Július 15-ig lehet nevezni az Év Strandétele versenyre

Idén csónak formájú ételekkel is lehet nyerni

Idén tizenegyedszer hirdeti meg a Balatoni KÖR az Év Strandétele versenyt, Európa egyetlen Beach Food versenyét, ami nagyban hozzájárult, hogy az utóbbi évtizedben jelentősen bővült, izgalmasabbá, egészségesebbé és kreatívabbá vált kedvenc tópartunk gasztro kínálata.

Leginkább azok az ételek esélyesek a győzelemre, amelyeket bármelyik strandbüfében vagy vízparti bisztróban el lehet készíteni, hisz a szervezők célja, hogy a recepteket máshol is átvegyék, ezzel megújítva a strandgasztronómiát. Tavaly a stranddesszert volt az új kategória, de idén sem maradunk kreatív ötlet nélkül.

Ezúttal nem egy ételfajtát díjaznának külön, hanem a csónak formátumot, mint jellegzetes balatoni tálalási, illetve elviteles ételformát. A csónak a főételek tálalásától kezdve, a szendvicsek alakján át akár a desszert inspiráló formája lehet, ami egy új, jellegzetesen balatoni Beach Food megjelenést tesz lehetővé. A török pizza például hagyományosan csónak alakú, de akár a ma egyre trendibb tapas új balatoni neve is lehetne csónak – nagyobb, mint egy falatka vagy katona, de kisebb egy klasszikus főételnél, illetve könnyen kézbe vehető. Egyszerre lehet alkalmas arra, hogy színesebbé és balatonibbá tegye a strandétel kínálatot, ezért idén külön díjaznák a legkreatívabb és legjobb balatoni Beach Food csónakot.

Idén is külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, ebben a kategóriában már kifejezetten erős a balatoni kínálat. A szervezők szeretnének vegetáriánus, illetve vegán különdíjat kiadni, ezért biztatják a nevezőket, hogy ebben a műfajban is nevezzenek ételt, mivel ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot.

Nevezni július 15-ig tudnak a vállalkozó kedvűek a titkar@balatonikor.hu emailcímen.

Nevezéshez szükséges adatok:

*a nevezett hely elérhetősége: cím, emailcím, kontaktszemély és telefonszáma,

*a nevezett legfeljebb két strandétel neve ételfotóval és rövid leírással:

alapanyagok, elkészítése pár szóban, az étel, illetve nevének története (ha van) és annak tömör indoklása, miért tartják ideális strandételnek.

Kritériumok

· az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készüljön

· legyen egyszerű, de kreatív, nyárias

· gyorsan és akár büfékben is elkészíthető (bisztró kategóriában lehet nevezni különlegesebb ételeket is)

· akár elvitelre is alkalmas

· szerepeljen a vendéglátóhely kínálatában

Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, lángos, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál.

A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely.

A Balatoni KÖR augusztus 7-én osztja majd ki a díjat, miután július 31-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül. A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább hivatott zsűrit kérnek majd fel, hogy győztest válasszon.

A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak, hogy teljes képet kapjanak a büfé vagy bisztró kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele címre.

2025-ben díjazott kategóriák:

1. a fődíj, az Év Strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)

2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzuk)

3. az Év felfedezettje (ha lesz ilyen)

4. az Év Beach Food csónakja

5. az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele (ha lesz megfelelő)

6. az Év balatoni stranddesszertje (ha lesz megfelelő)

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány