Izgalmas szabadidős programok a strandokon

Mozdulj Balaton!

Elnyúlni a törölközőn és feküdni a napon – sokaknak ez jelenti a nyaralást. Egyre többen keresik azonban az aktív kikapcsolódást még a strandokon is. Vízi kosárpalánk, homokos placc a röplabdához, floorball pálya vagy pingpongasztal? Szerencsére nem ritka vendégek a Balaton-parti strandokon.

Éppen húsz éve működik a Mozdulj Balaton program, amelynek határozott célja, hogy a sportra nevelő, egészséges életmódot összekapcsolja a turizmus fejlesztésével. Ács Lajos szakmai igazgató azt mondja, régóta hangoztatott szlogen, hogy sportnemzet vagyunk, de egy kis igazítással az lenne az igazi, ha sportoló nemzetté válnánk. „Bár jobbára tele vannak az edzőtermek, rengetegen futnak, túráznak, és főleg a nyári hétvégéken ezrek bicikliznek a balatoni bringakör aszfaltján is, van még mit tenni azért, hogy minél szélesebb körben elterjedjen az egészséges életmód, és tényleg sportoló nemzetté váljunk. Több szervezet is zászlójára tűzte ezt a célt, ilyen programok egyike a Mozdulj Balaton, ami ezeket az elveket összekapcsolja a sportturisztikával. 2002-2003-ban katasztrofális nyarak voltak a Balatonnál: kis túlzással szinte elfogyott a víz a tóból, a déli partszakaszon kilométereket kellett gyalogolni, ha valaki úszni szeretett volna. A Somogy- megyei Önkormányzattal közösen civil szervezetként kezdtünk el azon gondolkodni, mi lesz a Balatonnal mint ökológiai és turisztikai desztinációval. Megfogalmazódott a program, így a Mozdulj Balaton, ma már 20 éve működik, mentorunk illetve a program gazdája a Balaton Fejlesztési Tanács.”

Ács Lajos már az alapító csapatban is benne volt, sokáig logisztikával foglalkozott, három éve pedig szakmai igazgatóként vesz részt a munkában. Nem idegen tőle a mozgás, atlétaedző volt, a családjában is mindenki sportol. Nevetve azt mondja, most 77 évesen már nem nagyon próbálja ki az újabb szabadidős sportokat, de 65 évesen még lefutotta a maratont. A strandon is űzhető sportok közül a kedvence a 3+3-mas kosárlabda, a streetball.

„A Mozdulj Balaton alapprogramjához 35 települési önkormányzat 41 strandja csatlakozott, ahol szombatonként egy-egy helyi sportanimátor dolgozik. Feladata, hogy mozgásra csábítsa a strandközönséget. Ehhez kialakítottuk a sportpályákat, homokos placcokat a streetballtól a tollaslabdáig, beszereztük a különböző eszközöket, labdatartó hálókat, vízi kosárlabda állványokat. Csupa szabadidős sportágat vontunk be, szerencsére egyre többen jelentkeznek is nálunk. Fontos megemlíteni, hogy a mindenki által űzhető mozgásformák mellett az elszántabbak számára van néhány extra is, nemrég a strandrögby és a gyeplabda könnyített változata, a floorball is bekerült a sportágak közé. Jó lenne persze, ha lehetőségünk lenne még több súlyozott eseményt szervezni, mint a strandsportok napja vagy éjszakája, a női sportnapok a Balatonon, és sportágankénti versenyek, például strandfutball-, streetball-, röplabda nap és így tovább. Az a célunk, hogy abban a tíz-tizenkét hétben, amikor a strandok üzemelnek, megpróbáljunk minél több emlékezetes pillanatot szerezni, és jó hangulatot vinni a nyaralók életébe. Olyan programokat adni, amelyek továbblendítik az embereket, és amelyekből megmarad valami őszre is. Jó lenne, ha egyre többen mozognának, építenék be a sportot a hétköznapjaikba, mennének ki a szabadidő-, és fitnessparkokba, futópályákra.”

„A Balaton Fejlesztési Tanács annak idején azért állt a Mozdulj Balaton program mögé, mert az említett vízhiányos időszak negatív kampányát szerettük volna felülírni. Jóval kevesebb aktív szabadidős lehetőség volt akkoriban, azt gondoltuk, ennek a biztosítása jót tesz az itt pihenő turistáknak és a lakosoknak egyaránt – fűzi hozzá Fekete-Páris Judit, a BFT gazdasági igazgatója. – Közösen kezdtünk dolgozni a strandok üzemeltetőivel, és azóta is megpróbálunk olyan plusz forrásokat biztosítani, amelyekből sporteszközöket vásárolhatnak: vízi fejelő kapukat, röplabdaháló-tartó állványokat, akár kültéri pingpongasztalokat is. A sportanimátorok által szervezett kis helyi versenyeken érmeket, emléklapokat adunk a részt vevőknek, így szeretnénk a gyerekek, a családok számára emlékezetessé és sikerélménnyé tenni a programokat. Rendkívül fontos az együttműködés, az, hogy mindenki hozzáteszi a saját lehetőségei szerinti forrásokat, és azon dolgozik, hogy növekedjen a strandok vonzereje, ráadásul ne csak jó időben, de a hűvösebb napokon is elérhető programokkal szolgáljuk a családokat, baráti társaságokat.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány