Márton Sándor - Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
„Igyekszem mindig egyedi ízeket kitalálni”
Milyen ízzel/ízekkel készülsz az idei versenyre?
Még nincs meg a végleges választás, de egy vizes bázisú gyümölcsfagyival biztosan készülök, a másik pedig tejes fagylalt lesz vagy csonthéjas gyümölcs alapú. Sokadszor nevezek a Balaton Fagyija versenyre, ahol követelmény, hogy valamilyen régiós, környékbeli alapanyag szerepeljen a fagyiban. Máshogy kell tehát ránézni az ismert helyi alapanyagokra, bár fel is lehet fedezni újdonságokat, mert a helyi termelők sok mindent ültetnek termesztenek. Nagy sláger lett a berkenye, egyre többen foglalkoznak vele, mert rengeteg antioxidáns van benne, nagyon egészséges, sok jó hatása van.
Honnan jön az inspiráció, figyeled a trendeket, hogy mi a divat?
Figyelem a trendeket is, de igyekszem mindig saját, egyedi ízeket kitalálni.
Van a fagylaltok tekintetében olyan őrület, mint mondjuk a dubaji csoki volt tavaly év végén az édességek közt?
Mi is elkészítettük, mert nagy rá a kereslet, ahogy a Vatikán kedvenc ízét, a Halleluja fagylaltot is megcsináltuk, de azóta a tejcsokoládé fagyinkból kevesebbet adunk el. Most mindenki a dubajit meg a mogyorósat kéri, nagy szerepe van tehát a divatnak a vendégek választásaiban. Mindenki az újdonságot szeretné megkóstolni.
Sokan kérnek mentes fagyit?
Évről-évre erősödik a trend, probléma, ha nincs mentes íz a pultban. Mi is tartunk 3-4 féle ízt.
Ki az első számú kritikusod, kinek a véleménye számít, ki kóstolja meg az új kreációt először?
Én kóstolok először, de a kollégák is tesztelik az új ízeket, mert ritkán sikerül első körben úgy, ahogy szeretnénk, hiába ismerjük az alapanyagot. Mindig lehet alakítani, finomítani rajta.