Egyél jót, érezd jól magad és gyere vissza!

Helyi termékek, minőségi alapanyagok, képzés

Jót enni, jót inni, tartalmas programot találni – egyszerű vágyak az itthoni kalandkeresőknek és a pihenni vágyóknak egyaránt. Hogy a balatoni régióba látogatók mindezt megkapják - sőt, többet is -, azon több szakképzési centrum és civil szervezet is munkálkodik.

A Balaton vendéglátásának és gasztronómiájának minőségi megújítása, alapanyagainak népszerűsítése, az itt dolgozó szakemberek folyamatos képzése és inspirációja a legfőbb szempontok mind a Balatoni Gasztroakadémia, mind pedig a Balatoni Kör célkitűzései között. „Ha azt akarjuk, hogy a balatoni gasztrokultúra evolúciója egységes színvonalon, helyi termékeket, minőségi alapanyagokat felhasználva, hosszú távon működjön, akkor azt a képzésnél kell kezdeni, hiszen a vendéglátós szakembereken, szakácsokon rengeteg múlik – mondja Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. – A gasztroakadémia ötlete egy találkozó kapcsán merült fel, ahol ott volt Mészáros Zoltán gasztroszakember, Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, aki nagyon fontos duális partnerünk lett, valamint a veszprémi és a zalaegerszegi szakképzési centrumok vezetői is. Arról beszélgettünk, hogy a balatoni régiót társadalmi, gazdasági, turisztikai, gasztro-, és szociokulturális szempontból is egységes egészként kell kezelni, és egy olyan összefogásban kezdtünk gondolkozni, aminek a képzés az alappillére. Szoros a kapcsolat a Balatoni Körrel, aminek 2017 óta mi is tagjai vagyunk. A Balatoni Gasztroakadémián belül – ami tavaly tavasszal indult, és a Siófoki, Veszprémi valamint a Zalaegerszegi Szakképzési Centrumok alapították - első körben a siófoki centrum vállalta be a szakácsképzést, mert ebben vagyunk a legerősebbek, mi rendelkezünk olyan gyakorlati háttérrel, szakmai partnerekkel, akikre alapozva belevághattunk. A szállodás képzéseket Veszprém, a cukrászokét Zalaegerszeg kezdte, de a tervek szerint rotálódnak majd a helyszínek. Elsősorban olyanok jelentkezését vártuk, akiknek legalább hároméves szakmai tapasztalata van. A 40 órás továbbképzés keretében tematikus napokat hirdettünk meg, volt amikor csak a zöldséggel, mint főétellel foglalkoztunk vagy halas ételek elkészítésével, de nem maradt ki a fine dining, a steak vagy például a tányérdesszert sem a sorból. Néhány igazi húzónév az előadók köréből: Pesti István, a tatai Platán Gourmet Michelin csillagos séfje, Jáni László séf a Kistücsökből, Nábelek Zsófia cukrász, újságíró a Culinary Institue of Europe oktatója.”


A Balatoni Gasztroakadémia jövőre már egy valóban 21. századi helyszínen folytatja működését, nyár végén átadják ugyanis a 300 millióból épült Balatoni Kulináris Műhely Ágazati Képzőközpontot Siófokon. „Ide már bemutató főzéseket, sütéseket is szervezünk majd a médiából is ismert gasztroszakemberek bevonásával. A fókusz természetesen továbbra is a balatoni alapanyagokon és a kiváló minőségen lesz. A remélhetőleg jövő tavasszal második évfolyamát kezdő iskola 60 órás sommelier képzéssel gazdagodik, hiszen a balatoni borkultúra a helyi vendéglátás alapját képezi.”

