Jahni László kovászosuborka krémlevese

A Kistücsök nyári étlapján kötelező elem

Bár egész évben elkészíthető, talán a kovászolás nyári szokása miatt alakult úgy, hogy ez a leves a balatonszemesi Kistücsök nyári menüjében szerepel. Akkor viszont egész szezonban!

„Kitörne a forradalom, ha levennénk az étlapról, nagyon szeretik a vendégeink – mondja Jahni László, aki immár három évtizede vezeti az étterem konyháját. – Ha a leves vonzerejét a mai, modern felfogásban szeretnénk meghatározni, akkor azt mondanám olyan, mint egy üdítő-frissítő zöld smoothie. A kovászosuborkán kívül azért van benne egyszerű kígyóuborka is, különben nagyon erős, karakteres lenne az íze. Nekem is az egyik kedvenc nyári levesem, de minden évben módosítok rajta egy picit. Készítettük már ropogós morzsával, tejföl-, vagy bodzakaviárral, kolbásszal, most pedig uborkalében marinált zöldalmával tálaljuk.”

És akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók 4 személyre:

- kovászos uborka 250 g

- kígyó uborka 75 g

- kovászos uborka leve 3 dl

- zöldség alaplé 4 dl

- friss kapor 1 csokor

- petrezselyem zöld 1 csokor

- olíva olaj 1 dl

- betétként : kockára vágott zöldalma 1 db

Elkészítése :

A hozzávalókat krémesre turmixoljuk ( jól áll neki egy nap pihentetés a hűtőben) egy 1/2 g xantannal (ez egyfajta módosított kukoricakeményítő, esetleg használhatunk helyette natúr kukoricakeményítőt is), ez ugyanis elősegíti az emulzió stabilitását.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány