„Mindig valami extrém megoldásra törekszem”

Narancs Esszencia az Év Szaloncukra

A 2025-ös Év Szaloncukra verseny szakmai kategóriájának aranyérmét nyerte el Vadócz Jenő, a balatongyöröki Promenád Kávéház cukrászmestere. A különleges szaloncukor igazi ünnepi élményt rejt: konfitált narancshéj zselét, narancsos étcsokoládés krémet és magas minőségű étcsokoládé bevonatot.

Balaton Fagyija, különböző fagylaltversenyek, Ország tortája, bejgli-, és szaloncukorverseny. Gyakorlatilag mindenhol indulsz, és igen szép sikereket érsz el. Mennyivel előbb kezded el a gondolkodást? Például a mostani szaloncukor ízkombinációjának ötlete mikor fogant meg?

Ennek a ritmusa mindig más, nemrég például Olaszországban jártam, és onnan jött az inspiráció, ami alapján a jövő évi Balaton Fagyija egyik ízének receptje már nagyjából összeállt a fejemben. A Narancs Esszencia ötletét korábban egy kollégám ajánlotta, de mindig elhessegettem. Aztán az egyik beszállítónk ajánlott egy konfitált narancs alapanyagot, így októberben megszületett belőle a szaloncukor. Annyira új volt a kombináció, hogy a versenyre készítettem el először.

A narancs és a csokoládé kifejezetten téli ízpárosítás, mondhatjuk, hogy klasszikus. Ez lehetett volna akár hátrány is a versenyen, ha nem valamilyen különleges megoldással készül…

Nem klasszikusan készítettem el, mert a felső zselérétegbe bekerült ez a konfitált narancszselé, így érdekes textúrája lett, roppanós, kicsit darabos, és sikerült prémium minőséget létrehozni. Én mindig valami extrém megoldásra törekszem.

Akkor most számíthatsz extra sok megrendelésre is?

Szerencsére minden ízből jönnek a megrendelések, de persze a díjazott termékek érdekesebbek. Mivel ez az alapanyag Franciaországból érkezik, addig tudjuk készíteni, amíg kapjuk hozzá a konfitált narancsot. A mostani készletből talán 100 kilót tudunk még csinálni. Nagyjából még két hétig lehet rendelni belőle, mert az utolsó kiszállítást 20-a körül feladjuk. Szóval sietnie kell annak, aki szeretne kapni belőle.

Hányféle ízzel készültök idén?

Tavaly hét ízzel indultunk, idén összesen tízzel. Van, amit nem lehet kihagyni, ilyen például a fügés-diós, a dubaji csokis, vagy a karamellás. Most először cukormentes pisztácia és málna töltelék is készült, illetve mindig felfrissítjük a régebbi szaloncukrainkat is.

Melyik a kedvenced?

Az én kedvencem a karamellás, illetve a mogyorós-robbanócukorkás. De persze mindegyiket ajánlom, mert minden ízkombináció nagyon finom.

És melyik a vendégek kedvence?

Minden évben a díjnyertesek fogynak leginkább, de persze vannak trendi ízek is, mint például a dubaji csokis. A vendégek figyelik a versenyen szereplő szaloncukrokat, valószínűleg fontos, hogy valamilyen külső igazolást is kapjanak arról, hogy amit megvesznek, az megéri az árát. Ajánlom azért mindenkinek, hogy kóstoljon többet, az új Narancs Esszencia karácsonyi íz mellett van tojáslikőrös is, ami szintén erősen felidézi az ünnepi hangulatot.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány