Kiderült, mi lett az Év strandétele
Rekordnevezőszám, nagy verseny, jó árak
A Balatoni Kör idén tizedszer hirdette meg Európa máig egyetlen strandétel versenyét. A rekordszámú, negyven nevező közül az Év strandétele díjat idén a balatonlellei Mesés nyári káposzta nyerte el. A legjobb strandbüfé étel az alsóörsi pisztácia pesztós lángos, az év stranddesszertje a zamárdi gyümölcsös tarhonyapuding, vega különdíjas a badacsonyörsi Patisszon kukoricahabbal és az év felfedezettje a Julcsi Kalácsoda lett Siófokról.
Az Év strandétele díjat idén a balatonlellei Mesés BBQ & grill bisztró báránnyal töltött szőlőleveles káposztája nyerte, mely hidegen tálalva igazi nyári különlegességgel gazdagítja a strandétel kínálatot.
A darált bárányhúst rozmaringos zöldbúza törettel fermentált szőlőlevélbe töltve helyezik a szintén fermentált póréhagymás hideg káposztára házi málnaecetes lilahagymával. 4750 forintért egy különleges és igazán nyári főételt kapunk.
Büfé kategóriában a pálmát Alsóörsről az Oliva strandbüfé vitte el. A példátlanul erős kreatív lángos mezőnyben sikerült egy nagyon szerethető újítással előrukkolniuk: a pirított pisztácia nemcsak a bazsalikomos pesztót teszi különlegessé, hanem a lángos tésztájába is belekeverik.
Koktélparadicsommal és parmezán forgáccsal válik teljessé az ízek és a látvány harmóniája. Érdemes aláhúzni, hogy követendő példát mutatnak azzal, hogy a lángost ilyen szépen is lehet tálalni - amellett, hogy ízharmóniájával is a világon bárhol szerethetővé tehetné a lángos műfajt, mindössze 2500 forintért.
Idén új versenykategória volt az Év stranddesszertje: a Tiki Beach bisztró szezonális gyümölcsökkel koronázott tarhonyapudingja a legismertebb ázsiai desszertből varázsolt igazi balatoni Beach Foodot Zamárdiban azzal, hogy a tápióka gyöngy helyett tarhonyát főznek vaníliás, cukros tejben.
Narancs, lime és citrom ízesítéssel, sárgakrémmel pudingosítják, majd hidegen tálalják a szezonnak megfelelő gyümölcspürével, friss gyümölcsökkel és mentalevéllel. Elképesztő krémességét a tarhonya textúrája még izgalmasabbá teszi, akár reggelire is kiváló és évek óta a vendégek egyik kedvence a Tikiben 2650 forintért. Nem túlzás azt mondani, hogy tarhonyával jobb lett, mint az eredeti tápióka gyöngyös ázsiai desszert.
Vega különdíjat a badacsonyörsi Vánkos faszénen tisztított vajjal grillezett patisszonja kapott. Égetett citrom levével, saját készítésű sárgaborsó miso-val készült vajas kukoricahabbal. Füstölt paprikaolaj és házi magropogós mellé fermentált szőlőszemekkel és tetején sümegi parmezán jellegű sajtforgáccsal kerül tányérra. Napsárga színét és különleges ízvilágát leginkább a kukoricahab adja meg, és kifejezetten egyedi nyári bisztró étel 3650 forintos áron.
Az Év felfedezettje idén Siófok - Szabadifürdőn a Julcsi kalácsoda, akik a szokásos édes kürtöskalács műfajban is tudtak kiemelkedőt mutatni azzal, hogy rengeteg helyi liofilizált málnával spékelték meg, ami már látványként kívánatossá teszi az ételt, és gyakorlatilag nem lehet abbahagyni az evését, annyira feldobja a kalácsot az enyhén savas siófoki málna, 2500 forintért. Ugyanakkor a sós kürtösben is egyedit alkottak azzal, hogy a sajtot nem töltelékként vagy feltétként adták hozzá, hanem baconnel vagy anélkül pirítják össze a sós tésztából készített kaláccsal, 1700 forintos áron.
Nemcsak fesztiválokon lehet őket megtalálni, hanem a siófoki kertjükben felállított kürtős műhelyben is, ahol kedvesen családias atmoszféra fogadja a vendégeket a gasztro élmény mellé.
A versenyről röviden
Wolf András séfet aligha kell bemutatni. Ezúttal is a Tork díját átadó Sipos Norberttel együtt ketten képviselték a séf szakmát a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűriben. Idén az Év strandbüféje díjat átadó Kotányi képviseletében Skoda Attila csatlakozott hozzájuk. Július 30-án tíz döntős helyen kóstolták végig a nevezett strandételeket és ennek alapján hirdettek eredményt. Hat döntős hellyel továbbra is a déli part dominál a Beach Food mezőnyben.
Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája elmondta, hogy bisztró kategóriában volt idén a legnagyobb verseny. "Szerencsére vannak, akik a vendéglátás egyre keményebb kihívásai közt is azt az utat választják, hogy még kreatívabbak tudnak lenni, és nem a könnyebbnek vélt úton járva a korábbinál kommerszebb kínálatban látnak rövid távon sem jövőt.
Ők képviselik leginkább azt a megújulási képességet, ami a balatoni strandgasztronómia fő erénye. Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a piaci valóság az, hogy a minőségi balatoni vendéglátást ma nem túlárazás, hanem épp ellenkezőleg: egyre keményebb árverseny jellemzi, melyben az alapanyag árak inflációját sem tudják teljesen beépíteni áraikba a vendéglátóhelyek.
Persze az is fontos, hogy ne almát körtével típusú összehasonlítások legyenek. Még mélyebben az húzódik meg a háttérben, hogy a balatoni vendéglátásról hatvan éve az olcsó nyaralás képe élt generációkban.
Büszkék lehetünk arra, hogy európai összehasonlításban is kiemelkedő a balatoni Beach Food kínálat. Egyre inkább inspiráló trendnek bizonyul vidéken és Budapesten is az, hogy akár globális street food receptek megújításával sikerül egészen eredetit alkotni helyi alapanyagokkal - vagy akár a régió hagyományos receptúráit szerethetően mai trendekhez kapcsolódva készítik el, jobban figyelve például az ételérzényekségekre, illetve arra, hogy minél egészségesebb legyen. Legalább ilyen fontos, hogy a tengerpartok árszintjénél kedvezőbb ár-érték arányban tudunk kínálni kimondottan innovatív és jelentős hozzáadott értékkel bíró Beach Food ételeket a Balatonnál, mivel az idei díjazottak is 5-10 eurónak megfelelő árszinten belül maradnak."
fotók : Heim Alexandra