Minden férfiembernek kéne saját szőlő

​Balatoni borászatok - Petrányi Pince és Borterasz

Bár egész életében autókkal, autókereskedéssel foglalkozott, egy alkonyi séta a csopaki hegyoldalban megpecsételte a sorsát. Petrányi István pincészetének borai azóta jó néhány díjat is besöpörtek, 2023-as Roséja például aranyérmes lett az idei Országos Borversenyen.

Több, mint negyven éve már volt nyaralója a családnak Csopakon, de a szőlőtermesztés, a borászat nem egyidejű ezzel. „Idén lesz 23 éve, hogy a feleségemmel felsétáltunk a hegyoldalba, ahol megláttuk az eladó feliratot egy kisebb szőlőtábla mellett. Volt ott egy csőszkunyhó, meg egy pad, amire leültünk, és három órán keresztül csodáltuk a tájat, a naplementét. Ekkor döntöttem el, hogy nekem ez kell! Bár egész életemben autókkal kereskedtem, az őseim közt voltak, akik mezőgazdasággal foglalkoztak, így nem féltem belevágni – mesél a kezdetekről Petrányi István. – Egy hektáron indultunk, aztán eladtuk a nyaralót és felköltöztünk a hegyre, építettünk egy borospincét házzal, és azóta szinte folyamatosan itt vagyunk Csopakon, az autós cégeket pedig a fiam vette át Budapesten.” Olyan jól sikerültek a borok, hogy az egy hektárból hamar kettő lett, most pedig öt és fél hektáron termesztenek szőlőt. Alapvetően olaszrizlinget, de van furmint, tramini, sárgamuskotály, vörös fajtából syrah, és nagyon jól érzi itt magát a régi tőkékre oltott francia malbec is. „Két aszályos év után idén bepótolt mindent a természet, csak sajnos nem részletekben hozta az esőt, hanem egyszerre zúdította ránk. Tíz éve nem zöldmunkáztunk ennyit, és persze nagyon komolyan oda kellett figyelni a növényvédelemre is. Most jól jött a szüret előtti sok napsütés, mert a lisztharmatos, peronoszpórás szőlő beszárad, természetesen gyógyul. Augusztus utolsó napjaiban kezdünk is a traminivel, aztán rá egy hétre jön az olaszrizling, a furmint, a vörösök is előrébb tartanak, mert a hőhullám előre hozta a szüretet.”

Mivel a területen 2,5 hektár fiatal telepítés, úgy 150-180 mázsa saját szőlő lesz a maradék három hektárról. Körülbelül ugyanilyen mennyiséget vesznek is a környékből, így 25-30 ezer palack bor készül a Petrányi Pincénél. „Főként saját értékesítésben dolgozunk, hiszen kistermelők vagyunk, nem árt némi profitot is produkálni. Öt éve van egy éttermünk, és nagyon jó érzés, amikor a vacsoravendégek karton borokkal távoznak egy-egy itt töltött este után – folytatja István. – 80%-ban mi adjuk el a termékeinket, 20 % megy a környékbeli éttermeknek, hoteleknek.”

István kedvence az olaszrizling, amiből többfélét is készítenek: van egy fiatalos, könnyed alaprizling, Hegybornak nevezik a magasabb beltartalmú, elegáns olaszrizlinget, kivételes évjáratokban hordóban érlelt Birtokválogatást is palackoznak, és idén év végén érkezik a szintén prémium, dűlőszelektált Csopaki Kódex olaszrizling is. A családi munkamegosztásban István felesége felel az étteremért, a borok reklámozásáért, a marketingért, a csomagolás dizájnjáért, a grafikai munkák felügyeletéért. S bár István fiát nagyon leterhelik a cégek, az unoka már érdeklődik a szőlészet, borászat iránt, szóval úgy néz ki, lesz utánpótlás. „Élvezzük, szeretjük ezt a munkát és a minőséget, ezért nem tervezem a bővítést, elég ekkora termőterülettel foglalkozni. Minden férfiembernek azt kívánom, hogy legyen saját szőlője, és így öregedjen meg.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány