Kiderült, kik a 2025-ös Év strandétele verseny legjobbjai
Taroltak az egész évben nyitva tartó helyek
Az Év strandétele idén a balatongyöröki Bivalytatár velőscsont csónakban - a Kicsi Csóka bisztró ezzel egyben Év felfedezettje is lett, a legjobb strandbüfé étel a balatonmáriafürdői Harcsa supplì. Desszertben pedig verhetetlennek bizonyult a Granola Optimist, a gyenesdiási MóniSüti remeke.
A Balatoni Kör idén tizenegyedszer hirdette meg Európa máig egyetlen strandétel versenyét. A kiválasztott díjazottokat a fövenyesi Kalóz bisztróban tartott eredményhirdetésen mutatták be.
Ne tévesszen meg senkit a strandétel megnevezés, mert a legtöbb Beach Food hely jóval tovább tart nyitva a nyári fürdőszezonnál és sokkal pontosabban írjuk körül a Beach Food helyeket, ha inkább vízparti vendéglátóhelyekként jellemezzük őket, melyek ugyanúgy lehetnek akár egész éves nyitvatartásúak is mint a frekventált tengerparti helyek világszerte.
Az Év strandétele idén a balatongyöröki Kicsi Csóka bisztró Bivalytatárja, velős csont "csónakban", amit burgonya gratinnel, tormahabbal és zeller ropogóssal tálalnak. Az étel zömmel helyi alapanyagokból készül, késsel aprítják hozzá a zalaköveskúti bivalyt, a tatárt szardella, kapribogyó és kovászos uborka házi majonézzel teszi üdévé és izgalmassá. Velőscsont "csónakban" tálalják, a velővel együtt, így kifejezetten laktató igazi balatoni Beach Food. Az alapanyagában is különleges bisztró étel 5890 forintba kerül. Aki megkóstolná, menjen a Szépkilátó alatti Szép Balaton nevű partszakaszra Györöknél.
Büfé kategóriában a Pizza Sztori nyert Balatonmáriafürdőről. Nekik a római supplì formája adta az ötletet, az étel ennek balatoni fúziója túrós csuszával összefőzőtt harcsapaprikással. Formázáskor gömb vagy nyalóka alakban rántják ki, majd kapros túró- és kápiakrémen melegen tálalják. Ez az étel 3990 ft áron került az étlapjukra.
Az Év stranddesszertje a gyenesdiási MóniSüti Granola Optimist fantázianevű finomsága. A névadó Optimist gyerekeknek tervezett tanuló vitorlás testét és vitorláját képviselőfánk adja, tölteléke mézes-joghurtos krém, erdei gyümölcs öntet és granola, duplán rétegezve. Aki enne egy ilyen különlegességet, az 1290forintért megveheti Gyenesdiáson.
A Tork fődíját átadó Sipos Norbert séf mellett zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűri jópár éves gyakorlattal bír a balatoni Beach Food trendek megítélésében. Tavaly az Év strandbüféje díjat átadó Kotányi képviseletében Skoda Attila csatlakozott hozzájuk. Idén pedig a VisitBalaton365 díját Princzinger Péter adta át az Év felfedezettjének. Augusztus 6-án kilenc döntős helyen kóstolták végig a Balatoni Kör tagjai által előzsűrízett strandételeket és ennek alapján hirdettek eredményt. Idén a tó két partja közti verseny a korábbi évek déli parti dominanciájához képest kiegyenlítettebb volt.
Kardos Gábor, a verseny öteltgazdája szerint a balatoni Beach Food helyek ma erősebb versenyben jobb ételeket kínálnak és jobb ár-érték arányt képviselnek mint mondjuk 5-10 évvel ezelőtt. Ezért nemcsak a külföldi vendégek megnyerése miatt lenne fontos jobban kommunikálni a Beach Food helyek sajátos szerepét és egyedi kínálatát, hanem a hazai vendégek számára is megkönnyíthetné a tájékozódást. A legkreatívabb Beach Food helyek egyikénél sem tapasztalható túlárazás, sőt a fővárosban és Európában átlagos pizza vagy hamburger árakon lehet kifejezetten kreatív, jelentős hozzáadott értékkel bíró strandételeket kapni a Balatonnál.
Pach Gábor, a Balatoni Kör elnöke még hozzáfűzte : "Egyre nagyobb szerepe van a minőségi vendéglátásnak és ételeknek akár közvetlenül a vízparton is, hiszen egyre inkább szembesülünk azzal, hogy a Balaton nem csak fürdőhely, hanem a legnépszerübb vidéki turisztikai desztináció egész évben, amiért a Balatoni Kör tagsága évek óta keményen dolgozik.“
Döntőbe jutott ételek, melyek most nem nyertek díjat
Idén 36 étellel neveztek be a versenyre, ami nem tette könnyűvé az előszelekciót. Döntőbe jutott még az alsóörsi Fogas bisztró, a Siófok-szabadifürdői Julcsi Kalácsoda, a szárszói Szevasztok bisztró, a balatonmáriafürdői Lángos World, az YBL Yacht Club, valamint a Club Tihany Beach is.
fotók: Heim Alexandra