​Helka Sörkert és Sörfőzde Balatonföldváron

Az üzem rajtra kész, a gépek már megvannak, csak egy kis papírmunka és az áram bevezetése van hátra ahhoz, hogy a Helka Sörfőzde végre elinduljon. Addig is bérfőzésben zajlik a munka, hogy a sörkedvelők ne maradjanak Kleine Fische, Jómadár vagy Kelén nélkül…

Modern dizájn és jópofa nevek – persze egy sörfőzde nem élne meg csak ebből, de szerencsére sokan szeretik a balatonföldvári Helka söreit. A tulajdonosok fő célja, hogy minőségi kisüzemi nedűvel lássák el a tó környékét, és persze a saját sörkertjüket. „Bár jelenleg bérfőzésben készítjük a söreinket, nemsokára már saját üstökben főhet többek között a jóféle, harapható bajor búzasör, a hamisítatlan IPA vagy éppen az idei slágerek: az erősen komlós New England IPA és a tradicionálisabb félbarna Oktoberfest láger is. Nekem egyébként a Jómadár névre hallgató kölsch típusú sörünk a kedvencem, amit tradicionálisan Kölnben készítenek de a főzde egyik alapítója, Tihanyi Fülöp az egyetemi szakdolgozatáben ezzel a stílussal kisérletezett, és nagy megtetszett nekünk. Nagyon frissítő, könnyed, malátás, mindenkinek ajánlom – mondja Kun Alex, a másik alapító, aki egy belgiumi utazás során döbbent rá arra, hogy van élet a nagyüzemi láger sörökön túl is. – 2011-ben nekiálltam kísérletezni és kipróbáltam a házi sörfőzést. Először csak otthon, lábosokban, aztán elmentem nagyobb üzemekbe is dolgozni. Egy korábbi munkahelyemen ismertem meg a mostani csapat tagjait, akikkel azóta együtt dolgozunk a Helka sikerén. Szerettünk volna egy Balatonhoz kötődő nevet, és bár nekem elsőre nem tetszett, kicsit idegenkedtem tőle, a kisfiam meggyőzött. Éppen akkoriban tanult beszélni, és mivel végül ez lett az első szava, megadtam magam. Aztán meg is tetszett a név, meg a legenda is, ami Helka és Kelén szerelméről és viszontagságairól szól. A dizájnt pedig a Flying Objects nevű csapat készíti, akik a Kleine Fische nevet először poénból írták rá a dobozra, de annyira megtetszett, hogy így maradt, a németek pedig egyszerűen imádják.”

A tervek szerint a saját sörfőzdében nagyjából 200 ezer litert gyártanak majd egy évben a mostani 30-40 ezer liter helyett, többségében a hazai közízlést kiszolgálva egyszerűbb, világos söröket. Most is ebből, azaz a Jómadárból fogy a legtöbb, a gyártásunk 40-50%-a. Ezt követi a bajor búzasör, majd az IPA.

„Tíz évvel ezelőtt, amikor kezdtem a szakmát, még kevés kézműves vagy kisüzemi sört lehetett kapni. Ma már az összes nagyüzem is készít IPA-t, azóta sokat változott az ízlés, fejlődött a sörfőzési kultúra. Egyelőre nehéz magunkat pozícionálni, hiszen még gerilla sörfőzők vagyunk, de az épülő üzemünket tekintve a hazai sörfőzdék között a középmezőnyben szeretnénk elhelyezkedni. A főzdénkben egyszerre 22 ezer litert tudunk majd erjeszteni – folytatja Alex. – Ahogy mindenben, a sörkultúrában is vannak trendek. Általában elmondható, hogy ami ma Amerikában divat, az másfél-két év múlva nálunk is kapható lesz. Tíz éve például még az erősen komlózott IPA volt a legkeresettebb, az utóbbi években viszont a savanyúbb, gyümölcsösebb söröket keresik. Nekünk szerencsénk van, mert a saját sörkertünk miatt folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket: mit szeret, mit kevésbé a közönség. Ebből tudunk építkezni, és fejleszteni.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány