Érseki Palota Veszprém

Veszprém várának ékessége a késő barokk stílusban épült. Termeiben értékes festmények, műtárgyak kínálnak megannyi értékes látnivalót, amelyek közül külön említést érdemelnek a Johann I. Cymbal készítette freskók vagy az itáliai Giuseppe Orsatti gipszstukkói. Régi korok írásos emlékei után is kutathatunk itt, hiszen ebben a palotában működik a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, valamint a 65.000 kötetes könyvtárat is itt találjuk. Érdemes azonban előzetesen bejelentkezni, ha meg akarjuk csodálni az érsekség eme kincseit.

Továbbhaladva Veszprém várának másik ékességével találkozunk – a késő barokk stílusban épült Érseki Palotával. Termeiben értékes festmények, műtárgyak kínálnak megannyi értékes látnivalót, amelyek közül külön említést érdemelnek a Johann I. Cymbal készítette freskók vagy az itáliai Giuseppe Orsatti gipszstukkói. Régi korok írásos emlékei után is kutathatunk itt, hiszen ebben a palotában működik a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, valamint a 65.000 kötetes könyvtárat is itt találjuk.

Koller Ignác püspök megrendelésére, az Esterházyak építésze, Fellner Jakab tervei alapján, 1765‒1776 között épült a magyar barokk építészet egyik remekműve, mely belső tereiben a rokokó világát tükrözi. Termeit Giuseppe Orsatti gipszstukkói, a bécsi Johann Cymbal által 1772-ben festett mennyezeti freskók a négy évszak allegorikus alakjával, a Rubens-, Poussin-, Le Brun-, J. Vernet-, Watteau-, Chardin-, Fra Bartolomeo-, Tiziano-, Andrea del Sarto-, Caravaggio-festmények nyomán, neves metszők által készített rézmetszetek 18. századi tölgyfa keretben, aranyozott mázas fajanszkályhák, az Erzsébet királyné fogadására készített gyöngyházintarziás ülőgarnitúra és az empire bútorművészet remekei díszítik. 18. századi faszobrok, itáliai és flamand festők munkái, Bánáss László püspök kelet-ázsiai és arab műgyűjteménye mellett az állandó koronázási kiállításon látható Erzsébet és Zita királyné koronázási ajándéka: Ranolder János püspök és báró Hornig Károly bíboros pásztorbotja, Rónai Attila ötvösmester magyar Szent Koronáról készített másolata, IV. Károly király kelyhe és Czédly Mónika divattervező Erzsébet királyné ruharekonstrukciói.

Elérhetőség:

Az Érseki Palota egyedi nyitvatartási rendben látogatható, regisztrációhoz kötött, vezetett túrák keretében.
Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány