„Kiváló alapanyag és harmonizáló ízek”

Vadócz Jenő - Promenád Kávéház

A balatongyöröki Promenád Kávéházat idén is Vadócz Jenő képviseli a versenyen, és ahogy szokta, két ízzel indul. Azt mondja, bár ínycsiklandó gombócokat kínálnak a környékbeli helyeken, keveset kóstol, mert szeretne inkább saját recepteket kitalálni.

Milyen íz, újdonság, izgalmas fagylaltkreáció készül az idei versenyre?

Két fagylalttal indulunk, az egyikről elöljáróban annyit mondanék, hogy a környékről származó dió lesz az alapja, és ezt egy számunkra kedves, szinte elfeledett fügefajta, a györöki laposfüge tiszteletére ezzel a gyümölccsel rétegezzük. Ezt egy Hegymagas lankáin termő sangiovese grosso szőlőfajtából készült, méltán híres vörösborral ízesítjük. A másik fagylaltunkról csak annyit árulok el, hogy az egyik összetevője a málna lesz.

A fagylaltmester szemével, milyen a jó fagyi?

A legfontosabb, hogy jó alapanyagokból készüljön, és harmonizáljanak az ízek. Lényeges a fagyi állaga is, ne olvadjon hirtelen, ne folyjon szét azonnal a gombóc, legyen krémes és persze érződjenek azok az ízek, amiket beletettünk.

Hol kóstolta eddig a legjobb fagylaltot?

Talán túlzottan ragaszkodom a saját készítésű fagyimhoz. Igaz, nem nagyon járok más cukrászdákba, mert fontosnak tartom, hogy tudjam, milyen alapanyagokból készül. Mindenesetre azt tapasztalom, hogy azok, akik ebben a versenyben részt vesznek, mind kiemelkedő minőségű fagylaltokat készítenek. Bár gyakran hallani az olasz fagyik dicséretét, úgy gondolom, hogy itthon is élvezhetünk kiváló ízeket. Ezek az ízek pedig kifejezetten a kedvemre valók.

Mi az ön kedvenc íze?

A pisztácia, amit sorbetként készítünk el. A kávéházunkban pedig talán a legkedveltebb a pekándiós fagyi, amivel harmadikak lettünk az Év Fagylaltja versenyen. Sokan keresik még a Szilvafácska fantázia névre keresztelt mentes fagylaltunkat is, amivel hasonló eredményeket értünk el. Sokan visszatérnek emiatt hozzánk, ez a legjobb visszajelzés.

Ha valaki betér egy-két gombócért, és sétálna, kirándulna még a környéken, milyen látnivalót, kedvenc helyet ajánlana?

A kávézónk mellett két kilátóhoz is fel lehet jutni, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul a szemünk elé a Balatonra és a környező tanúhegyekre. A kávéházunkkal szemben található Szépkilátó a személyes kedvencem, amit nemrég újítottak fel. Egy kikövezett úton sétálva könnyen megközelíthető, és az év minden időszakában más és más arcát, színét mutatja a tájnak. Ezt a csodálatos balatoni élményt Eötvös Károly is megörökítette egy idézettel, így fogalmazott: „Sosem feledem azt a pillanatot, amikor ezt a Tündérországot megláttam, és megálltam, mintha a lábam gyökeret vert volna.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány