„Nem tudom az egyik ízt a másik elé helyezni”

Koncz Andrea – Sissi Kézműves Fagylaltozó

Koncz Andrea a balatonakarattyai Sissi Kézműves Fagylaltozó fagylaltmestere kicsit olyan mint a mesebeli Gombóc Artúr a csokikkal: jöhet mindenféle, csak fagyi legyen. A versenyre nagy meglepetéssel készül.

Milyen íz, újdonság, izgalmas fagylaltkreáció készül az idei versenyre?

Egyelőre azt tervezzük, hogy egy fagyival indulunk, de az rendkívül különleges lesz. Nemcsak izgalmas ízkombináció, de az elkészítés módja sem mindennapi, olyan, ami nem nagyon volt eddig sehol.

A fagylaltmester szemével, milyen a jó fagyi?

Csak minőségi alapanyagokból lehet jó fagyit készíteni. Számomra az is fontos, hogy legyen megfelelően testes, krémes, amikor megkóstolod, ne folyjon szét a szádban mint a víz. Persze az íze is felismerhető legyen. A többi ízlés dolga, e tekintetben mindenkinek más a jó fagyi.

Hol kóstolta eddig a legjobb fagylaltot?

Olaszországban vannak a legnagyobb mesterek, nekem Timballo fagylaltja ízlik legjobban.

Mi az ön kedvenc íze?

Nincs se kedvenc ételem, se kedvenc édességem, így fagyim sem, olyan sok mindent szeretek, hogy nem tudom az egyik ízt a másik elé helyezni. Van, hogy a karamell vagy a puncs egyszerűsége jön be, van, hogy összetettebb ízekre vágyom. A fagylaltozónkban a pisztácia az örök sláger, de rengetegen keresik a díjnyertes fagyikat, mint például a 2022-es Balaton Fagyija nyertes Esterházy epercsodát levendulával vagy a tavalyi különdíjas Egyszerűen túrógombóc nevűt.

Ha valaki betér egy-két gombócért, és sétálna, kirándulna még a környéken, milyen látnivalót, kedvenc helyet ajánlana?

Gasztronómiai ajánlást tennék: közel van hozzánk és remek a konyhája a Lavender étteremnek, ahol többek között igen különleges steakeket sütnek. Két Michelin csillagos a séfjük, úgyhogy bátran ajánlom.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány