Megint itt a Balaton Fagyija!
Vajon milyen izgalmas íz nyeri a versenyt?
Tizenkét éve kóstoljuk, hatalmas siker a Balaton Fagyija. A nevezett és főleg díjazott édességekért az ország minden részéből elzarándokolnak a vendégek a tó környékére. Vannak régi motorosok, de akad olyan fagylaltmester is, aki először száll ringbe az első helyért. Nincs egyszerű dolga, mert rendkívül erős az idei mezőny. Eddig 16 fagylaltmester nevezett, de április végéig még jelentkezhet egy vagy két fagylaltkreációval, aki részt venne a megmérettetésen.
„A Balaton Fagyija verseny a Balatonra, a helyi adottságokra és értékekre koncentrál. Több mint tíz év után mindig izgalmas vállalkozás újabb, különleges alapanyagot felkutatni és beemelni a fagylaltkészítés kultúrájába. Főleg, ha abból nyertes íz születik – mondja Fekete Tamás a Balaton Fagyija megálmodója, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. – Az évek során nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egyre jobb minőségű, egyre magasabb színvonalú fagylaltok készülnek a régióban. Ez annak is köszönhető, hogy a térség cukrászdái és cukrászai nagyon nyitottak, komolyan veszik a megmérettetést, és rengeteg kreatív ötlettel kombinálják a helyi alapanyagokból készült ízeket. Nem egy itteni fagylaltmester szerepel kitűnően nemcsak a magyarországi, de a nemzetközi porondon is. Az igazi nyertesek persze a vendégek, akik az elmúlt évek alatt számtalan újdonsággal találkozhattak, így már nemcsak nyáron, de a tavaszi, az őszi, sőt, a téli időszakban is visszatérnek a régióba, hogy immár ne csak a fagyis pultok kínálatát, de a térséget is felfedezzék. A Balaton Fagyija verseny nem csupán egy fagyiverseny, mára igazi közösségi élménnyé nőtte ki magát, az együttműködés ünnepévé, ahol a kiemelkedő jelentőséggel bíró cégek és partnerszervezek – mint például a Siófoki Szakképzési Centrum, a VisitBalaton365, a Balatoni Kör vagy a BAHART –, azaz mindenki, aki az év 365 napján a régióért dolgozik, közösen ünnepel.
Visszatérve a fagylaltos pultokhoz, Erdélyi Balázs a verseny zsűrielnöke mondta korábban, hogy sokan úgy állnak a fagylaltkészítéshez, mint egy főétel megalkotásához, és ebben nagyon igaza van. Ezért is izgalmas kihívás és nagy kérdés minden évben, hogy vajon az idei versenyzők, mivel múlják felül az előző győztest. Május 9-én, a szántódi kompkikötőben, a BAHART egyik új kompján minden kiderül!”
Gácsi Zoltán zsűritag hét éve dolgozik a Goodwill National Trading Zrt-nél, ahol 2020 óta a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője. Fagylaltkészítést is oktat. Először 2020-ban jelentkezett az Év fagylaltja versenyre, amit céges kategóriában meg is nyert. „Somogyi Renáta fagylaltmester három éve kapott felkérést Riminiből, hogy induljon magyar csapat is az Európa Bajnokságra, akkor keresett meg engem is, így lettem a csapat tagja. A harmadik helyet szereztük meg, amivel kvalifikáltuk magunkat a Gelato World Cup-ra, azaz a világbajnokságra, ahol szintén bronzérmesek lettünk. Utána jött a Balaton Fagyija felkérés, idén másodjára vagyok zsűritag – mesél Zoltán. – Izgalmas kóstolni a Balaton környéki ízeket, a helyi adottságok miatt sok alapanyag áll rendelkezésre, úgyhogy nem lehet megunni.
Az alapanyagok felhasználásának sokféle lehetősége van, évről-évre is változhat aroma jegyekben, ízintenzitásban, színeiben. Minden évben fejlődik az élelmiszerpiac is, folyamatosan jönnek újdonságok, új fűszerek, texturizáló anyagok, amelyek nagyban befolyásolhatják a fagylalt végeredményét. Számomra a zsűrizésnél fontos szempont, mennyire van egy fő alapanyag kihangsúlyozva, vagy milyen rétegezőkkel van kombinálva, melyeknek köszönhetően igazán különleges ízélményben lehet részünk. A tavalyi versenyen abszolút pozitív meglepetés volt, mennyire odafigyeltek a helybeli alapanyag-beszerzésekre, például a legjobb pillanatban leszedett fűszer vagy épp a legjobb érési szakaszában lévő gyümölcs. Számomra az is nagyon lényeges, hogy megfelelően legyen egyensúlyozva a receptúra is. Kedvenceim a gyümölcsfagylaltok – egy tiszta ízű eper fagylaltot bármikor megeszem – a krémfagylaltok közül pedig az édestejföl fagylalt maracuja szósszal.”
A négy üzlettel rendelkező Hisztéria cukrászda főcukrásza, Füredi Krisztián három éve a Balaton Fagyija zsűritagja. Ő is a tavalyi Gelato World Cup bronzérmes hazai csapatának tagja, mint zsűritársa, Gácsi Zoltán. Országszerte körülbelül 200 cukrászdának szállítanak minőségi alapanyagokból készített fagylaltot, úgyhogy Krisztiánnak a kisujjában van a szakma. „Nagyon izgalmas végig kóstolni a versenyre nevező ízkombinációkat, manapság egy mogyorós fagylaltot is el lehet készíteni százféleképpen, hiszen a modern cukrászatban rengeteg lehetőség van, kétszer ugyanolyan fagyit nem fogunk kóstolni. Számomra kiemelten fontos, hogy amikor a versenyző beszél a fagylaltjáról, az összhangban legyen a recepttel. Ha valaki azt mondja, hogy négy rétegből áll és azok milyen ízvilágúak, akkor érezni szeretném azokat az ízeket. A saját ízélményünk alapján pontozunk, de természetesen vannak fontos kritériumok, amelyeknek meg kell felelni. Mivel vitrinben vannak a fagylaltok, első körben a díszített tégelyeket pontozzuk, aztán jön az ízek harmóniája, az állagok, textúrák. Ha egy kicsit lágyabb a fagyi vagy túl kemény, ha van, megnézem a receptet, hogy mi mehetett félre, hisz kellemesen krémes állagúnak kellene lennie. A végén persze megbeszéljük a többiekkel, de alapvetően egyetértés szokott lenni, főleg azon fagylaltok esetében, amelyek kimagaslanak a mezőnyből.”
Krisztián kedvenc íze egyébként a vörösboros, áfonyás fagyi, de azt mondja, a trendeket mindig érdemes figyelni. „Dubaji csokit mostanában szinte kötelező készíteni, de nagy kereslet van a klasszikus desszertek revolúciója iránt is, mint például a zserbó vagy a Rákóczi túrós.”