Több mint három évtizede nyitotta meg Balatonszemesen a Kistücsök éttermet Csapody Balázs, aki nemcsak a gasztronómia, de a Balaton szerelmese is. Azt mondja, nem telik sok időbe és európai szinten is meghatározó tényező lesz a gasztronómiai turizmusban a Balaton, aminek sajátos íze, illata van. „Büszke vagyok rá, hogy nagyon jó viszonyban vagyunk a környékbeli kollégákkal, éttermekkel, szállásadókkal, cukrászdákkal, pincészetekkel, programszervezőkkel, így állt össze a Balatoni Kör, aminek tagjaként havonta egy munkareggeli keretében találkozunk a többiekkel, hogy egyeztessünk, összefogjunk, hogyan tehetjük még jobbá a vidék kulináris és kulturális életét – nyilatkozta korábban a nyitottbalaton.hu-nak Balázs. - Szerintem a gasztronómiai kultúra szerves része a tágabb értelemben vett kultúrának. Ahol magas szintű az étkezés, ott többet járnak az emberek színházba, koncertre, több könyvet olvasnak. Amikor az evés nemcsak az éhség elfojtásáról szól, hanem kikapcsolódás, társasági esemény, az az igazi élmény. Ne csak a test lakjon jól, hanem a lélek is!”

Pach Gábor, a Fenegyerek Pálinka brand megálmodója, egyúttal a Balatoni Kör alelnöke, tizenöt éve készít pálinkát. A hagyományos alapízek mellett vadgyümölcsökkel foglalkozik: a repertoárjában megtalálható a vadcseresznye, a zselnice-, és a sajmeggy, a vadőszibarack, és viccesen azt mondja, ő készíti a világ legjobb kivipálinkáját is. Nincs abszolút kedvence, szerinte minden alkalomhoz megvan a hangulatában, ízében, alkoholfokában passzoló pálinka. Mást iszik egy baráti bográcsozáskor, mint egy vasárnapi ebéd mellé, vagy, ha egy hölggyel kettesben pálinkázik szombat este.

Pályamódosítással, ingatlanosból lett vendéglátós, aki azon dolgozik, hogy legyen a sommelier képzéshez hasonló oktatás a pálinkával foglalkozók részére is. „A Siófoki Szakképzési Centrum szerencsére helyet adott egy speciális tanfolyamnak a gasztroakadémián, de szükség lenne a folytatásra, a fejlődésre, a felszolgálók tanítására is ezen a területen. A Balatoni Kör, aminek alelnöke vagyok kilenc éve alakult 21 fővel, jelenleg 53 tagunk van, és elmondhatjuk, hogy a régió ma már egyik meghatározó, nehezen kikerülhető civil szervezete vagyunk. Nem egy elitkör, hanem egy olyan csapat, amelynek tagjai rendületlenül vallják a négyévszakos Balaton fontosságát. Minél több vállalkozó hisz a koncepcióban, csinálja és nem adja fel, annál hamarabb elérjük a célunkat. Először ugyanis a szolgáltatásoknak kell olyanoknak lenni, amire majd jönnek az emberek, és persze lehet optimalizált és kiszámítható nyitvartartással, egymást segítve haladni. Régebben leginkább a nyárról szólt a Balaton, májustól augusztus 20-ig tartott a szezon. Ma már – köszönhetően például a kerékpáros turizmus fejlesztésének, az egyre izgalmasabb attrakcióknak - márciustól októberig tolódott ki, szóval egyre kevésbé igaz a régi beidegződés. Ezt kell szem előtt tartanunk, ebben kell együttműködni.”

„A balatoni gasztronómia fejlődésével kapcsolatban nagy szerepe van a versenyeknek is - teszi hozzá Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. – E fejlődés és persze a népszerűsítés okán hoztuk létre például a nagysikerű Balaton Fagyija versenyt, amely egyre ismertebb és elismertebb a régióban.


Ez a megmérettetés többek között megmutatja, milyen kiváló fagylaltokat lehet készíteni a helyi alapanyagokból, hatalmas kreativitással, szaktudással. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a balatoni cukrászmesterek ott vannak a hazai, sőt a világ élvonalában: idén például az Év Fagylaltja versenyt Somodi János nyerte, a balatonmáriafürdői Florida fagyizóból, sütőtökös mandula és dió variációjával. De az Európa bajnokságról is elhoztuk a bronzérmet, a csapat vezetője pedig az a Somogyi Renáta, aki szintén többször megszerezte már a Balaton Fagyija vagy az Év Fagylaltja első díját. Ami még örömtelibb ebben az az, hogy ezek a szakemberek többségükben 35 év alattiak, azaz rengeteg lehetőség és hihetetlen karrier előtt állnak. Ez pedig nem csak számukra lehet dicsőség, de a balatoni régiónak is hatalmas reklám.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány