Erdélyi Balázs - Balaton Fagyija zsűritag

„Sokan úgy állnak a fagylaltkészítéshez, mint egy főétel megalkotásához”

Huszonkét éven át dolgozott egy családi társas vállalkozásban, 2019 óta ő a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, és ugyanettől az évtől vesz részt a Balaton Fagyija verseny zsűrizésében is. Erdélyi Balázs azt mondja, hogy a hazai fagylaltok felveszik a versenyt a világ élvonalával, karakteres, összetett ízeik miatt kiemelkedő a magyar fagylaltkínálat.

Melyek a Balaton Fagyija verseny zsűrizésének szempontjai? Mire figyel, amikor megkóstol egy fagylaltot?

A pályázati kiírás tartalmazza a kritériumokat, de nyilván az íz a leglényegesebb, rögtön utána pedig a fagylalt állaga. Nagyon fontos a kreativitás, a Balatonhoz köthető, helyi alapanyagok használata, és külön pontozzuk a kollégákkal a fagylalt megjelenését, díszítését.

Vannak trendek a cukrászat e területén is? Mennyire figyelnek például a fagylaltmeseterek a világversenyek, bajnokságok nyertes ízeire? Inspirálódnak innen?

A Balaton Fagyija versenynél a régióra kell koncentrálni, a helyi adottságokra, értékekre, ez a fő csapásirány. Izgalmas vállalkozás felkutatni egy olyan újabb, különleges alapanyagot, ami eddig még nem volt ott a nyertes ízek között. A világversenyek persze hozhatnak szakmai inspirációt, de talán leginkább a díszítésben jelennek meg ezek az ötletek. A slágerízek itthon még mindig a nagy klasszikusok, így a csoki, a vanília, az eper és a citrom, amik mellé az utóbbi években felzárkózott a pisztácia és a mangó is. A hazai cukrászdák, fagylaltozók kínálata világviszonylatban is az élvonalba tartozik, nagyon kreatív, izgalmas ízkombinációi miatt, amelyek állhatnak akár három, elsőre nem passzoló alapanyagból, ami aztán mégis harmonikus ízzé áll össze egy-egy fagylaltban. Azt veszem észre, hogy a magyar kollégák jobban inspirálódnak a szakácsmesterségből, mint a külföldi cukrászok. Sokan úgy állnak a fagylaltkészítéshez, mint egy főétel megalkotásához, keresik a kimondottan izgalmas alapanyagokat, így ránk sokkal inkább jellemzőek az összetettebb ízvilágú fagylaltok.

Persze ez egészen más, mint mondjuk egy borverseny, ahol az adott tájegység vagy a borászat jellemző jegyei akár fel is ismerhetőek, de ha tippelnie kéne, eltalálná melyik fagylaltot ki készítette?

Igen, vannak a versenyzőkre jellemző ízvilágok, egyedi gondolkodásmódok és egy-két díszítésben is fellelhetőek a tipikus kézjegyek, de a zsűrizésnél nem az a lényeg, hogy ki készítette a fagylaltot, hanem hogy mennyire lett tökéletes. A Balaton Fagyija versenynél korábban egyébként nem volt titok a készítő kiléte, hiszen a zsűri járta körbe a benevezett fagylaltozókat a tó körül és személyesen mutatták be a kollégák a versenyfagylaltjaikat. A zsűri általában nagy egyetértésben választotta ki a győztest és a különdíjasokat, akik szinte ugyanúgy nyertesei a Balaton Fagyija versenynek, mert sokszor nagyon közel van egymáshoz az élmezőny. Összességében elmondható, hogy egyre színvonalasabb, igényesebb a verseny, szakmailag nagyon felkészültek a versenyzők, izgalmas kreációkat kínálnak az indulók.

Ön melyik ízt szereti a legjobban, és hol evett emlékezetes fagyit, amiért visszajár egy cukrászdába?

Alapvetően mindenevő vagyok, de jobban szeretem a karakteresebb, nem túl édes, kicsit fanyarabb ízeket. Sokat versenyeztem feketeribizlivel, az az egyik kedvenc gyümölcsöm, ami szintén ebbe az ízlésvilágba tartozik. Mivel Csopakon nyaralok negyven éve, és gyakran megyünk át Balatonfüredre, ott szoktunk nyáron a legtöbbet fagyizni.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány