Gasztronómia, kultúra, turizmus

„A Balaton minden hónapban másik arcát mutatja”

Hogy egy régió gasztrokultúrája vonzza a turistákat, nem újdonság, mégsem egyértelmű építeni erre az összefüggésre. Persze felismerni a kapcsolódást még nem elég, színvonalas vendéglátóhelyek, izgalmas ízek, pazar kulturális és aktív pihenést is biztosító programok szükségesek.

A négyévszakos Balaton, azaz, hogy a szezon ne csak a nyári hónapokat jelentse, egyre elterjedtebb filozófia és gyakorlat a régióban. Csapody Balázst, a Kistücsök étterem tulajdonosát és a Taste Balaton egyik megálmodóját is ez az idea hajtja. Számára az is fontos, hogy a helyi alapanyagok, termékek megjelenjenek a kínálatban, éttermében is a környék gazdáitól, beszállítóitól vásárol. „Sokat utazom, és mivel a turizmus és a vendéglátás nemcsak a szakmám, hanem a hobbim is, szeretek olyan helyekre elmenni, ahonnan inspirálódhatok. Keresem a külföldi követendő példákat, és nem egyszer azt látom, hogy a számomra izgalmas fesztiválok nem feltétlenül az itthon megszokott kitelepülős rendezvények. Gyakori, hogy a vendéglátó a saját üzletében fogadja a vendégeket, ahol borkostolóval, workshopokkal, érdekes programokkal színesíti a kulináris kínálatot. Persze ezek nem tömegrendezvények, a céljuk pedig, hogy az új vendégkör kialakításán túl szezonon kívül is izgalmas desztinációként mutassák be a régiót.”

Már az első Taste Balaton nagy siker volt, jókedvű, vendégek jöttek, akik nyitottak voltak a gasztronómiai és kulturális kínálatra egyaránt, arra a hangulatra, amit a Balaton márciusban nyújtani tud. „Én azt vallom, hogy nemcsak az évszakokért érdemes kampányolni a tó környékén, hiszen itt minden hónapnak más hangulata, íze, illata van, mindegyik másik arcát mutatja a Balatonnak – folytatja Csapody Balázs. – Ezért rendezzük mi is márciusban ezt a tíznapos fesztivált, mert ilyenkor nemcsak a természet, de az emberek is kinyílnak, felélednek, vágynak az újdonságra. A tavasz esélyt ad olyan kiegészítő tevékenységeket is bekapcsolni, mint például a kerékpározás. Partnerünk a BalatonBike365, érdemes a helyszínek között kerékpárral is nekivágni az útnak, így a fizikai aktivitás sem marad ki a programból. Házigazdaként sajnos nem tehetem meg, hogy minden eseményre ellátogassak, de azért ajánlok néhányat a repertoárból. Ilyen például a Hamvas Béla e-bike túra a Port étterem szervezésében, a Nagymamáink konyhája a Lelkem Kisvendéglőben, de készíthetünk saját kerámia étkészletet is a John’s Pubban és a Villa Kabala workshopján, és lesz malacsütés is a Petrányi Pincében. Számomra a tavalyi fesztivál sikerének visszaigazolása, hogy szinte mindenki újból bejelentkezett idén, és egyre kreatívabb ötletekkel állnak elő a résztvevő helyszínek.”

Csapody Balázs szerint a minőségi turizmus kikerülhetetlen része a gasztroturizmus, erre már a Balatonnál is széleskörű, fogékony vendégkör alakult ki. Vannak színvonalas szálláshelyek, jó programok és finom helyi borok. „A lokális értékek felértékelődése a turizmusban szerencsére trend lett világszerte. Nincs más dolgunk, mint bemutatni a Balaton ízvilágát, sokszínű gasztronómiáját, borkultúráját. Vannak olyan emblematikus termékeink is, mint például a dél-balatoni dió, vagy az északi parton a mandula, de húsokban, halakban is jók vagyunk, ezeket pedig mind be lehet építeni a helyi gasztronómiába.”

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke is jó szívvel ajánlja a Taste Balaton programjait. Elmondta, hogy ennek a régiónak is, mint minden turisztikai desztinációnak nagyon színes kínálattal kell megjelennie ahhoz, hogy többféle vendégkört elérjen. „Ezen a kínálaton belül pedig nagy szerepe van a gasztronómiának. A Taste Balaton azért is fontos, mert ebben a tíz napban nemcsak a kulináris élvezeteké a főszerep, hanem az esemény a gasztronómiát a kultúrával, az aktív turizmussal és a turisztikai kínálat széles repertoárjával ötvözi, tehát olyan komplex élményt tud adni, ami nem érhető el bárhol, bármikor. Már az első év sikere megmutatta, hogy jelentős vendégkör érdeklődik az ilyen komplex ajánlatok iránt, és az is nagy érték, hogy mindenki számára világossá válik, hogy a Balatonnál nemcsak a nyári főszezonban, hanem azon kívül is rengeteg szolgáltató és minőségi élmény érhető el. Ez pedig támogatja a négyévszakos balatoni turizmus megvalósítását. A BTSZ részéről ezért is ajánlom nagyon jó szívvel ezt a márciusi, tavasznyitó eseményt, amelyen 25 vendéglátóhely izgalmas gasztronómiai élményekkel, workshopokkal, kulturális programokkal kapcsolódik a rendezvényhez.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány