vörösborecet, amit fahordós erjesztéssel és érleléssel készítenek, és egy kis musttal tesznek még lágyabbá. Háromféle ízből válogathatnak, akik ezt választják salátához vagy páclének: van borsikafű-bazsalikom keverék, gyömbérből, tormából és édesköményből készült és végül zelleres tárkonyos. „Mindez a mi konyhánkban is megtalálható, ahogy a boraink is, amelyekből természetesen főleg esténként én is megiszom egy-két prohárral. A vacsorához jöhet egy jó rozéfröccs, lefekvés előtt pedig egy pohár vörösbor.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány