„Meg lehet tanulni, mi az a csapatszellem”

Fiatal srácok újították fel a vitorlást

Háromévesen már vitorláson ült, ami nem is volt kérdés, hiszen Király Zsolt édesapja és nagyapja is vitorlázó, nagymamája pedig a fűzfői kikötő gondnoka volt. Beleszületett a vízisportba, számos hazai és külföldi versenyt megnyert, ma már a fia, Dávid is hajót kormányoz.

Egy euróba került az a vitorlás, amit Király Zsolt egy ismerős német úrtól kapott. Úgy gondolta, hogy a hajó felújításának fiatal srácokkal áll neki. „Amikor a vitorlázók elérik a 16-17 éves kort, nincs sok lehetőségük olyan olimpiai hajóosztályt találni, amiben támogatnák őket, amivel a gyerekek tovább versenyezhetnek. Pedig a nagyhajós társadalomnak szüksége van utánpótlásra, fontos, hogy értékes versenyzőket nevelhessünk ki. A környékbeli srácokból összeállt hát egy csapat, vérbeli vitorlázós gyerekek, akik versenyeztek már klubokban, és kisegítőként táborokban is dolgoztak.”

fotó: Török Brigi

Zsolt szerint nagyon fontos, hogy ilyen feladatokkal kimozdítsák a fiatalokat, ne a számítógép előtt üljenek naphosszat. „Ahogy a hajó felújítása elkezdődött, letették a tabletet, a mobilt és jöttek, ami nagy szó. Megélték, milyen, ha a saját kezükkel csinálnak valamit, festették, csiszolták a hajótestet, így a végére teljesen a magukénak érezték. Nem kész dolgot kaptak, és emiatt egészen másként álltak hozzá: vigyáznak rá, felelősséget tanultak általa, és nem utolsó sorban összetartó csapat vált belőlük. Persze segítettek, támogattak bennünket a környékbeli cégek, vállalkozók, akiktől nem pénzt kértem, hanem festéket, gépeket. Úgy érzem, jól sikerült az együttműködés, néhányan beálltak mögénk, támogatói lettek a gyerekeknek, mert látták, hogy megérdemlik. Eddigi három versenyen indultak a Raffica Sailing Team junior csapataként, amiből kettőt megnyertek, egyszer pedig második helyet értek el. Pár felnőtt még ott volt velük eleinte, de ma már csak motorosról irányítom az edzéseiket.

A vitorlázást azért is ajánlom mindenkinek, mert meg lehet tanulni együttműködni, megérezni az összetartozást, megérteni, mi az a csapatszellem, milyen, amikor egymásra vannak utalva, hisz mindenki ugyanolyan fontos szereplője ennek a játéknak.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány