Ki süti meg a Balaton Sütijét?

Izgalmas és trendi édességeket vár a zsűri

Nemsokára kiderül, ki süti meg idén a Balaton 2025-ös desszertjét. A nevezés már lezárult, szeptember 29-én kóstol a héttagú zsűri, az eredményhirdetésre pedig október 12-én, Badacsonyban, a FügeFeszten kerül sor.

A verseny célja, hogy megtalálják azt a süteményt, amely méltón képviseli a Balaton gasztronómiáját, a régió ízeit, hangulatát és kreativitását. A VisitBalaton365 és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány által szervezett Balaton Sütije 2025 verseny zsűrielnökét, Erdélyi Balázst, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökét kérdeztük. „Nagyon fontos a helyi alapanyagok használata, hiszen ezzel a versennyel is a régiót szeretnénk erősíteni. Nincsen ugyan kötelező lista, de vannak javasolt alapanyagok: így a Balaton ismert borai, mint az olaszrizling, a kéknyelű vagy a szürkebarát, a környékre jellemző idénygyümölcsök, mint a málna, a füge vagy az őszibarack, illetve a mogyoró, a dió és a mandula. Ez egy monodesszert verseny, ami azt jelenti, hogy egy modern, egyszemélyes, érdekes formájú desszertet várunk, ami egyenként van befejezve és díszítve, tehát ez nem egy tortaverseny” – mondja Erdélyi Balázs, aki

azt is elárulja, hogy a főkategória, azaz a Balaton Sütije mellett lesz „minden mentes” és Balaton junior kategória is. Ez utóbbi a szakképzési centrumok diákjainak szól, tőlük is nagyon várják az izgalmas kreációkat.

„Az értékelés menete adott, a pontozólap segíti a szakmai döntést, de persze mindig egy kicsit szubjektív, hogy kinek mit jelent az ízek harmóniája. Minden esetre külön pontozzuk az állagot, a textúrákat, a megjelenést, a kreativitást és a praktikumot. A kreativitásba tartozik például, hogy milyen helyi alapanyagokkal, hogyan dolgoznak a versenyzők, a praktikumban pedig azt is nézzük, hogy a terméket lehessen sorozatgyártani is, ne csak versenydarab készüljön. Hasonlóan ugyanis, mint a Magyarország Tortája esetében, itt is közreadjuk a receptet, október 13-tól pedig már készíthetik is a cukrászdák a Balaton Sütijét. Remélem, divatot tudunk teremteni, a realisztikus desszertek és a monodesszertek amúgy is trendiek mostanában. Izgalmas lehet például egy málnás desszertet málnaformában elkészítve tálalni és a realisztikus desszert hullámra felülni. Kíváncsi vagyok, milyen érdekes és finom kreációk születnek. Ahogy mondtam, ízben és megjelenésben a balatoni régió bemutatása a legfontosabb, de miért ne lehetne mindezt újhullámos módon bemutatni?”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány