Indul az Év Strandétele verseny

Vajon kik lesznek a Balatoni Kör díjazottjai?

Idén tizedszer hirdeti meg a Balatoni KÖR Európa első és máig egyetlen strandétel versenyét, az Év Strandétele versenyt, ami nagyban hozzájárult, hogy az utóbbi évtizedben jelentősen bővült, izgalmasabbá, egészségesebbé és kreatívabbá vált kedvenc tópartunk gasztrokínálata.

Az elmúlt években olyan ételek nyertek, mint a Harcsa&Krumpli, a Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Balatoni nyelves vagy akár egy koviubi leves.

Az idei fő újdonság az, hogy stranddesszert kategóriában is különdíjat adnának a legjobbnak - akár a szokásos palacsinta, gofri, rétes kínálat kreatív megújításával vagy egy teljesen új stranddesszert kitalálásával.

A versenyben kiemelten értékelik, akár különdíjjal is jutalmazzák a „jóárasított” ételeket, vagyis azt, ha egészséges és lehetőleg helyi alapanyagokból sikerül elérhető áron kínálni a nevezett fogást.

Két éve külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni. Már ebben a kategóriában is erős a balatoni kínálat.

Mivel idén is szeretnének vegetáriánus, illetve vegán különdíjat kiadni, a szervezők biztatják a nevezőket, hogy ebben a műfajban is nevezzenek.

Azok az ételek esélyesek a győzelemre, amelyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni, mert a végső cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel megújítva a strandgasztronómiát.

Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel, természetesen a

klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik el a megszokottnál.

A versenyen bármelyik partmenti büfé vagy étterem indulhat, vagyis nem kell közvetlenül a strandon lennie.

Miután július 24-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak, a Balatoni KÖR július 31-én osztja majd ki a díjakat.

A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább hivatott zsűrit kérnek fel arra, hogy győztest válasszanak, a zsűri tagjai a helyszínen kóstolva döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele címre.

Nevezési határidő: július 10-ig, az info@balatonikor.hu e-mail címen.

Kritériumok

· az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készüljön

· egyszerű, de kreatív, nyárias étel

· gyorsan és akár büfékben is elkészíthető (bisztró kategóriában lehet nevezni különlegesebb ételeket is)

· akár elvitelre is alkalmas

· szerepeljen a vendéglátóhely kínálatában

Nevezéshez szükséges adatok:

· a nevezett hely elérhetősége: cím, emailcím, kontaktszemély és telefonszáma

· a nevezett legfeljebb két strandétel neve ételfotóval és rövid leírással: alapanyagok, elkészítés módja pár szóban, az étel, illetve nevének története (ha van) és annak tömör indoklása, miért tartják ideális strandételnek

2024-es kategóriák:

1. fődíj, az Év Strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)

2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzák)

3. az Év felfedezettje

4. az Év jóárasított strandétele

5. az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele

6. az Év balatoni stranddesszertje

Érdeklődni lehet Kardos Gábornál, az Év strandétele verseny ötletgazdájánál kardosg@t-email.hu

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány