Irány a víz!

Cél az élményszerzés és a vitorlás utánpótlás támogatása

A Kékszalag szóösszetételt hallva viszonylag kevesen lehetnek, akik ne tudnák, hogy a hazai legismertebb vitorlásversenyről van szó. Azt viszont biztosan sokkal kevesebben tudják, hogy Magyarországon, évente 180 vitorlásversenyt tartanak. A téli regattákat is beleértve igaz a szlogen: télen-nyáron Balaton!

Tízéves kora óta vitorlázik, a hobbiból előbb szenvedély, majd hivatás lett. Holczhauser András, a Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ Nkft. ügyvezetője, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára azt mondja, a szövetség fő célkitűzései közé tartozik a versenysport és az utánpótlás támogatása. Büszke arra, hogy mi is a világ élvonalához tartozunk, hiszen Berecz Zsombor a tokiói olimpián szerzett ezüstérmet, Érdi Mária és a Vadnai testvérek pedig a világversenyeken szerzett pontok alapján az első hatban vannak, és gőzerővel készülnek a párizsi olimpiára. „Az élsport alapja az ifjúsági szabadidős tevékenységben rejlik, ezért nagyon fontosak a vitorlástáborok – mondja András. – Az elmúlt tíz évben két és félszeresére nőtt a 18 év alatti versenyzők száma. Nagyjából nyolcéves kortól van értelme táborozni vinni a gyerekeket, ilyenkor már rendelkeznek olyan képességekkel, készségekkel, amikkel elvezethetnek egy járművet. Akik nagyon ügyesek, egy hét alatt elsajátítják az alapokat, ezután történik a kiválasztás, és a tehetségesek bekerülhetnek a versenyrendszerbe. Támogatjuk őket abban, hogy minél több hajótípust, illetve vízi sporteszközt – kajakot, kenut, szörföt, kite-ot – kipróbálhassanak, és olyan pozitív élményeket szerezzenek, amelyek kedvet csinálnak a versenyzéshez és bent tartják ezeket a fiatalokat a rendszerben. A szövetségnek 150 vitorlásklub tagja és körülbelül 4300 aktív versenyzője van. Áprilistól októberig tart az igazi szezon, de a téli regattákkal együtt évente 180 versenyt bonyolítunk le.”

Holczhauser András örömmel mesél az egyik legújabb kikötőről, a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) és Balatonfüred város támogatásnak köszönhetően 2,2 milliárd forintból épült Kékszalag Portról is, amely a Magyar Vitorlás Szövetség, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Balatonfüred város közös projektje. A beruházás 5000 m2-es területén 140 férőhelyes kikötőmóló, 10 tonnás daru, 16 vendéghely található a túrázók számára, valamint sólyák, fitness park és játszótér kapott helyet. De az idelátogatók megnézhetnek egy vitorlástörténeti kiállítást is, és szabadon sétálhatnak a duplájára nőtt partszakaszon. A kikötő ugyanis nyitott, bárki beléphet és igénybe veheti a szolgáltatásokat.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány