Florida Fagyizó Balatonmáriafürdő

A Balaton Fagyija 2023 versenyzője

Erősebb hétvégéken több mázsa fagyi is elfogy

Balatonmáriafürdőn mindenki ismeri a Florida Fagyizót. Pálfi Attila „régi motoros” a szakmában, üres kézzel nem ment még haza versenyről.

Milyen ízzel/ízekkel készül az idei versenyre?
Két fagyival nevezünk, de a komplett receptúra még nem állt össze. Mivel a Balaton Fagyija regionális fagylaltverseny, nem pedig országos, elsősorban olyan alapanyagokat kerestünk, amelyek kapcsolódnak a Balatonhoz. Ilyen az egyik új fagyi alapja, a késői szüretelésű muskotály szőlő.

Honnan jött az inspiráció, és mennyire számít, hogy szereti-e az adott ízt?
Az ihletet egy szentgyörgy-hegyi szőlőfajta adta, ami jól harmonizál a kitalált ízekkel. Enni is nagyon finom és fagylaltnak is kiváló.

Ki kóstolja meg először az új ízeket?
A családtagjaim, elsősorban a vejem, akivel együtt dolgozom, és a többi kolléga. Van ugyan négy unokám, de nekik egyelőre csak az a fontos, hogy kapjanak belőle, lehetőleg minél többet.

Sokan keresik a mentes fagyit?
Egyre többen. Nálunk is van tej-, és gluténmentes, paleo és vegán. Természetesen az összes gyümölcsfagyink tejmentes, a light elnevezésű paleo fagylaltjaink hozzáadott cukor nélkül készülnek. A fagyik csaknem fele kapcsolódik ehhez a trendhez.

Bicajra pattan-e valaki, hogy messzebbről is átkerekezzen az önök fagyijáért?
Mivel a kerékpárút mellett vagyunk, nyári hétvégéken több száz kerékpáros biciklizik el előttünk, és persze rengetegen állnak meg elnyalni egy fagylaltot. Sokan érkeznek applikációval, és az előre megtervezett vonalon minket is útba ejtenek.

Meg lehet verni az olaszokat fagyiban?
A cukrászdák nagy része olasz alapanyagot használ, a fagylaltgépek nagy része is olasz, így nehéz válaszolni. A többség a magyar szájíz szerint készülő fagylaltokat keresi, mi is csinálunk somlói-, gundel-, zserbóízűt. Annyi biztos, hogy versenyről nem jöttünk még haza üres kézzel…

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány