Idén is sok jó bort díjaztak a Balatonnál

A Balatoni borrégió legjobb borai

A ZAM! rendezvényházban, ünnepélyes keretek közt adták át a Balatoni Borrégió legnagyobb borversenyének, a XXI. Balatoni Borok Versenyének díjait. A megmérettetés eredményeként a 204 borból 45 vihetett haza arany minősítést.

A versenyen a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke - a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidék - képviseltette magát. Idén is nagy volt a felhozatal, 41 termelő 204 bort hozott, amiből 139 fehér, 33 vörös, 17 rozé, 10 pezsgő és 5 gyöngyöző bor volt. Ennek megfelelően sok-sok érmet kiosztottak: 45 arany, 139 ezüst, 16 bronz minősítés és 4 okleveles elismerés született.

A bírálatra a Balatoni Szövetség szervezésében, a Balatonboglári Borvidék Borvidéki Tanácsa szakmai segítségével került sor még május végén, a balatonlellei Gasztro- és Élménybirtokon, Rádpusztán. A bírálók névsorát a régió borászai mellett neves szakírók, borakadémikusok gazdagították.

És most jöjjenek a fődíjas borok:

- A legjobb fehér bor díját a Veszprémi Érseki Pincészet Mandorla Sauvignon Blanc 2023. bora nyerte.

- A Balatoni Borrégió Legjobb Vörös Bora 2024-ben az Androsics Birtok 2021. Merlot bora lett.

- A rozék közül a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Mentőöv Kékfrankos rozé 2023 bora vitte el a pálmát.

- A Balatoni Borrégió Legjobb Pezsgője 2024. címet a Garamvári Szőlőbirtok Garamvári Lellei Furmint Brut 2019. pezsgője kapta.

- A desszertborok versenyében az aranyérmes a Varga Pincészet Aranymetszés töppedt szürkebarát 2013. bora lett.

- A Bírálóbizottság elnökének különdíját, amely a legjobban szerepelt olaszrizlingnek jár a Borbély Családi Pincészet Karós Badacsonyi Olaszrizling limited selection 2021. bora nyerte.

- A Balaton Fejlesztési Tanács is adott különdíjat, ami a versenyben a legmagasabb pontszámot elért 2023-as olaszrizling, a Veszprémi Pince Balatonbora kapta.

- A Balatoni Borrégió Tanácsának különdíja egy rezisztens szőlőfajtából készült bor lett, a Rádpuszta Szőlőbirtok Hibernál 2023. bora.

- A társadalmi zsűri különdíjasa Varga János Merlot 2021. bora lett.

- A SZERVIN Kft. 50 000 Ft értékű különdíját a versenyen legtöbb pontszámot elért bor, egy Cserszegi Fűszeres 2023. termelője, a Garamvári Szőlőbirtok kapta.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány